Airbus, unul din cei mai mari constructori de avioane din lume, estimeaza ca in urmatorii 20 de ani companiile aeriene din intreaga lume vor achizitiona 39.490 de avioane, fata de 39.020 de aparate cat estima anterior. Astfel, producatorul european si-a imbunatatit estimarile privind numarul de avioane care vor fi livrate in urmatorii 20 de ani la nivel mondial, in contextul in care facturile mai mari la carburant obliga companiile aeriene sa isi urgenteze planurile de achizitionare de avioane noi cu un consum mai mic de combustibil, scrie Reuters.
Compania estimeaza ca in acest an traficul aerian de pasageri sa inregistreze un avans de doar 3,6%, fata de unul de 3,9% prognozat in luna noiembrie a anului trecut. Unul dintre motive este si faptul ca majorarea preturilor la energie si certificate de poluare a impins in sus pretul biletelor pentru zborurile cu avionul.
In prezent, Airbus se asteapta ca 38.600 de avioane de pasageri sa fie livrate in urmatorii 20 de ani, fata de 38.140 de aparate anterior, si 890 de avioane de transport de marfa, in crestere fata de 880 de aparate cat estima anterior.
Cererea venita din Asia ar urma sa fie usor mai mica decat preconiza anterior Airbus. Cu toate acestea, Asia va fi responsabila pentru 45% din livrarile mondiale preconizate pentru urmatorii 20 de ani, cu 17.580 de avioane de pasageri si cargo.
China este asteptata sa devanseze SUA in calitate de cea mai mare piata aeronautica din lume in urmatorii ani. Insa cel mai mare ritm de crestere va fi inregistrat de India, unde piata interna ar urma sa inregistreze un ritm mediu de crestere de 6,6% pe an in urmatoarele doua decenii, de trei ori mai mult decat cresterea medie anuala de 2,1% inregistrata de SUA.
Aproape jumatate din valoarea transportului global de marfa se face pe calea aerului, iar acest sector este in crestere pe masura ce companiile isi consolideaza lanturile de aprovizionare.
Airbus se asteapta ca traficul aerian de marfa sa inregistreze un ritm mediu de crestere de 3,2% pe an.
In pofida razboiului din Ucraina si a exploziei inflatiei, Airbus a revizuit in sus prognozele sale privind cresterea anuala a Produsului Intern Brut mondial, de la 2,5% pana la 2,6%, conform celor mai noi prognoze pentru urmatorii 20 de ani publicate luni de de cel mai mare producator mondial de avioane.
Gigantul european estimeaza ca aceeasi crestere a costurilor cu energia va incuraja multe companii aeriene sa isi accelereze planurile privind achizitionarea de avioane noi cu un consum mai mic de combustibil.
Imbunatatirea estimarilor are legatura si cu eliminarea anului 2021, un an exceptional de slab din cauza pandemiei, din perioada de prognoza de 20 de ani.
Grupul Airbus este lider global in aeronautica, spatiu si servicii conexe. Airbus ofera o gama variata de avioane de pasageri, de la 100 la peste 600 de locuri si mai furnizeaza elicoptere, aeronave-cisterna, de lupta, de transport si pentru alte misiuni. Airbus este prezenta in Romania cu toate cele trei divizii: Airbus Helicopters Romania si Premium Aerotec in Brasov si Airbus Defense and Space in Bucuresti.