CELE PATRU PODURI PESTE PRUT INTRA IN FAZA DE PROIECTARE – Directorul CNAIR Cristian Pistol a semnat contractele in valoare toala de 4,4 milioane lei, fara TVA

Cele patru poduri peste Prut intra in faza de proiectare! Anuntul a fost facut de directorul general al CNAIR Cristian Pistol, care a precizat vineri, 7 februarie 2025, ca asemnat la Chisinau, Republica Moldova contractele pentru proiectare celor patru noi poduri.

Conform precizarilor oferte de Cristian Pistol, cele patru poduri sunt localizate astfel:

– Pod Stanca (Romania) – Costesti (Republica Moldova)

– Pod Bumbata (Romania) – Leova (Republica Moldova)

– Pod Falciu (Romania) – Leca (Republica Moldova)

– Pod Raducaneni (Romania) – Barboieni (Republica Moldova)

De elaborarea studiilor de fezabilitate se va ocupa compania Like Consulting SRL, care a fost desemnata castigatoare a proiectului in ianuarie 2025. Compania are la dispozitie 12 luni pentru finalizarea proiectului:

„Durata fiecarui contract pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate, semnat intre CNAIR si compania LIKE CONSULTING SRL, este de 12 luni, valoarea fiecarui contract este de 1,1 milioane de lei (fara TVA), iar finantarea este asigurata prin Bugetul de Stat al Romaniei.

Evenimentul a avut loc in prezenta secretarului de stat in Ministerul Transporturilor din Romania, Irinel Scriosteanu si a viceprim-ministrului Republicii Moldova, Vladimir Bolea.

Cele 4 noi poduri, care vor fi construite dupa finalizarea Studiilor de Fezabilitate, vor asigura cresterea capacitatii de transport dintre cele doua state si vor contribui la conectivitatea infrastructurii rutiere a Republicii Moldova cu Romania si implicit cu retelele de transport din Uniunea Europeana. In plus, constructia acestor poduri va contribui si mai mult la apropierea economica a Republicii Moldova de Romania si de Uniunea Europeana”, precizeaza Pistol.

Prin realizarea serviciilor de proiectare si in urma punerii in aplicare a prevederilor acestora se anticipeaza faptul ca vor fi asigurate urmatoarele aspecte tehnice pozitive:

-cresterea capacitatii de transport dintre cele doua state si contribuirea la conectivitatea R. Moldova la retelele europene de transport TEN-T de pe teritoriul Romaniei si mai departe, de pe teritoriul celorlalte tari membre ale UE;

-fluidizarea si optimizarea fluxului de transport marfuri cu camioanele ce trebuie operate in Portul Constanta;

-eliminarea blocajelor din punctele de trecere a frontierei.

Licitatie pentru podul de la Albita

In aceleasi timp, directorul general al CNAIR Cristian Pistol a tinut sa mentioneze ca in acest an va fi lansata licitatia pentru proiectarea si executia unui pod nou peste Prut, la Albita, acest proiect urmand sa fie finantat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei.

„Anul acesta vom lansa in licitatie si contractul pentru proiectarea si executia unui pod nou peste Prut, la Albita, care va avea 4 benzi de circulatie si care va asigura conexiunea dintre infrastructura rutiera a Romaniei si cea a Republicii Moldova. Proiectul va fi finantat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF).

La ora actuala avem in derulare si contractul pentru constructia ansamblului de poduri de la Ungheni care va asigurarea legatura dintre Romania (judetul Iasi) si Republica Moldova (Raionul Ungheni), proiect finantat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF), care trebuie finalizat pana la sfarsitul anului 2026, cel mai tarziu.

Tot in derulare sunt si contractele pentru proiectarea necesara modernizarii podurilor rutiere peste Prut de la Sculeni (Romania) – Sculeni (Republica Moldova) si Oancea (Romania) – Cahul (Republica Moldova). Finantarea acestor contracte este asigurata prin Programul Transport 2021-2027″, a conchis directorul CNAIR.

Articolul precedentLOTUL 2 DIN FOCSANI-BACAU, GATA PANA LA FINALUL ANULUI – UMB, demonstratie de forta fara precedent pe Autostrada Moldovei, Lotul 2 Domnesti Targ – Racaciuni
Articolul următorIN SFARSIT APAR BENZINARIILE PE A3 – Deschisa circulatiei in iulie 2012, Autostrada Bucuresti-Ploiesti va avea in curand cate trei benzinarii pe sens

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.