CONEXIUNI CU UNGARIA – Acordul de mediu pentru drumul expres Salonta – Frontiera va fi emis la vara

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, si ministrul roman al Transporturilor, Sorin Grindeanu, au semnat la Bucuresti un acord intre Guvernul Romaniei si Guvernul Ungariei pentru realizarea drumului expres Salonta (Romania) – Békéscsaba (Ungaria). Noua sosea se intinde pe circa 50 de kilometri si va lega Drumul Expres Oradea – Arad de autostrada M44 din Ungaria. Doar circa 10 kilometri sunt pe teritoriul Romaniei, realizarea lor fiind inclusa in proiectul mai amplu al drumului expres Oradea – Arad. 

Discutiile dintre cei doi oficiali s-au concentrat pe proiectele comune de infrastructura. La finalul acestora a fost semnat Acordul interguvernamental privind stabilirea conexiunii Drumului expres Salonta -Frontiera (Ro) cu reteaua rutiera din Ungaria.

Proiectul ar urma sa fie scos la licitatie in acest an, cu termen de finalizare 2026.

Acordul de mediu pentru Drumul Expres dintre Salonta si reteaua rutiera din Ungaria va fi emis in vara acestui an, iar in octombrie se va finaliza proiectul tehnic, spune ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Sorin Grindeanu, care precizeaza ca spera sa poata lansa in licitatie executia sa pana la finele acestui an.


Legat de acordul de astazi, face legatura pe partea romaneasca la Salonta, din Drum Expres Arad-Oradea se merge spre granita la Salonta – este o lungime de aproape 10 km, de 9,8 km – dar acest drum expres de 10 km este parte a proiectului mare Arad – Oradea, nu sunt separate. Iarasi, cum bine stiti, s-au descentralizat multe din proiectele de acest tip catre autoritatile locale, iar acest proiect de Drum Expres Arad-Oradea, cu varianta aceasta de Salonta, de trecere a granitei, se afla in gestiunea autoritatilor locale – Consiliul Judetean Bihor si Consiliul Judetean Arad. Noi suntem doar pe post de a finanta aceste proiecte, ei le implementeaza. Undeva in vara acestui an vom avea acordul de mediu, din informatiile pe care le avem, ceea ce-i un lucru dificil in Romania – si cred ca nu doar in Romania – si, pe termenele pe care colegii din Bihor si din Arad mi le-au transmis, undeva in octombrie se va finalizat proiectul tehnic, astfel incat sa putem lansa in licitatie executia pana la sfarsitul acestui an. Termenul de finalizare a intregului proiect este 2026, deci mai repede de 2030, asa ca trebuie sa ne gandim si la urmatorul„, spune Grindeanu.

Un alt subiect discutat de cei doi oficiali a fost legat de Punctul de Trecere a Frontierei de la Beba Veche, unde se intalnesc trei state: Serbia, Ungaria si Romania.

Un alt lucru pe care am tinut astazi sa il discut cu domnul ministru este cel legat de punctul de trecere de la Beba Veche, acolo sunt trei state – Serbia, Ungaria si Romania -, si cel putin din partea autoritatilor locale din Timis este un proiect pentru care se insista foarte mult in a se face, pentru ca este si un loc deosebit – asa cum am spus sunt trei state acolo in jurul localitatii Beba Veche si sigur prietenii din Ungaria au facut deja pasi si sunt inaintati in ceea ce inseamna relatia cu Serbia acolo. Sper ca vom recupera timpul pierdut si am promisiunea domnului ministru ca lucrurile vor merge rapid din acest punct de vedere„, a spus ministrul.


La randul sau, ministrul Afacerilor Externe si Comertului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, a spus ca dezvoltarea colaborarii intre cele doua tari este imposibil de imaginat fara dezvoltarea legaturilor fizice dintre acestea.


In trecut, am avut un obiectiv si anume ca la fiecare cinci ani vom asigura cate o conexiune de drum expres intre cele doua tari. Am reusit acest lucru in 2015, la fel si in 2020. Succesul din 2025 este in etapa de pregatire si anume momentul in care vom conecta autostrada M3 din Ungaria cu sistemul de drum expres din jurul orasului Satu Mare. Astazi, insa, am asigurat succesul pentru anul 2030, deoarece am incheiat acordul cu privire la conexiunea nr. 4 de drum expres. Cheia acestui succes este faptul ca noi, pe partea ungara, o sa ducem drumul expres Budapesta – Bekescsaba pana la granita cu Romania si atunci va exista posibilitatea ca acest drum sa se interconecteze cu drumurile expres din tara dumneavoastra. Am convenit si asupra punctului de trecere a frontierei. (…) Prin acordul incheiat cu domnul vicepremier ne-am asigurat ca in anul 2030 vom preda si a patra conexiune de drum expres dintre cele doua tari. Dorim sa va multumim pentru sustinerea continua si pentru partinirea pozitiva in privinta dezvoltarii relatiilor dintre cele doua tari. Dumneavoastra, provenind din judetul Timis, intelegeti cu claritate ca granita ne leaga daca e circulabila„, a spus ministrul maghiar. 

Articolul precedentCU METROUL PANA IN JILAVA – Presedintele Consiliului de Administratie al Metrorex Mihai Barbu: „Dezvoltam parteneriate cu UAT-urile. Se doreste prelungirea liniei de metrou pana la Jilava”
Articolul următorALSTOM, SINGURUL OFERTANT LA LICITATIA ARF – Licitatia pentru cele 16 locomotive noi depaseste 1 miliard de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.