Primele 51 de autobuze electrice BMC au ajuns in Romania, anunta viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu. Autobuzele se afla in Portul Constanta si vor porni spre Bucuresti.
Acesta este primul lot din cele 100 de autobuze electrice pe care Primaria Capitalei le-a achizitionat. Celelalte 49 de autobuze electrice vor sosi in luna noiembrie, iar pana pe 2 decembrie vor fi livrate, treptat, si 100 de statii de incarcare, spune viceprimarul.
Firma BMC Truck&Bus a fost declarata in luna iunie castigatoare a licitatiei pentru achizitia a 100 de autobuze electrice, conform anuntului publicat pe SEAP.
Contractul are o valoare totala de 290 milioane lei.
„Am depus toate eforturile pentru ca bucurestenii sa poata circula cu autobuzele electrice pana la sfarsitul acestui an si astazi avem rezultatele: Vehiculele au fost livrate cu aproximativ 4 luni mai devreme fata de termenul prevazut in contract”, precizeaza Bujduveanu.
Cele 100 de vehicule, care vor innoi flota STB, sunt achizitionate cu fonduri europene nerambursabile, prin programul Programul Operational Regional.
Pe 22 august, primarul Capitalei, Nicusor Dan, declara ca firma care a castigat licitatia pentru autobuze electrice intentioneaza sa livreze pana la sfarsitul anului cele o suta de vehicule contractate.
„Prototipul nu e gata, insa ce ne-au spus ei este ca vor sa livreze pana la sfarsitul anului toate cele 100 de autobuze electrice. E usor de inteles, pentru ca exista o finantare europeana pentru ele. Daca le livreaza pana la sfarsitul lui 2023, putem sa le platim toti banii in 2023, ceea ce toata lumea isi doreste. Daca nu le livreaza in 2023, trebuie sa le punem pe Programul Operational Regional urmator. Pana se face ghidul, pana se fac aplicatiile, poate sa mai intarzie sase-noua luni pana cand putem sa platim. Si, atunci, ei vor sa le livreze pe toate 100 pana la sfarsitul acestui an”, a declarat edilul general, in luna august.
Acest contract a fost atribuit in urma a trei licitatii esuate, dintre care una s-a desfasurat in mandatul actualei administratii.
„A fost o licitatie deschisa, cu patru participanti, cu niste criterii de calitate. A castigat o firma care asambleaza diverse componente. Si din China, din Germania si din mai multe locuri”, a explicat primarul general, la acel moment.
Noile autobuze electrice trebuie sa fie din gama de 12 metri lungime si sa aiba autonomie de minim 200 kilometri intre doua incarcari succesive, tractiune complet electrica, realizata autonom cu Sistem Reincarcabil de Stocare e Energiei Electrice (SRSEE), baterii de acumulatori, podea complet coborata pe toata lungimea vehiculului, trei usi duble si aer conditionat.