TRAFIC AERIAN RECORD – Companiile aeriene vor transporta 4,7 miliarde de pasageri in 2024

Companiile aeriene din intreaga lume ar urma sa transporte anul urmator 4,7 miliarde de pasageri, un nou „record istoric„, depasind precedentul maxim istoric de 4,54 miliarde de pasageri transportati in 2019, inainte de pandemie, a anuntat miercuri Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni (IATA). IATA reprezinta aproximativ 290 de companii aeriene din intreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial. 

De asemenea, profiturile cumulate inregistrate de companiile aeriene din intreaga lume vor urca la 23,3 miliarde de dolari in acest an, mai mult decat dublu fata de estimarile anterioare, privind un profit cumulat de 9,8 miliarde de dolari, publicate de IATA in luna iunie.

Aceste performante peste asteptari se datoreaza, in parte, redeschiderii Chinei, a declarat directorul de analize economice de la IATA, Andrew Matters.

Lucrurile au evoluat mai bine decat ne asteptam in termeni de consistenta a cererii iar riscurile in jos pe care le anticipam nu s-au materializat„, a spus Andrew Matters, scrie Agerpres, care citeaza AFP.


In 2024, profiturile companiilor aeriene ar urma sa se stabilizeze la 25,7 miliarde de dolari, potrivit IATA, in timp ce cifra de afaceri a transportatorilor aerieni mondiali ar urma sa urce la un nivel fara precedent de 964 miliarde de dolari, comparativ cu cele 896 de miliarde de dolari estimate pentru 2023 si veniturile de 838 miliarde de dolari din 2019.

Insa, situatia va varia de la o regiune la alta, in conditiile in care companiile aeriene americane, europene si cele din Orientul Mijlociu vor inregistra profituri atat anul acesta cat si anul viitor, in timp ce companiile din Asia-Pacific vor fi pe deficit in 2023 dar vor reveni pe profit in 2024.

In schimb, IATA nu se asteapta ca transportatorii aerieni din Africa si America de Sud sa revina pe profit in 2023 si nici in 2024.


Fiind unul din sectoarele economice cele mai afectate de criza sanitara, din cauza inchiderii frontierelor si a altor restrictii de deplasare, companiile aeriene au inregistrat pierderi cumulate de 183 miliarde de dolari intre 2020 si 2022.

Date fiind pierderile masive din ultimi ani, profiturile asteptate pentru 2024 scot in evidenta rezilienta sectorului aerian„, a subliniat directorul general de la IATA, Willie Walsh, care a salutat „ritmul extraordinar al relansarii„.

Incepand din 2024, prognozele arata ca ne putem astepta la traiectorii de crestere mai normale, atat pentru transportul aerian de pasageri cat si pentru marfa„, a adaugat directorul IATA.

Printre riscurile care ar putea afecta prognozele IATA se numara ingrijorarile economice, precum incetinirea ritmului de crestere a economiei chineze si dobanzile mari din alte zone ale lumii. De asemenea, instabilitatea globala, inclusiv razboiul dintre Israel si Hamas precum si razboiul din Ucraina, ar putea afecta si ea in mod negativ sectorul transportului aerian, in special daca va continua sa impinga in sus pretul petrolului.

Articolul precedentS-A STABILIT LISTA CU EXPROPRIERILE PENTRU DRUMUL EXPRES ARAD-ORADEA – Ministerul Transporturilor propune exproprieri de 105 milioane lei pentru drumul expres
Articolul următorAUTOSTRADA NOUA PE LITORAL – O autostrada de 4,85 miliarde de lei va fi construita intre Constanta si Techirghiol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.