UE semneaza acorduri de grant pentru infrastructura de transport in vederea unei mai bune conectari a Republicii Moldova cu Uniunea Europeana. Comisia Europeana anunta semnarea a trei acorduri de grant in cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei – Transporturi, in valoare de aproape 45 de milioane euro.
Scopul acestor acorduri este sa imbunatateasca legaturile de transport dintre Republica Moldova si Romania de-a lungul retelei transeuropene de transport (TEN-T), anunta Executivul Comunitar.
Proiectele vor moderniza infrastructura de transport la punctele rutiere de trecere a frontierei Ungheni, Albita-Leuseni si Reni-Giurgiulesti-Galati. Aceste investitii vor consolida culoarele de solidaritate UE-Ucraina – rutele care sunt utilizate, de la blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagra, pentru a transporta marfurile exportate si importate de Ucraina si de Republica Moldova.
„Multumita cooperarii stranse dintre Romania si Republica Moldova, putem demara astazi faza de implementare a trei proiecte foarte importante care vor spori in mod semnificativ capacitatea si vor facilita fluxurile de trafic de-a lungul frontierei dintre Romania si Republica Moldova. Este important ca aceste proiecte sa fie implementate rapid, deoarece ele vor apropia si mai mult Republica Moldova, tara candidata, de Uniunea Europeana, oferind cetatenilor si intreprinderilor sale un acces mai usor si mai rapid la piata noastra interna”, spune comisarul pentru transporturi, Adina Valean.
Pe partea romana vor fi modernizati 18 km de drum, pentru a imbunatati serviciile vamale la punctul de trecere a frontierei Ungheni.
Republica Moldova va construi un nou drum de acces si un nou punct de trecere a frontierei. Infrastructura existenta de ambele parti ale punctului de trecere a frontierei Albita-Leuseni va fi modernizata pentru a imbunatati gestionarea fluxurilor de trafic. Proiectul final va extinde spatiile de parcare din Giurgiulesti si va achizitiona echipamente necesare controlului vamal.
Legaturile de transport dintre UE si Republica Moldova au fost discutate in cursul reuniunii de ieri dintre comisarul Valean si prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.
In plus, tocmai ce a fost lansata o noua cerere de propuneri in cadrul MIE-Transporturi, care va pune la dispozitie peste 7 miliarde euro pentru proiecte de infrastructura feroviara, rutiera, pe cai navigabile interioare si in porturi maritime sau interioare. Pentru prima data, entitatile din Republica Moldova se pot inscrie direct pentru a solicita finantare din partea UE in cadrul acestei cereri de propuneri, in urma semnarii Acordului de asociere MIE la inceputul acestui an.