CINE ESTE NOUL DIRECTOR METROREX – Stefan Paraschiv, fost presedinte al Consiliului de Administratie Romaero Baneasa, preia conducerea companiei

Economistul Stefan Paraschiv (foto), fost presedinte al Consiliului de Administratie Romaero Baneasa va fi numit marti, Director General Metrorex, a anuntat ministrul Transporturilor, Catalin Drula.

Noua conducere executiva de la Metrou trebuie sa vina cu solutii pentru rezolvarea unor probleme urgente precum aprobarea bugetului Companiei care permite pastrarea salariilor majorate cu 18% doar daca se fac reduceri de personal sau incheierea unor noi contracte pentru spatiile comerciale de la metrou a explicat ministrul.

,,Obiectivele sunt in primul rand cele care rezulta din Raportul Corpului de Control al ministrului Transporturilor. Rezolvarea problemelor precum situatia financiara a Companiei si gasirea unui echilibru intre cheltuieli si venituri. Lucrurile au ajuns intr-un punct in care nu sunt sustenabile sub nicio forma, doar 30% din cheltuielile Metrorex sunt acoperite din venituri apoi vorbim despre incertitudinea juridica a spatiilor comerciale de la metrou (nr. detinute de Minister dar pentru care Sindicatul incaseaza o chirie mai mare 64%)”, a declarat Drula la Radio Romania Actualitati.

Legea Bugetului prevede ca, pentru companiile de stat cu pierderi, cheltuielile salariale nu pot depasi nivelul de la inceputul anului 2020, a precizat ministrul.

Metrorex poate sa redevina o companie pe baze sanatoase prin ajustarea cheltuielilor salariale raportat la veniturile acesteia, a explicat la RRA Catalin Drula.

Raportul Corpului de control la Metrorex: Valoarea totala a sporurilor acordate in 2020 a fost de 234,73 milioane lei

Ministerul Transporturilor a publicat luni sinteza raportului Corpului de control in urma verificarilor la Metrorex. Potrivit documentului, in anul 2020, toti angajatii companiei au primit spor de metrou, ceea ce a fost o masura abuziva, intrucat acest spor de metrou trebuia sa se acorde (in cuantum de 20, 27, 34 sau 40% din salariul de baza) doar personalului de metrou care lucreaza „in conditii deosebite, vatamatoare, grele sau periculoase”.

Mai mult, in ceea ce priveste situatia cheltuielilor cu salariile aferente anului trecut, raportat la valoarea totala a salariilor pentru timpul efectiv lucrat, in suma de 270,08 milioane lei, valoarea totala a sporurilor acordate a fost de 234,73 milioane lei (87%). Raportul corpului de control mai arata ca Metrorex a achitat facturi sindicatului (Uniunea Sindicatul Liber Metrou – USLM) de peste 4 milioane lei, fara a fi incheiat un contract in acest sens. Astfel, Metrorex a platit catre Metrorex facturi de 2,24 milioane lei in 2019 si de 1,9 milioane lei in 2020, aferente decontarii unor servicii prevazute in contractul colectiv de munca. Serviciile presupuneau ca: salariatii care efectueaza concediul de odihna pe baza de bilete de odihna in tara sau in afara tarii au dreptul a decontarea a 75% din valoarea totala a biletelor de odihna si tratament, in limita cuantumului stabilit si de 75% din valoarea totala achitata a biletelor de odihna eliberate de sindicat sau agentii de turism pentru sejururi in tara sau in afara tarii, in limita tarifelor aplicate biletelor de odihna liberate de sindicat.

Consiliul de Administratie al Metrorex, schimbat saptamana trecuta

Joi, 4 martie 2021, in urma rezultatelor raportului de control la Metrorex, ministrul Transporturilor a decis schimbarea Consiliului de Administratie al Companiei. Stefan Paraschiv a fost numit in CA, insa la acel moment Drula nu preciza pe ce post.

Intre 2017 si 2020, Stefan Paraschiv a fost presedinte al CA Romaero. Are o experienta de 15 ani in strategii de afaceri, leadership si managementul vanzarilor, pentru companii din tara si din strainatate si este absolvent de ASE cu studii perfectionate in strainatate.

Articolul precedent41 MILIOANE LEI PE 7 KM DE DRUM – CNAIR a anuntat castigatorul contractului pentru constructia Variantei de Ocolire Tecuci
Articolul următorFORD PUMA CUCERESTE MAREA BRITANIE – Seful Ford Europa spune ca modelul fabricat la Craiova a depasit in vanzari Fiesta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.