LICITATIE PRELUNGITA – Ofertele pentru licitatia privind achizitia celor 12 trenuri cu hidrogen

Autoritatea pentru Reforma Feroviara (ARF) extinde termenul de depunere a ofertelor in cadrul licitatiei pentru cele 12 trenuri pe hidrogen. ARF a transmis in SICAP o erata privind prelungirea, pana la data de 30 iunie 2023, a termenului de depunere a ofertelor, in cadrul procedurii de licitatie privind achizitia a 12 automotoare in tractiune electrica pe baza de pile de combustie cu hidrogen.

Decizia a fost luata avand in vedere ”necesitatea asigurarii unui cadru de desfasurare a licitatiei care sa permita firmelor interesate sa poata pregati oferte conforme”, in cadrul unei proceduri complexe ce vizeaza un produs si un serviciu novator: achizitia trenurilor in tractiune electrica pe baza de pile de combustie cu hidrogen, tehnologie relativ recenta pe piata, cu potential de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera din transporturi, la pachet cu un „abonament” privind asigurarea alimentarii cu hidrogen de tractiune si un „abonament” privind asigurarea mentenantei si reparatiilor trenurilor, ambele cu o cerinta de disponibilitate de peste 98%.

Echipa ARF finalizeaza raspunsurile la clarificarile solicitate de potentialii participanti si le publica, conform legii, in SICAP, pentru continuarea procedurii si asigurarea incadrarii livrarilor in termenul stabilit prin Regulamentul (UE) 2021/241 privind instituirea Mecanismului de Redresare si Rezilienta de august 2026 (art. 18, alin. (4) lit. i) „jaloanele si tintele preconizate si un calendar indicativ pentru implementarea reformelor si a investitiilor care trebuie incheiate pana in data de 31 august 2026„).

Echipa de achizitii material rulant a ARF este implicata, de asemenea, in finalizarea evaluarilor tehnice pentru cele 5 proceduri in derulare (o licitatie cu 3 loturi pentru achizitia a 62 rame electrice de scurt parcurs; o licitatie pentru achizitia a 20 rame electrice de lung parcurs si o licitatie pentru achizitia a 16 locomotive electrice) si in implementarea contractului de livrare a primelor 37 de trenuri electrice de lung parcurs achizitionate de statul roman.

In functie de finalizarea procedurilor de clarificari derulate cu ofertantii si de livrarea rapoartelor finale din partea expertilor BEI-PASSA, estimam ca evaluarea tehnica si cea financiara ar putea fi incheiate in cursul lunii iunie. Pentru proiectele in evaluare, finantate prin PNRR (20 trenuri electrice lung parcurs si 16 locomotive electrice destinate remorcarii trenurilor de calatori) contractele de finantare sunt semnate, astfel incat semnarea contractelor de achizitii se va putea realiza in termenul cel mai scurt dupa desemnarea castigatorilor si parcurgerea etapelor legale privind eventualele contestatii. Pentru proiectul privind achizitia celor 62 rame electrice de scurt parcurs (finantate prin Programul Transporturi 2021-2027)”, precizeaza ARF.

ARF asteapta deschiderea apelului pentru contractarea finantarii, in scopul depunerii documentatiei necesare semnarii contractului de finantare.

Contractul de achizitie urmeaza a fi semnat in termenul cel mai scurt dupa semnarea contractului de finantare si parcurgerea etapelor legale a eventualelor contestatii.

Articolul precedentPREMIERA MONDIALA IN TRANSPORTURI – Daimler a construit autobuzul viitorului care poate costa jumatate de milion de euro
Articolul următorGREVA JAPONEZA LA MINISTERUL TRANSPORTURILOR – Angajatii sunt nemultumiti de salarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.