GREVA JAPONEZA LA MINISTERUL TRANSPORTURILOR – Angajatii sunt nemultumiti de salarii

Angajatii Ministerului Transporturilor au intrat luni, 12 iunie 2023, in greva japoneza, nemultumiti de nivelul salariilor lor, dar si de anumite drepturi sociale pe care nu le-au primit, arata un document adresat ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, si intrat in posesia ”Lumea infrastructurii”.

Unii angajati sunt nemultumiti de incadrarile salariale, lucru care le-a adus salarii mai mici, considera ei, motivand ca in cazul altor ministere salariile pe aceleasi functii sunt mult mai mari.

Protestatarii spun ca „nivelul foarte scazut al salariilor din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, comoarativ cu salariile altor ministere/institutii publice, a condus la migrarea personalului de specialitate, format, cu experienta in domeniu, spre institutiile cu un nivel de salarizare superior si la un disconfort psihic major al celor ramasi”.

Protestatarii spun ca aceasta nu este o actiune pe linie sindicala si care se va intenti daca revendicarile nu sunt indeplinite. In institutie exista doua sindicate, iar protestul este reprezentativ pentru peste 300 de angajati, adica 60% din total.

Angajatii s-au aflat in greva japoneza intre orele 9.30 si 11.30 „pentru nerespectarea legii si pentru asigurarea predictibilitatii cresterii veniturilor fiecarui angajat , o ierarhie corecta si echitabila a angajatilor”.

Angajatii care au intrat in greva japoneza cer acordarea unei majorari de 15% a salariului de baza pentru complexitatea muncii, precum si punerea in executare a unor hotarari judecatoresti definitive si stabililirea salariului de baza pentru toti angajatii ministerului cu respectarea ierarhiei pe orizontala si verticala prin raportare la salariul maxim aflat in plata in institutie.

Angajatii mai cer si calcularea sporului pentru conditii vatamatoare in cuantum de 15%, prin raportare la salariul aflat in plata, calcularea asa cum este prevazut in ordinele de numire in functie, dar si deblocarea posturilor, si calcularea indemnizatiei de hrana prin raportare la salariul minim brut pe tara actual.

Ei mai solicita si aducerea salariilor din Ministerul Transporturilor pe aceiasi linie cu ministerele Mediului si al Agriculturii, ca ministere care desfasoara activitati suport pentru sistemul de management si control al utilizarii fondurilor externe europene, avand in vedere ca, in prezent, MTI este atat organism intermediar cat si autoritate de management, respectiv coordonator de reforma si investitii in cadrul PNRR la nivel national, in domeniul transporturilor.

Angajatii mai cer totodata cresterea valorii unui voucher de vacanta la 3.000 de lei, echivalentul unui salariu minim brut pe economie.

Conform regulilor elementare de management al resurselor umane nu se poate obtine performanta cu un personal subdimensionat si profund nemultumit pecuniar”, spun ei.

De asemenea, nivelul foarte redus de salarizare din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii a condus la vacantarea unui numar foarte mare de posturi care nu s-au ocupat din cauza neprezentarii la concursurile organizate de minister pentru ocuparea posturilor vacante.

Ei arata ca un functionar public, consilier superior gradatia 5 a obtinut prin Sentinta civila nr.964/23.03.2020 pronuntata de Tribunalul Bucuresti un salariul de baza in cuantum de 9.425 lei.

Prin sentintele definitive nr.1379/02.03.2021 si nr.950/15.02.2021, Tribunalul Bucuresti a retinut in considerente ca salariul maxim in plata pentru functia de consilier superior gradatia 5 pe institutie este de 9.425 lei.

Prin sentinta nr.1522/31.05.2023, ramasa definitiva in dosarul 35190/3/2023 pentru 15 functionari publici din cadrul MTI, Instanta a stabilit la fel ca in Sentintele mai sus mentionate, ca nivelul maxim de salarizare corespunzator functiei de consilier, clasa I, gradul profesional superior, gradatia 5, existent in cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, este 9.425 lei.

In prezent, aceste sentinte nu sunt puse in executare, Ministerului Transporturilor si Infrastructurii nerecunoscand drepturile recunoscute de instantele judecatoresti prin sentinte definitive, afirma angajatii care semneaza protestul.

Articolul precedentLICITATIE PRELUNGITA – Ofertele pentru licitatia privind achizitia celor 12 trenuri cu hidrogen
Articolul următorSUCCES PENTRU INCA O SECTIUNE DIN AUTOSTRADA TRANSILVANIA – Cinci oferte depuse pentru tronsonul Suplacu de Barcau – Chiribis, de 937,5 milioane de lei, fara TVA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.