„Aseara, am urmarit lucrarile la Aeroportul Transilvania, unde se construieste sistemul de iluminare pentru parcarea aeronavelor, se lucreaza la sistemul de colectare a apelor pluviale si la casa de pompare si taratare a acestora.
Investitiile nu se opresc, scopul nostru este sa avem un aeroport modern si mai sigur”, a anuntat presedintele Consiliului Judetean (CJ) Mures, Peter Ferenc, miercuri, 24 martie 2021, pe pagina sa de facebook.
Intr-un comunicat de presa remis in aceeasi zi, presedintele CJ Mures a precizat ca in prezent pe Aeroportul Transilvania se desfasoara mai multe proiecte, care au o valoare totala de peste 70 milioane de lei, unele dintre acestea fiind incepute pe fondul traficului redus generat de pandemia de SARS-CoV-2. Potrivit comunicatul Consiliului Judetean Mures, lucrarile au loc pe timpul noptii, cand activitatea operationala este suspendata, pentru a nu perturba pasagerii care efectueaza curse de pe Aeroportul din Targu Mures.
Peter Ferenc: „Investitiile in dezvoltarea aeroportului nu s-au terminat inca. Este in proces de evaluare proiectul cu finantare nerambursabila din fonduri UE”
Aceasta este o prima etapa pentru modernizarea Aeroportului din Targu Mures, in prezent fiind in proces de evaluare un proiect cu finantare europena nerambursabila, care prevede dotarea aeroportului cu sistem de securitate si construirea unei statii de pompieri. Un alt proiect realizat cu fonduri UE prevede extinderea terminalului de pasageri si a platformei de imbarcare-debarcare pasageri.
„In ciuda perioadei dificile si a constrangerilor epidemiologice in care aeroportul poate sa-si indeplineasca scopul, adica sa deserveasca publicul de calatori foarte limitat, investitiile in dezvoltarea acestei infrastructuri continua si ne pregatim sa reluam activitatea si sa punem la dispozitia calatorilor un aeroport mai modern si mai sigur. Daca ne uitam la partea pozitiva a lucrurilor, avantajul inchiderii pe timp de noapte a aeroportului este ca, datorita traficului redus de pasageri, am putut sa terminam mai repede lucrarile, fara sa impietam foarte mult activitatea aeroportului. Investitiile in dezvoltarea aeroportului nu s-au terminat inca, in prezent este in proces de evaluare proiectul cu finantare nerambursabila din fonduri UE pentru dotarea cu sistem de securitate a aeroportului si construire statie de pompieri, precum si proiectul pentru extinderea terminalului de pasageri si a platformei de imbarcare-debarcare pasageri (…) Lucrarile de modernizare a Aeroportului Transilvania au inceput inca din anul 2017, iar dupa finalizare, valoarea investitiilor realizate va depasi suma de 70 milioane de lei”, a precizat Peter Ferenc (foto) intr-un comunicat de presa, citat de Agerpres.
Peti Andras: „Prin extinderea Sistemului de canalizare pluviala aferent pistei de aterizare decolare creste capacitatea de colectare la debitele de calcul, de fapt, contribuie la cresterea sigurantei in exploatare a aeroportului”
Administratorul executiv al Aeroportului Transilvania, Peti Andras, a declarat ca proiectul privind sistemul de canalizare pluviala – pentru care constructorul va avea la dispozitie 3 luni sa finalizeze lucrarile – va contribui la cresterea sigurantei in exploatare a aeroportului si va aduce un plus valoare mediului, prin tratarea in statia de tratare a apei pluviale a agentilor poluanti rezultati de la operatiunile de degivrare sau alimentare a aeronavelor.
„In acest moment, investitia este finalizata in proportie de 90%. Pe 23 martie a inceput construirea statiei de pompare, compusa din 4 bazine/camine subterane submersibile si un camin subteran pentru grupul electrogen, iar antreprenorul are la dispozitie trei luni pentru a finaliza lucrarile. Prin extinderea Sistemului de canalizare pluviala aferent pistei de aterizare decolare creste capacitatea de colectare la debitele de calcul, de fapt, contribuie la cresterea sigurantei in exploatare a aeroportului. In acelasi timp, sistemul este, de asemenea, important din punctul de vedere al mediului, deoarece agentii poluanti ajung si pe suprafetele de miscare atunci cand se degivreaza sau se alimenteaza aeronavele, le descarca si le trateaza la statia de tratare a apei pluviale, apoi le elibereaza inapoi in natura”, a declarat Peti Andras.
Kovács Mihály Levente: „Dezvoltarea aeroportului este esentiala pentru judetul Mures”
Vicepresedintele CJ Mures Kovács Mihály Levente considera ca modernizarea aeroportului este o necesitate a judetului pentru dezvoltarea pe plan turistic si economic.
„Dezvoltarea aeroportului este esentiala pentru judetul Mures. Lucrarile in curs vor contribui la cresterea sigurantei operationale a aeroportului, acesta va fi mai modern si in conformitate cu standardele din Uniunea Europeana. Ne straduim sa atragem companiile aeriene si sa merite sa aleaga Targu Muresul. Scopul nostru ar fi sa avem cat mai multi beneficiari ai acestui aeroport modern. Datorita pozitiei geografice favorabile – linia de cale ferata, drumul european E60 si viitoarea autostrada a Transilvaniei de Nord – aeroportul si astfel si judetul Mures si judetele invecinate sa devina un important centru turistic si de afaceri”, a aratat Kovacs.
Potrivit comunicatului CJ Mures, vor fi finalizate in curand si lucrarile privind sistemul de balizaj luminos de categoria II OACI la calea de rulare Alfa si platforma de imbarcare/debarcare pasageri numarul 2.
„Executia balizajului caii de rulare Alfa si a platformei asociate acesteia de cat II OACI va asigura conditiile de circulatie in siguranta a aeronavelor, atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte si in conditii de vizibilitate redusa (LVO). Lucrarile de investitii in valoare de aproximativ de 4 milioane lei au fost finantate integral de la bugetul Consiliului Judetean Mures. si aceasta lucrare se desfasoara atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte. Este in faza de finalizare si un al treilea proiect important, care consta in modernizarea centralei termice nr. 1 a Aeroportului. Sistemul de incalzire a fost construit si dat in exploatare o data cu Aeroportul, acum 53 de ani. Din suma de peste un milion de lei aprobata pentru aceasta investitie, au fost achizitionate doua cazane noi de ultima generatie si inlocuite conductele de transport a agentului termic din canalul termic. Sistemul functioneaza cu un randament ridicat in conditiile de consum de gaz metan redus. Mai urmeaza achizitionarea si instalarea unui sistem de incalzire cu energie regenerabila (solara) cu 21 de panouri, care vor asigura 54 la suta din energia termica”, se mai precizeaza in comunicatul citat de Agerpres.