CFR CALATORI PRIMESTE AJUTOR DE 43,6 MILIOANE EURO – Comisia Europeana aproba ajutorul de stat

CFR Calatori, companie aflata pe pierderi de ani de zile, primeste un ajutor in valoare de 43,63 milioane euro pentru compensarea pagubei suferite din cauza pandemiei de coronavirus. Comisia Europeana si-a dat deja ajutorul pentru acest sprijin, insa pagubele companiei de stat sunt mai mari.

Dupa cum se stie, fara un acord din partea CE, Romania ar risca infringement.

Acest ajutor va lua forma unei injectii de capital.

In temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, Comisia Europeana a aprobat un ajutor in valoare de 43,63 milioane euro pentru a compensa paguba suferita de catre CFR Calatori, cel mai mare operator public in domeniul transportului feroviar de calatori din Romania, in urma pandemiei de COVID-19 si a restrictiilor impuse de catre guvernul Romaniei pentru a limita raspandirea virusului„, anunta Comisia Europeana.

Conform unui memorandum privind ajutorul de stat pentru CFR Calatori, discutat de Guvernul de la Bucureşti, „incepand cu luna martie 2020 şi pana la finalul lunii decembrie 2020, s-a inregistrat o pierdere cumulata datorata efectelor pandemiei de COVID-19 in perioada 1 aprilie – 31 august 2020 de 210.345.527 lei”, se arata in memorandumul privind ajutorul de stat pentru CFR.

Aceasta masura va permite Romaniei sa ofere compensatii CFR Calatori pentru paguba suferita in perioada 1 aprilie-31 august 2020, paguba care a reprezentat o consecinta directa a restrictiilor impuse.

Masura a fost adoptata in temeiul articolului 107, alineatul (2), litera (b) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, care permite Comisiei sa aprobe masuri de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a oferi compensatii intreprinderilor care sufera pagube provocate direct de evenimente extraordinare, cum este cazul pandemiei de coronavirus.

Comisia a constatat ca prin masura notificata va fi compensata paguba rezultata direct in urma izbucnirii pandemiei de coronavirus.

De asemenea, Comisia a mai constatat ca masura este proportionala, intrucat nu se depaseste valoarea necesara pentru repararea pagubei. Pe aceasta baza, Comisia a ajuns la concluzia ca masura corespunde normelor UE in materie de ajutoare de stat.

Dupa solutionarea tuturor aspectelor legate de confidentialitate, varianta neconfidentiala a deciziei va fi disponibila sub numarul de caz SA.60996  in Registrul ajutoarelor de stat aflat pe site-ul Comisiei in domeniul concurenţei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.