CLASAMENTUL PRIMELOR AEROPORTURI DIN LUME – Cum si-a revenit transportul aerian global dupa pandemie

Cifrele preliminare ale Consiliului International al Aeroporturilor (ACI) arata ca, odata cu revenirea calatoriilor internationale, traficul global de pasageri in 2022 a ajuns la aproape 7 miliarde, o crestere de 53,5% fata de 2021 si a revenit la 73,8% fata de nivelurile din 2019, scrie The National News.

Aeroportul International Hartsfield-Jackson Atlanta a ocupat din nou primul loc in clasamentul traficului total de pasageri anul trecut, inregistrand o crestere de 23,8% fata de anul trecut, la 93,7 milioane de calatori, arata datele ACI, care reprezinta aproape 2.000 de aeroporturi din intreaga lume.

Aeroportul International Dallas/Fort Worth, Aeroportul International Denver, Aeroportul International O’Hare din Chicago au urmat Aeroportului International Atlanta si si-au mentinut pozitiile din anul 2021.

Companiile aeriene si aeroporturile globale, iesite din pandemia de doi ani de Covid-19 care a zdruncinat cererea de calatorii aeriene, se confrunta acum cu facturi mai mari la combustibil si cu o presiune crescanda pentru a-si reduce amprenta de carbon pe masura ce isi intensifica operatiunile pentru a satisface cererea de calatorii in crestere.

In primele 10 aeroporturi la nivel global, cinci sunt din SUA, au aratat datele ACI. Performanta puternica a aeroporturilor din SUA s-a datorat unei redresari sanatoase a calatoriilor interne. Toate cele cinci aeroporturi din tara au cote semnificative de trafic intern de pasageri, cuprinse intre 75% si 95%, a spus ACI.

Dubai s-a clasat pe locul cinci in topul celor mai aglomerate 10 aeroporturi din lume.

Londra Heathrow s-a clasat pe locul opt si a inregistrat cel mai mare salt in top 10. Aeroportul si-a imbunatatit clasamentul de pe locul 54, deoarece granitele s-au redeschis in martie 2022, dupa doi ani de inchideri cauzate de pandemie.

Aeroportul International Delhi a intrat in top10 pentru prima data, urcand de pe locul 13 in 2021 si pe locul 17 in 2019, impulsionat de piata de calatorii in crestere rapida a Indiei si de ambitiile in domeniul aviatiei.

Clasamentele s-au bazat pe compilarea preliminara a datelor globale din 2022 de la aeroporturile din intreaga lume si iau in considerare atat pietele lor interne, cat si cele internationale.

Aeroportul International Dubai (DXB) si-a pastrat titlul de cel mai aglomerat hub international pentru pasageri din lume in 2022 pentru al noualea an consecutiv, pe masura ce cererea de calatorii pe distante lungi a crescut, arata clasamentele Consiliului International al Aeroporturilor (ACI).

Londra, Amsterdam, Paris si Istanbul au urmat Aeroportului International din Dubai in topul celor mai aglomerate cinci centre de trafic aerian international, a anuntat asociatia comerciala pentru aeroporturi.

DXB, care nu are o piata interna, a raportat o crestere mai mult decat dubla a traficului de pasageri in anul trecut la 66,1 milioane.

Cele mai recente clasamente reprezinta o etapa importanta in atingerea nivelurilor pre-pandemie. Redeschiderea Chinei, a doua cea mai mare piata de aviatie dupa SUA, este de asteptat sa aduca acum un castig general, atat pe plan intern, cat si pentru calatoriile internationale”, a spus directorul general al ACI World, Luis Felipe de Oliveira.

Operatorul de stat Dubai Airports estimeaza ca numarul de pasageri care vor tranzita hub-ul international pana la sfarsitul acestui an va ajunge la 78 de milioane, in timp ce Emiratele Arabe Unite se pregatesc sa gazduiasca evenimente internationale majore precum Dubai Airshow si summitul climatic Cop28.

O revenire lunara la nivelurile pre-pandemie ar putea avea loc pana la sfarsitul acestui an sau inceputul lui 2024, daca cifrele lunare privind numarul de pasageri vor ajunge la 7,5 milioane, a declarat Paul Griffiths, directorul executiv al Dubai Airports, pentru The National News, in februarie.

Articolul precedentCNIR ESTE IN SFARSIT OPERATIONALA – Catalin Urtoi, numit sef interimar
Articolul următorSITUATIA DRUMURILOR IN ROMANIA – Avem aproape 24.000 km de drumuri pietruite si de pamant

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.