BERCENI, PRIMA COMUNA CARE VA AVEA METROU – Investitia este de 214 milioane de lei

Metroul de pe Magistrala 2 se extinde si in afara Capitalei si va ajunge pana in comuna Berceni, iar Primaria Sectorului 4 si Consiliul Judetean Ilfov vor semna un acord de colaborare pentru prelungirea liniei de metrou peste Linia de Centura. Cea mai aglomerata magistrala din Bucuresti, Magistrala 2, se va extinde de anul viitor cu o statie si apoi ar urma sa fie prelungita la suprafata pana in Berceni.

Linia de metrou de suprafata care se construieste de-a lungul Soselei Berceni va avea o lungime de 1,6 kilometri si va costa peste 45 de milioane de euro. Se doreste totodata si constructia unei parcari de tip park and ride. Autoritatile vor ca cele doua statii plus parcarea park&ride sa decongestioneze Sectorul 4 si Capitala.

Stadiul lucrarilor a ajuns la 30%, pana acum a fost sapata fundatia si a fost ridicat scheletul de beton al statiei.

Primarul Sectorului 4, Daniel Baluta, s-a intalnit cu reprezentantii Metrorex si Ministerului Transporturilor si Intrastructurii si au verificat stadiul lucrarilor la statia de metrou Tudor Arghezi care se construieste pe Soseaua Berceni. Edilul a sustinut ca zona de sud ca Capitalei trebuie sa se dezvolte, sa fie revitalizata, in conditiile in care aceasta parte a orasului a fost vaduvita de investitii si ca isi doreste sa prelungeasca linia de metrou de pe Magistrala M2.

Primaria Sectorului 4 si Consiliul Judetean, impreuna cu reprezentantii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii vor sa extinda Magistrala M2 de metrou pana in judetul Ilfov. Proiectul prevede constructia a inca doua sau trei statii de metrou in comuna Berceni.

Suntem in pline discutii in ceea ce priveste demararea extinderii magistralei de metrou pana in Berceni. Imi doresc sa devina prima comuna din Romania care va avea metrou. La sfarsitul anului 2022, inceputul anului 2023, sa putem scoate la licitatie aceasta prelungire. In acest moment lucram in ritm alert, impreuna cu Ministerul Transporturilor si cu Metrorex, pe santierul statiei de metrou Tudor Arghezi, de pe Șoseaua Berceni, iar rezultatele sunt imbucuratoare. Constructorii sunt in avans cu lucrarile, Primaria Capitalei ne-a validat procedurile de expropriere pentru parcarea aferenta statiei, iar in paralel, impreuna cu Apa Nova, prelungim spre comuna Berceni reteaua de apa si canal. Toate acestea contureaza mult mai clar efortul pe care comunitatea noastra il face pentru a transforma zona de sud a Bucurestiului intr-un adevarat hub de business, idee ce se traduce simplu, intr-un trai mai bun pentru oameni. In plus, facem in acest fel pasi importanti pentru creionarea viitoarei zone metropolitane Bucureşti-Ilfov, in conditiile in care, dupa ce tot la nivelul Capitalei, a fost aprobata asocierea noastra cu Consiliul Judetean Ilfov, apreciem ca in toamna se vor putea comanda studiile de prefazabilitate pentru extinderea retelei de metrou in interiorul comunei Berceni”, a declarat Daniel Baluta, primarul Sectorului 4.

La randul sau, directorul general al Metrorex a sustinut ca proiectul este extrem de important pentru fluidizarea traficului in Sectorul 4 si in Bucuresti.

Acest proiect este un exemplu foarte clar de colaborare, cooperare, intre institutiile statului, companii ale statului, in interesul cetatenilor. Mai mult decat atat, continuarea cu cele doua statii plus parcarea park&ride pot face ca Sectorul 4 si Bucurestiul sa fie decongestionate. Se stie foarte bine ca transportul public, metroul, tramvaiele, autobuzele si troleibuzele, in special, pot ajuta traficul rutier. E un proiect interesant, ne bucuram ca este in avans si suntem foarte interesati de acesta, pentru ca Magistrala M2 este cea mai importanta magistrala operata de noi. Profit de aceasta ocazie ca sa incurajez si alte institutii, primarii, sa se gandeasca la posibilitati de extindere sau colaborare pentru a putea extinde reteaua de metrou, reteaua de transport public”, a declarat Stefan Paraschiv, directorul general al Metrorex.

Noua statie de metrou Tudor Arghezi, construita pe o suprafata de peste 15.000 de metri intre statia Berceni, actualul capat de linie al Magistralei 2 si Soseaua de Centura, va avea o lungime de 1,6 kilometri. Aceasta va fi supraterana, parter plus doua etaje si va beneficia de sase zone de acces pietonal, din care doua vor fi situate pe partea opusa a Șoselei Berceni, fiind asigurata o legatura printr-un pasaj pietonal subteran pe sub sosea.

De asemenea, din cele doua iesiri, se va asigura legatura directa cu parcarea tip park&ride de 300 de locuri. Mai mult, fiind o statie supraterana, proiectul prevede inclusiv instalatie de degivrare a caii de rulare, care sa permita exploatarea in conditii pe timp de iarna.

Valoarea investitiei este de 214 milioane de lei”, anunta primaria.

Metrorex vrea sa extinda reteaua de metrou si spre Aeroportul Baneasa si Pantelimon. Dar cele doua proiecte sunt blocate in licitatii si contestatii. Extinderea magistralelor M5 si M6 nu a depasit insa stadiul de proiect pe hartie. Pe linia M5, de la Eroilor spre Pantelimon, licitatia pentru proiectare este blocata in contestatii. Este si cazul liniei M6 spre Baneasa, unde licitatia a ajuns la desemnarea unui constructor si s-a blocat in contestatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.