MASURI DURE LA METROREX – Compania anunta schimbarea Consiliului de Administratie dupa finalizarea raportului Corpului de Control

Corpul de Control a finalizat raportul Metrorex, iar lista de probleme, deficiente si abuzuri descoperita este lunga, a anuntat joi, 4 martie 2021, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Catalin Drula (foto). Documentul mentioneaza, printre altele ca nivelul crescut al salariilor nu poate fi mentinut decat daca Metrorex isi reduce personalul. Tot joi, compania de stat a anuntat schimbarea Consiliului de Administratie, iar ministrul mai spune ca vrea sa elimine din board membrii de sindicat.

Ministrul a precizat, intr-o postare ca a semnat joi, 4 martie, documentul prezentat de Corpul de Control, iar la inceputul saptamanii viitoare va publica sinteza acestuia pe site-ul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.

Lista de probleme, deficiente si abuzuri descoperita este lunga: negocierea dintre conducerea Metrorex si sindicat privind cresterea salariilor cu 18% putea sa nu aiba loc anul trecut si nu eram in situatia de acum. Legea 55/2020 spune limpede: contractele colective de munca se prelungesc automat pe perioada starii de alerta; cu toate acestea, Consiliul de Administratie de atunci a dat mandat nelimitat de negociere unei comisii de 15 oameni din care 10 erau membri de sindicat. Raportul noteaza ca acestia nu aveau cum sa reprezinte obiectiv interesele companiei”, a scris Catalin Drula, pe pagina sa de Facebook.

Corpul de Control: „Nivelul crescut al salariilor nu poate fi mentinut decat daca Metrorex isi reduce personalul”

Ministrul sustine ca in negociere nu au fost utilizate datele economice la zi ale companiei, ceea ce a permis manipularea de cifre in asa fel incat cresterea de salarii sa incapa scriptic in bugetul de venituri si cheltuieli. Drula mai spune ca prevederile legale au mai fost incalcate pentru ca orice crestere de salarii trebuie sa aiba sursa de bani stabilita si pentru anul viitor.

La Metrorex au gasit o portita pentru 2020 si si-au spus ca, in 2021, vine statul sa acopere diferenta. Acest lucru nu se va intampla. Legea Bugetului de Stat spune clar ca o companie de stat, care a incheiat anul 2020 cu pierderi si/sau plati restante, nu poate acoperi in 2021 cresteri salariale de anul trecut”, arata seful MTI.

Potrivit ministrului, daca Metrorex nu va prezenta un buget pentru anul acesta cu cheltuielile salariale la nivelul bugetului aprobat in 2020, atunci acesta nu va fi avizat, iar raportul Corpului de Control spune ca „nivelul crescut al salariilor nu poate fi mentinut decat daca Metrorex isi reduce personalul”.

Drula mai scrie pe reteaua de socializare ca va anula „cat de repede” ordinul de ministru din 2014, care face obligatorie participarea sindicatului la sedintele Consiliului de Administratie in contradictie cu Legea Dialogului Social.

Drula anunta ca va sesiza Curtea de Conturi pentru a determina valoarea prejudiciului la Metrorex si persoanele responsabile

De asemenea, in ceea ce priveste sporul de metrou prevazut in contractul colectiv de munca, in cuantum de 20-40%, ministrul Transporturilor sustine ca acesta este aplicat abuziv, conform Corpului de Control, pentru ca de el beneficiaza toti angajatii, nu doar cei care „lucreaza in conditii deosebite, vatamatoare, grele sau periculoase”.

Voi sesiza Curtea de Conturi pentru a determina valoarea prejudiciului si persoanele responsabile”, mentioneaza Catalin Drula.

Raportul a scos la iveala neregulile din contractele firmelor sindicatului cu Metrorex

In ceea ce priveste contractul cu firma sindicatului Sindomet Servcom SRL, care prevede decontarea a 99% din valoarea zilelor de recuperare a capacitatii de munca pentru angajati in centrele de cazare ale sindicatului, a fost incheiat „cu incalcarea prevederilor legale privind achizitiile sectoriale”, conform raportului. In loc sa faca licitatie publica, explica Drula, a fost atribuit direct de Metrorex acestei firme.

Intre 2018 si 2020, Metrorex a finantat sindicatul condus de Ion Radoi cu 10,4 milioane lei in acest contract”, scrie pe Facebook ministrul Transporturilor.

Si contractul pentru valorificarea spatiilor comerciale de la metrou este o gaura neagra in veniturile Metrorex, mai spune ministrul.

Desi contractul este expirat din 2018, firma sindicatului ocupa, in continuare, abuziv aceste spatii si le subinchiriaza catre terti, desi statutul Metrorex interzice subinchirierea lor; acest contract face obiectul unui proces, iar managementul are misiune sa urgenteze procedurile cu toate mijloacele legale pentru ca firma sindicatului sa dispara din spatiile comerciale; mai mult, toate spatiile comerciale construite dupa 2010 nu au aviz ISU. Unele ingreuneaza accesul la hidranti, altele aglomereaza cai de evacuare in caz de urgenta. Nici macar nu e prima data cand se constata aceste deficiente, dar ele nu au fost remediate”, mai scrie Drula pe Facebook.

Contractul cu firma sindicatului pentru spatiile publicitare este, in mare masura, intr-o situatie identica. Desi a expirat in 2019, Sindomet Servcom SRL refuza sa predea toate spatiile si emite facturi, a adaugat Drula.

Spirala lipsei de actiune se opreste aici. Am numit astazi un nou Consiliu de Administratie profesionist la Metrorex. Toti membrii au experienta de top management si sunt complet independenti fata de sindicat. Echipa are mandat clar si intreaga mea sustinere pentru eficientizarea si restructurarea companiei. Guvernul PNL – USRPLUS – UDMR are printre prioritatile sale reforma aparatului statal si nu ne vom abate de la acest drum”, a transmis Catalin Drula.

Care este componenta noului Consiliu de Administratie al Metrorex

Metrorex a anuntat joi, 4 martie, componenta noului Consiliu de Administratie, din care fac parte Stefan Paraschiv, Mihnea Jida, Razvan Andrei Terecoasa, Adrian Gabriel Dumitriu si Mihaela Urzica, a anuntat joi Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.

Iata istoricul profesional al membrilor noului Consiliu de Administratie:

  • Stefan PARASCHIV – A fost intre 2017 si 2020 presedinte al CA Romaero. Are o experienta de 15 ani in strategii de afaceri, leadership si managementul vanzarilor, pentru companii din tara si din strainatate. Absolvent de ASE, are studii perfectionate in strainatate.
  • Mihnea JIDA – avocat, membru al Baroului Bucuresti din 2012. Are studii si stagii de pregatire in strainatate – in Elvetia si la Paris. Absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti.
  • Razvan Andrei TERECOASA – experienta de peste 12 ani in domeniul bancar (BCR, Eximbank, Bancpost, Citibank). Absolvent de ASE.
  • Adrian Gabriel DUMITRIU – CFO Chimcomplex, CFO Alstom, CEO Electroputere. A studiat la ASE, si-a perfectionat studiile la Paris, cu un masterat (EMBA) la Conservatoire National des Arts et Métiers.
  • Mihaela URZICA – director de strategie la OMV Petrom. Timp de 4 ani, a fost finance manager pentru OMV, in mai multe tari din Africa de nord. Anterior, a lucrat la Petrom si Toyota Romania ca manager de proiect, consultant, respectiv finance manager.
Articolul precedentANUNT CNAIR – S-a emis autorizatia de construire pentru lucrari de drum aferente obiectivului Pod Suspendat peste Dunare in zona Braila
Articolul următorAUTOSTRADA SIBIU–PITESTI – CNAIR anunta castigatorul licitatiei pentru proiectarea si executia Sectiunii 4, Tigveni – Curtea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.