PLANURILE AMBITIOASE IN AVIATIE- Turcia vrea sa puna in functiune motorul primului avion de lupta pana in 2023

Turcia intentioneaza sa puna in functiune motorul primului sau avion de lupta produs in tara pana in anul 2023, a anuntat un inalt oficial din Turkish Aerospace (TUSAS), un jucator important in proiect, scrie publicatia News.az din Azerbaijan.

Vorbind la un seminar virtual despre cercetare si dezvoltare si nationalizarea industriei aerospatiale, Fahrettin Ozturk a spus ca dezvoltarea avionului national de lupta TF-X va face ca Turcia sa fie printre putinele tari ale lumii capabile sa construiasca un astfel de avion.

Avionul de lupta de generatia a cincea este proiectat „sa paraseasca hangarul” pana in 2023 cu un motor cu reactie complet operational si sa decoleze in zborul sau initial in doi pana la trei ani dupa aceea, a declarat Ozturk, care este vicepresedintele executiv al TUSAS.

TF-X este un avion de lupta de generatia a V-a, ce se doreste a avea caracteristici similare cu F-35 Lightning II al celor de la Lockheed Martin. Programul TF-X a fost dezvoltat cu scopul de a inlocui avioanelor F-16C/D, incepand cu anul 2030. Cotidianul turc DailySabah scria in mai 2020 ca au fost puse bazele unei noi cooperari pentru realizarea proiectului avionului de lupta de generatia a 5-a, TF-X, iar presedintele Directoratului pentru Industria de Aparare al Turciei (SSB), Ismail Demir, afirma ca dupa finalizarea acestui proiect, Turcia va fi una dintre tarile capabile sa produca aeronave de lupta de a cincea generatie, asa cum SUA, China si Rusia fac deja.

Noul avion se va alatura inventarului Forțelor Aeriene Turce pana in 2030, cu aproximativ 1.000 de ingineri care lucreaza doar la acest proiect, a adaugat Fahrettin Ozturk.

Ozturk a subliniat, de asemenea, ca, deși primele prototipuri ale TF-X vor folosi motoare exportate, Turcia lucreaza la dezvoltarea unui sistem de motoare autohtone pentru viitor.

Turcia a facut progrese semnificative de cand TUSAS a lansat primele sale proiecte in 2005, dezvoltand primul sau jet de antrenament, HURKUS, si o versiune armata numita HURKUS-C, a spus el, mentionand ca primul jet al Turciei, Hurjet, ar trebui sa zboare pentru prima data pana la sfarsitul anului 2022 si se afla in prezent in etapa de asamblare.

Dronele si vehiculele aeriene fara pilot construite in Turcia au devenit, de asemenea, o sursa de mandrie pentru tara si a inceput sa le exporte in alte tari, a adaugat Ozturk.

Articolul precedentNOUA OFERTANTI PENTRU AUTOSTRADA LUGOJ-DEVA – CNAIR a anuntat companiile care au depus oferte pentru proiectarea si executia lucrarilor
Articolul următorINFRASTRUCTURA BAGA TURISMUL IN GROAPA – Interviu cu vicepresedintele ANAT Alin Burcea despre eliminarea listei galbene pe covid si importanta drumurilor in turism: „Llipsa unei autostrazi Bucuresti- Brasov ingreuneaza foarte mult sosirile de turisti in zona”. La capitolul aeroporturi stam bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.