S-A STABILIT LISTA CU EXPROPRIERILE PENTRU DRUMUL EXPRES ARAD-ORADEA – Ministerul Transporturilor propune exproprieri de 105 milioane lei pentru drumul expres

Ministerul Transporturilor propune, printr-un proiect de act normativ, alocarea unor despagubiri in cuantum total de 105,36 milioane lei, pentru drumul expres Arad-Oradea, pentru un numar de 3.299 de imobile cu o suprafata totala de  11.423.231 mp.

Suma de 105.356.000 lei, aferenta imobilelor proprietate privata, reprezentand terenuri cu sau fara investitii, rezulta din rapoartele de evaluare intocmite de catre un expert autorizat ANEVAR (Gradinaru Nicolae, avand legitimatia nr. 12963, valabila pe anul 2023), in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 255/2010 si ale Hotararii Guvernului nr. 53/2011.

Sumele individuale estimate de catre expropriator aferente despagubirilor pentru imobilele proprietate privata, care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national ”Drum Expres Arad-Oradea”, situate pe raza Municipiului Arad, a localitatilor Chisineu-Cris, Livada, Macea, Simand, Sofronea, Zerind, Zimandu Nou, din judetul Arad si localitatilor Avram Iancu, Cefa, Ciumeghiu, Gepiu, Madaras, Nojorid, a Municipiilor Oradea si Salonta, si a localitatilor Sannicolau Roman si Santandrei, din judetul Bihor, sunt in cuantum total de 105.361 mii lei si se aloca de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in conditiile legii in limita prevederilor bugetare anuale aprobate, la capitolul 84.01” Transporturi”- Titlul 56 „Proiecte cu Finantare din Fonduri Externe Nerambursabile (FEN) Postaderare”, articolul 56.48 Programe finantate din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) aferente cadrului financiar 2021-2027”, arata un proiect de Hotarare a Guvernului privind declansarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national ”Drum Expres Arad – Oradea”, aprobarea listei imobilelor proprietate publica a statului, precum si aprobarea listei imobilelor proprietate publica a unitatilor administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national.

Astfel, pentru realizarea acestui obiectiv de investitii este necesara declansarea procedurilor de expropriere, in vederea ocuparii unei suprafete totale de 11.423.231 mp aferent unui numar de 3.299 de imobile proprietate privata, situate pe raza Municipiului Arad, a localitatilor  Chisineu-Cris, Livada, Macea, Simand, Sofronea, Zerind, Zimandu Nou, din judetul Arad si localitatilor Avram Iancu, Cefa, Ciumeghiu, Gepiu, Madaras, Nojorid, a Municipiilor Oradea si Salonta, si a localitatilor Sannicolau Roman si Santandrei, din judetul Bihor, care sunt afectate de executarea lucrarilor pentru acest obiectiv.

De asemenea, pentru realizarea acestui drum expres este necesara ocuparea unor imobile situate pe raza teritoriala a Municipiului Arad, a localitatilor Chisineu-Cris, Livada, Macea, Simand, Sofronea, Zerind, Zimandu Nou, din judetul Arad si localitatilor Avram Iancu, Cefa, Ciumeghiu, Gepiu, Madaras, Nojorid, a Municipiilor Oradea si Salonta, a localitatii Santandrei, din judetul Bihor, apartinand proprietatii publice a statului, reprezentand terenuri in suprafata totala de 671.408 mp si constructii in suprafata totala de 662 mp.

Totodata, pentru realizarea drumului Expres Arad – Oradea, este necesara ocuparea unor imobile apartinand proprietatii publice a unitatilor administrativ-teritoriale in suprafata totala de 545.881 mp situate pe raza Municipiului Arad, a localitatilor Chisineu-Cris, Livada, Macea, Simand, Sofronea, Zerind, Zimandu Nou, din judetul Arad si localitatilor Avram Iancu, Cefa, Ciumeghiu, Gepiu, Madaras, Nojorid, a Municipiilor Oradea si Salonta, a localitatii Santandrei, din judetul Bihor.

Pentru realizarea proiectului, au fost aprobati indicatorii tehnico – economici prin Hotararea Guvernului nr. 696/2008 si reaprobati prin Hotararea Guvernului nr.1112/2023.

Executivul a aprobat in sedinta din 16 noiembrie 2023 o hotarare promovata de Ministerul Transporturilor cu privire la reaprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenti obiectivului de investitii ”Drum expres Arad – Oradea”, judetele Arad si Bihor. Pana acum se stia ca acest drum va costa 9 miliarde de lei, apoi 10 miliarde de lei.

Valoarea totala a investitiei este de 11,72 miliarde lei si se va realiza din fonduri externe nerambursabile. Durata de executie a proiectului este de doi ani.  

Drumul expres Arad-Oradea va avea o lungime de 120,4 kilometri, iar latimea platformei va avea 21,50 m.

Articolul precedentDRUM JUDETEAN MODERNIZAT CU 26 MILIOANE LEI – Consiliul Judetean Mehedinti a semnat contractul pentru modernizarea DJ 606A, intre Dumbrava si Plopi
Articolul următorTRAFIC AERIAN RECORD – Companiile aeriene vor transporta 4,7 miliarde de pasageri in 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.