ROMANIA INAUGUREAZA PRIMII KM DE DRUM EXPRES – Se poate circula pe lotul 1 al tronsonului 2 din Craiova-Pitesti

Vineri, 21 aprilie 2022, au fost dati in folosinta primii kilometri de drum expres din Romania. A fost astfel receptionat lotul 1 al tronsonului 2 din drumul expres Craiova-Pitesti.

S-a deschis circulatia pe Lotul 1, Tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova-Pitesti! Este primul sector de Drum Expres din Romania! Lucrarile au fost finalizate cu o luna mai devreme fata de termenul contractual”, anunta ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Cu o lungime de 18,5 km (Robanesti – Piatra-Olt), acest lot al DEx 12 va asigura si ocolirea orasului Bals.

Evitarea tranzitarii localitatii va scurta timpul de deplasare pe relatia Craiova va elimina aglomeratia din oras si va creste gradul de siguranta rutiera in zona.

In luna iunie va fi deschisa circulatia si pe Lotul 2 (conform graficului de lucrari), intre Piatra-Olt si Valea Mare (21, 35 km). Acest lot va asigura ocolirea municipiului Slatina, unde la ora actuala traficul rutier provoaca ambuteiaje si discomfort”, precizeaza Grindeanu.

Cele doua loturi ale Tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova-Pitesti au o lungime totala de 39,85 km, iar constructia lor a inceput in luna septembrie 2019.

Proiectul Drumului Expres Craiova-Pitesti (DEx 12) a fost lansat in anul 2017 si este finantat din bani europeni (POIM 2014-2021).

S-a incheiat receptia lotului 1 al tronsonului 2 – Drumul Expres Craiova – Pitesti. In mai putin de o ora, primii kilometri de drum expres din Romania vor fi dati in trafic. Sa circulati sanatosi. Multumesc, tuturor celor care au facut posibila finalizarea acestei lucrari la timp si in termenii contractuali stabiliti, de la proiectant – Consitrans, la constructor – Asocierea SA&PE Construct – Spedition UMB SRL, responsabili CNAIR si autoritati locale”, anunta secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scriosteanu.

De asemenea, in scurt timp, va fi dat in trafic si Lotul 2 al Tronsonului 2.

Se rezolva astfel ocolirea oraselor Bals si Slatina, o solutie asteptata de ani de zile.

De altfel, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunta la inceputul acestei luni ca primul lot al Tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova-Pitesti va fi deschis inainte de Paste iar lotul 2 la scurt timp dupa aceea.

Drumul Expres Craiova – Pitesti este impartit in 4 tronsoane. Va avea o lungime de peste 121 km si cate 2 benzi pe fiecare sens. Vor fi realizate 10 intersectii rutiere si 75 de poduri si pasaje.

Accesul pe acest lot se va face astfel:

  • pe relatia Craiova-Pitesti, accesul se face din DN65, prin sensul giratoriu executat in apropiere de Bals
  • pe relatia Pitesti-Craiova, accesul se va face prin sensul giratoriu construit pe DN65, spre localitatea Piatra Olt

In anul 2024 se va putea deschide circulatia pe intreg drumul expres, potrivit promisiunilor autoritatilor.

DX12 este primul drum expres aflat in constructie in Romania, pe traseul Pitesti – Slatina – Craiova, cu o lungime totala planificata de 121,18 km.

Va avea o lungime de peste 121 km si cate 2 benzi pe fiecare sens si este impartit in 4 tronsoane. Lucrarile prevad realizarea a 10 intersectii rutiere si a 75 de poduri si pasaje.

Tronsonul 1 care ajunge pana la Bals a obtinut deja o amanare de 1 an de la prima estimare de finalizare a lucrarilor. Pe santier, in timpul excavarilor a fost descoperit un sit arhelogic, iar traseul a trebuit sa fie modificat. Investitia pe drumul de 17 km dintre Craiova si Bals se ridica la peste 358 de milioane de lei fara TVA.

Tronsonul 2 are o lungime de 39,85 km, cu punct de inceput limita dintre judetele Dolj si Olt, iar cu punct final Municipiul Slatina, la intersectia cu DN 65. Acesta traverseaza teritoriile administrative ale localitatilor Bals, Barza, Piatra Olt, Slatioara, Ulmi, Slatina si Valea Mare.

Tronsonul 3 are 31,75 de km si se desfasoara pe teritoriul judetului Olt, cu punct de inceput zona nodului rutier la DN 65 (Valea Mare) si cu punct final limita judetelor Olt si Arges. Sunt traversate localitatile Barasti, Colonesti, Optasi-Magura, Priseaca, Scornicesti, Tatulesti si Valea Mare, din judetul Olt.

Tronsonul 4 are o lungime de 31,8 km, cu punct de inceput localitatea Colonesti si punct final aproximativ km 103 al autostrazii. Traverseaza teritoriile administrative ale localitatilor Lunca Corbului, Albota, Costesti, Bradu, Suseni si Oarja din judetul Arges.

Articolul precedentSITUATIA TRISTA A DRUMURILOR DIN ROMANIA – Avem numai 931 km de autostrazi, iar 28% din drumuri sunt pietruite si de pamant
Articolul următorPRELUNGIRE PENTRU AUTOSTRADA BUZAU-FOCSANI – Ofertele se depun pana pe 10 mai 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.