Lufthansa, cea mai mare companie aeriana a Germaniei, va relua la 1 iulie frecventa zilnica a zborurilor de pe Aeroportul International Sibiu, pe ruta Sibiu – Munchen.
In plus, Consiliul Judetean Sibiu anunta ca societatea va beneficia de ajutor de stat in valoare de 1,3 euro pentru fiecare loc, urmand ca in programul de operare aferent sezonului de iarna 2021 sa ajunga 12 frecvente saptamanale. Lufthansa a fost prima companie care a accesat masura de sprijin bugetar acordata de Consiliul Judetean Sibiu.
Contractul de subventionare a companiei care opereaza pe Aeroportul din Sibiu a fost semnat de conducerea Consiliul Judetean Sibiu si cea a Deutsche Lufthansa AG, in baza schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii companiilor aeriene in contextul crizei economice generate de pandemia COVID–19, autorizata de Compania Europeana, cu scopul redresarii activitatii companiilor aeriene si relansarii traficului aerian.
”Cadrul temporar pentru masuri de ajutor de stat al Comisiei Europene a constituit o parghie in asigurarea unei redresari mai rapide a acestui sector afectat in urma pandemiei, mentinand totodata conditiile de concurenta echitabile pe piata unica. Schema de ajutor incurajeaza companiile aeriene sa aloce un minim de 50% din capacitatea avuta in anul 2019 pentru a o putea accesa. Iata ca in cel mai scurt timp am putut semna un prim contract cu compania aeriana germana Lufthansa si speram ca vor urma si alte contracte. In cazul companiei Lufthansa, aceasta si-a asumat o capacitate de operare la si de la Aeroportul International Sibiu de 65% fata de capacitatea alocata in anul 2019 si va primi cate 1,3 euro pentru fiecare din cele 101.160 de locuri pentru o perioada de 12 luni consecutive, incepand cu data de 1 iulie”, spune Daniela Cimpean, presedinta Consiliului Judetean Sibiu.
Obiectivul principal al acestei scheme este acela de restabilire graduala a cererii in ceea ce priveste relansarea traficului la si de la Aeroportul International Sibiu, precum si de a minimiza impactul economic resimtit puternic de catre industria aviatica provocat de pandemia COVID-19.
Lufthansa a inregistrat o pierdere neta in primul trimestru al anului de 1 miliard de euro (1,2 miliarde de dolari), deoarece pandemia COVID continua sa mentina pasagerii la sol in intreaga lume.
Desi este ingrijorator pentru companie, pierderea neta este mai mica decat cea de 2,1 miliarde euro suferita in aceeasi perioada din 2020, datorita masurilor de reducere a costurilor luate intre timp.
Lufthansa a anuntat la sfarsitul lunii aprilie ca se asteapta ca numarul de pasageri sa creasca treptat in perioada aprilie-iunie, iar calatoriile aeriene sa revina semnificativ in a doua jumatate a anului, in special avand in vedere planurile UE de a permite calatoriile transatlantice pentru vizitatorii din SUA care s-au vaccinat.
In ciuda acestui fapt, grupul a declarat ca se asteapta sa zboare cu doar 40% din capacitatea sa de dinainte de pandemie, la capatul inferior al prognosticului de 40%-50% facut la inceputul anului.
Compania aeriana a primit anul trecut un ajutor de 9 miliarde de euro din partea Germaniei, Austriei, Belgiei si Elvetiei, dupa ce pandemia a devastat industria aviatiei din intreaga lume.
Grupul Lufthansa include Brussels, Austrian and Swiss Airlines.