TOYOTA REDUCE PRODUCTIA GLOBALA CU 40% – Criza microcipurilor a lovit cel mai mare constructor auto

Toyota, cel mai mare producator auto din lume, va reduce productia mondiala de vehicule cu 40% in septembrie, din cauza deficitului global de microcipuri. Compania isi planificase sa produca aproape 900.000 de masini luna viitoare, dar acum a redus-o la 540.000 de vehicule, scrie BBC.

Actiunile Toyota au scazut joi cu 4,4%, cea mai mare scadere zilnica din decembrie 2018.

Volkswagen, al doilea cel mai mare producator de autovehicule din lume, a avertizat ca ar putea fi fortat sa reduca si mai mult productia.

Pandemia Covid a crescut cererea de aparate care utilizeaza cipuri, cum ar fi telefoane, televizoare si console de jocuri.

Joi, grupul german Volkswagen, care a redus productia la inceputul anului, a declarat pentru Reuters: „In prezent, ne asteptam ca aprovizionarea cu cipuri in al treilea trimestru sa fie foarte volatila si stransa. Nu putem exclude modificari ulterioare ale productiei„.

Ceilalti rivali ai Toyota, General Motors, Ford, Nissan, Daimler, BMW si Renault, au redus deja productia din cauza deficitului global de cipuri.

Pana acum, Toyota reusise sa evite sa faca acelasi lucru, cu exceptia prelungirii opririlor de vara cu o saptamana in Franta, Cehia si Turcia.

Masinile noi includ adesea zeci de microcipuri, insa Toyota a beneficiat de construirea unui stoc mai mare de jetoane – numite si semiconductoare – ca parte a unei revizuiri a planului sau de continuitate a activitatii, dezvoltat in urma cutremurului si tsunami-ului de la Fukushima de acum un deceniu.

Decizia de a intrerupe productia a fost acum precipitata de reaparitia cazurilor de coronavirus in Asia, care a afectat furnizorii.

Si fabricile Toyota, inclusiv cele din Europa continentala, vor fi afectate.

Un purtator de cuvant al Toyota UK la Burnaston, in Derbyshire, a declarat: „Pana in prezent stim ca nu vedem niciun impact asupra productiei din Marea Britanie” ca urmare a reducerilor anuntate joi in Japonia.

O gama larga de companii, de la producatorii auto pana la micii producatori de electrocasnice, au fost afectate de lipsa de cipuri.

Problemele au inceput sa apara anul trecut, cand Apple a trebuit sa lanseze iPhone-urile, in timp ce cele mai recente console Xbox si PlayStation nu au reusit sa satisfaca cererea.

De atunci, companiile de tehnologie au avertizat asupra acestor efecte.

Luna trecuta, seful producatorului de cipuri Intel, Pat Gelsinger, a spus ca cel mai grav lucru din criza globala a cipurilor abia acum vine.

El a prezis ca lipsa se va agrava in „a doua jumatate a acestui an si va trece „un an sau doi” inainte ca livrarile sa revina la normal.

Lipsa l-a determinat pe presedintele american Joe Biden sa semneze un ordin executiv pentru a aborda problema. El a promis ca va cauta finantare de 37 miliarde de dolari pentru legislatia care va spori productia de cipuri in SUA.

Articolul precedentBERCENI, PRIMA COMUNA CARE VA AVEA METROU – Investitia este de 214 milioane de lei
Articolul următorPASAJUL MOGOSOAIA, APROAPE DE FINAL – Se asterne primul strat de asfalt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.