STRATEGIA CNAB DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII AEROPORTURARE – Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti SA investeste peste 40 de milioane euro in serviciile de proiectare tehnica pentru infrastructura de transport necesara acomodarii traficului prognozat pentru anul 2040. Licitatia este publica, iar banii provin din „surse proprii ale CNAB”

Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti SA achizitioneaza servicii de proiectare pentru realizarea studiilor necesare, a conceptului, a proiectului tehnic de executie si asistenta tehnica pe perioada executiei si garantiei lucrarilor pentru infrastructura necesara acomodarii traficului prognozat pentru anul 2040 (Etapa I pentru realizarea obiectivului de investitii ”Programul Strategic de Dezvoltare a Infrastructurii Aeroportuare la AIHCB”). In acest sens a fost lansat anuntul de licitatie in SEAP in care se precizeaza ca pentru serviciile de proiectare tehnica pentru infrastructura de transport este prevazuta o suma de 201.309.450 lei, fara TVA.

Potrivit clarificarilor Companiei, contractul este finantat din surse proprii ale CNAB SA, iar procedura se deruleaza cu personal propriu al CNAB SA.

Durata contractului este de 126 de luni.

Serviciile achizitionate de Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti SA se refera concret la servicii de proiectare tehnica a instalatiilor mecanice si electrice pentru constructii, servicii de inginerie geotehnica, servicii de topografie, servicii de proiectare arhitecturala, servicii de asistenta tehnica, servicii de elaborare de studii, urmand in acest sens sa fie incheiat un contract sectorial pentru prestarea serviciilor de proiectare pentru realizarea studiilor necesare, a conceptului, a proiectului tehnic de executie si asistenta tehnica pe perioada executiei si garantiei lucrarilor pentru infrastructura necesara acomodarii traficului prognozat pentru anul 2040 (Etapa I pentru realizarea obiectivului de investitii ”Programul Strategic de Dezvoltare a Infrastructurii Aeroportuare la AIHCB”).

Astfel, potrivit anunutului din SEAP, solutiile proiectate pentru investitie trebuie sa raspunda cel putin urmatoarelor aspecte cheie:

1. Memorabil la nivel international, terminalul trebuind sa cuprinda elemente remarcabile de identitate nationala si sa puna in evidenta numele Aeroportului ”Henri Coanda”.

2. Aeroport SMART – utilizarea tehnologiilor AI, IoT, BMS etc.

3. Eficienta – fluxuri optime pentru pasageri, bagaje, aeronave.

4. Siguranta si Securitate – respectarea regulamentelor cu privire la siguranta si Securitate in aviatie prin utilizarea tehnologiilor avansate.

5. Experienta pasagerilor – spatii confortabile, fluxuri intuitive, spatii food, shopping, lounges.

6. Sustenabilitate si rezilienta – solutii eficiente energetic, utilizarea de tehnologii verzi, impact minim asupra mediului (ex. reutilizarea apei de ploaie etc) solutii care sa conduca la conceptul de ”healthy building” (fluxuri pasageri, calitatea aerului, materialele utilizate, solutii HVAC, zgomot, lumina naturala, tehnologie digitala etc.); utilizarea pe cat posibil a materialelor produse de industria locala; alegerea solutiilor constructive si a tehnologiilor care sa permit executia lucrarilor intr-un termen cat mai scurt; alegerea solutiilor constructive si a tehnologiilor care sa ofere costuri de operare si intretinere reduse.

7. Dezvoltarea in etape (modulara) pentru acomodarea traficului prognozat fara afectarea operarii infrastructurii deja realizate. De asemenea, proiectantul va avea in vedere obtinerea unei amprente de carbon ”Net Zero” pana in 2050, prin reducerea emisiilor cu 90% pana in 2040, la stabilirea solutiilor se va tine cont ca durata medie de utilizare a instalatiilor pana la reparatia capitala sa fie de 15 ani.

„Proiectantul va analiza (impreuna cu toate entitatile responsabile fara a se limita la ROMATSA, AACR, BAT, PF, VAMA, companii aeriene, companii/ agentii de handling etc.) si va propune in cadrul etapei Concept design urmatoarele, fara a se limita la: -conceptul de operare: care sunt facilitatile necesare, cerinte specifice pentru facilitati (ex. check-in/ bag drop/ HBS/ e-gates/ control Securitate/ control pasapoarte/ spatii comerciale retail/ food and beverage/ lounges/ porti imbarcare/ baggage reclaim/ zona sosiri/ vama/ transfer/ alte spatii etc.). -airside. -landside. -utilitati. Din considerente operationale si tehnice, proiectantul va analiza si va propune, la faza concept design, o etapizare a lucrarilor de executie (terminalul va fi proiectat pentru o executie modulara). Se va avea in vedere executia si operarea etapizata a terminalului si a infrastructurii aferente pentru faza 1 – cca. 67.000 mp (2500 pasageri/ ora); faza 2 – pana la cca 155.000 mp (5500 pasageri/ora), faza 3 – pana la cca 176.000 mp (pana la 6500 pasageri/ora). Modalitati de plata, durata contractului, termene – conform modelului de contract atasat documentatiei de atribuire”, se arata in anuntul de licitatie din SEAP.

Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 16.06.2025, ora 15:00.

Articolul precedentDARE IN TRAFIC PE LOTUL 3 A0 SUD – Pana la finalul lunii mai se va da in trafic portiunea de la DN6 pana la A1. Va fi deschis circulatiei intregul semi-inel sudic al Capitalei, de 52 de kilometri, intre A1 si A2
Articolul următor55 DE MILIOANE LEI PENTRU REDESCHIDEREA LINIEI DE CALE FERATA GALATI-BARLAD – Ministerul Transporturilor solicita suplimentarea bugetului pentru acoperirea costurilor reparatiilor necesare la linia CF 703 Galati – Targu Bujor – Barlad, inchisa dupa calamitatile din septembrie 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.