Comisia Europeana ofera 60.000 de permise de transport feroviar tinerilor europeni. Comisia va furniza, in cadrul initiativei DiscoverEU, permise gratuite pentru transportul feroviar unui numar de 60.000 de europeni cu varste cuprinse intre 18 si 20 de ani.
Perioada de inscriere pentru a calatori in 2022, Anul european al tineretului, incepe maine, 12 octombrie, la ora 12:00, si se incheie pe 26 octombrie, la ora 12:00.
Fiecarui stat membru i se aloca un numar de permise de calatorie, in functie de populatia sa, ca proportie din populatia totala a Uniunii Europene.
Permisele de calatorie mobile au o valabilitate de un an.
„In ultimele 18 luni, intr-un adevarat spirit de solidaritate, tinerii nostri si-au sacrificat momente pretioase si definitorii din viata lor. Sunt incantat de faptul ca, prin cele 60.000 de permise de calatorie cu trenul oferite, Comisia da astazi un puternic impuls mobilitatii la nivel european. Dezvoltarea mobilitatii si a oportunitatilor la nivel european va fi, de asemenea, stimulata prin programul Erasmus+, dar si prin numeroase alte initiative care vor avea loc in 2022 in cadrul Anului european al tineretului”, spune vicepresedintele pentru promovarea modului de viata european, Margaritis Schinas.
Aceasta runda de inscrieri este deschisa tinerilor europeni nascuti intre 1 iulie 2001 si 31 decembrie 2003. In mod exceptional, se pot inscrie si tineri in varsta de 19 si 20 ani, deoarece rundele dedicate lor au fost amanate din cauza pandemiei de COVID-19.
„Imi face o mare placere sa lansez aceasta noua runda a initiativei DiscoverEU pentru a da unui numar de 60.000 de tineri sansa de a descoperi bogatia continentului nostru. In spiritul desemnarii de catre Comisie a anului 2022 drept An european al tineretului, DiscoverEU revine in forta, oferindu-le din nou tinerilor ocazia de a calatori cu trenul pentru a-si largi orizonturile, de a invata, de a-si imbogati experientele si de a se intalni, calatorind, cu alti tineri europeni, incepand din martie 2022″, afirma Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultura, educatie si tineret.
Tinerii selectati pot calatori din martie 2022 pana in februarie 2023 pentru un numar de maximum 30 de zile. Intrucat evolutia pandemiei ramane incerta, tuturor calatorilor li se vor oferi rezervari flexibile prin intermediul unui nou permis de calatorie mobil.
Data plecarii poate fi modificata pana in momentul deplasarii.
Comisia le recomanda tuturor calatorilor sa verifice eventualele restrictii de calatorie pe site-ul ReopenEU.
Tinerii cu nevoi speciale sunt ferm incurajati sa participe la DiscoverEU. Comisia va pune la dispozitia lor informatii si sfaturi si va acoperi costurile asistentei speciale reprezentate, de exemplu, de o persoana insotitoare, de un caine de asistenta etc.
Castigatorii pot calatori singuri sau cu un grup de pana la cinci persoane (toate trebuie sa aiba varsta necesara pentru a fi eligibile). Pentru a promova mobilitatea sustenabila, contribuind astfel la realizarea obiectivelor Pactului verde european, participantii la DiscoverEU vor calatori in principal cu trenul.
Cu toate acestea, pentru a se asigura un acces larg pe intregul teritoriu al UE, participantii vor putea sa utilizeze si alte mijloace de transport, cum ar fi autocarul sau feribotul, sau, in mod exceptional, avionul. Acest lucru va garanta ca tinerii care locuiesc pe insule sau in regiuni indepartate vor avea si ei sansa de a participa la aceasta initiativa.
Comisia a lansat DiscoverEU in iunie 2018, in urma unei propuneri a Parlamentului European. Aceasta initiativa a fost integrata oficial in noul program Erasmus+ 2021-2027.
„DiscoverEU conecteaza mii de tineri, construind o comunitate in intreaga Europa. Participanti care nu se cunosteau pana atunci au intrat in contact pe platformele de comunicare sociala, au facut schimb de informatii sau au oferit sfaturi privind atractiile locale, au format grupuri pentru a calatori dintr-un oras in altul sau au locuit acasa la alti participanti„, arata Comisia Europeana.
In perioada 2018-2019, 350.000 de candidati s-au inscris pentru un total de 70.000 de permise de calatorie disponibile: 66% dintre acestia au calatorit pentru prima data cu trenul in afara tarii lor de resedinta. Pentru multi dintre ei, a fost si prima data cand au calatorit fara parinti sau adulti insotitori, iar majoritatea au afirmat ca au devenit mai independenti. Experienta DiscoverEU le-a oferit posibilitatea de a intelege mai bine alte culturi si istoria Europei, dar si de a-si imbunatati competentele lingvistice. Doua treimi dintre ei au declarat ca nu si-ar fi putut plati permisul de calatorie daca n-ar fi existat initiativa DiscoverEU.
Incepand din 2018, fostii si viitorii calatori DiscoverEU formeaza o comunitate diversa si implicata care se intalneste online si offline pentru a-si impartasi experientele.
Participantii sunt invitati sa devina ambasadori DiscoverEU pentru a promova initiativa. De asemenea, ei sunt incurajati sa ii contacteze pe colegii participanti prin intermediul grupului online DiscoverEU oficial, pentru a face schimb de experienta si de sfaturi, in special cu privire la experientele culturale sau la modul de a calatori digital si sustenabil.
Pentru a se inscrie, candidatii eligibili trebuie sa completeze un chestionar cu variante multiple de raspuns care testeaza cunostintele generale despre Uniunea Europeana si alte initiative ale UE destinate tinerilor.
Printr-o intrebare suplimentara, candidatii sunt invitati sa faca o estimare a numarului de persoane care se inscriu in aceasta runda. Cu cat estimarea este mai apropiata de raspunsul corect, cu atat mai multe puncte primesc participantii. Acest lucru va permite Comisiei sa realizeze un clasament al candidatilor.
Comisia Europeana le va oferi permise de calatorie solicitantilor in functie de clasament, pana la epuizarea biletelor disponibile.