DIRECTORUL METROREX A DEMISIONAT – Gabriel Mocanu cere incetarea mandatului dupa ce Drula a criticat majorarea salariilor din Metrorex

Directorul general al Metrorex, Gabriel Mocanu (foto), a solicitat vineri, 26 februarie, Consiliului de Administratie incetarea contractului de mandat. Seful companiei de stat a admis ca demisia sa are legatura cu „razboiul” declarat de ministrul Transporturilor salariilor mari din Metrorex, precizand ca „in momentul in care este criticata echipa, antrenorul trebuie sa stie sa facaun pas in lateral”.

In ultima perioada, ministrul Catalin Drula a criticat in repetate randuri salariile mari din Metrorex si faptul ca la finele anului 2020 s-a aprobat cresterea salariilor cu 18%. La inceputul lunii februarie, el a trimis Corpul de Control ca sa investigheze renegocierea contractului colectiv de munca al salariatilor din compania de stat, din septembrie 2020,

Suntem in cadrul Consiliului de Administratie si am solicitat Consiliului de Administratie ca de comun acord sa inceteze contractul de mandat. Aceasta este solicitarea, in conformitate cu prevederile specifice ale acestui contract de mandat”, a declarat vineri, pentru Agerpres, Gabriel Mocanu.

Intrebat daca demisia sa are legatura cu „razboiul” izbucnit intre ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Catalin Drula, pe de o parte, si sindicatul de la Metrou si conducerea Metrorex, pe de alta parte, Mocanu a admis ca decizia sa este legata de acest aspect.

Eu, in general, am incercat sa fiu fair-play si sportiv in viata si asta am invatat: in momentul in care este criticata echipa, antrenorul trebuie sa stie sa faca un pas in lateral”, a spus Mocanu.

Gabriel Mocanu a fost numit in data de 2 iulie 2020 in functia de director general interimar al Metrorex, dupa ce Consiliul de Administratie al companiei a luat act de demisia Marianei Miclaus, care a ocupat aceasta pozitie din noiembrie 2019. Mocanu a indeplinit, pana la momentul numirii sale, functia de director al Directiei Infrastructura si Sisteme Informatice, avand o experienta de peste 25 de ani la Metrorex.

Mariana Miclaus va prelua pentru o scurta perioada atributiile de director general al Metrorex, pana la desemnarea unui nou director general cu contract de mandat provizoriu, a anuntat vineri Ministerul Transporturilor.

Consiliul de Administratie al Metrorex a luat act de renuntarea la mandat inaintata de Gabriel Mocanu.

Ministrul Catalin Drula a trimis Corpul de Control la Metrorex la inceputul lunii februarie

Lumea Infrastructurii a relatat, pe 2 februarie 2021, ca ministrul Transporturilor a anuntat ca trimite Corpul de Control la Metrorex, ca sa investigheze renegocierea contractului colectiv de munca din septembrie 2020, care ar fi dus la o crestere a salariilor cu 18%, in conditiile in care numarul de calatori a scazut datorita lockdown-ului, iar compania a cerut o subventie de la bugetul de stat de peste un miliard de lei.

Intr-o postare pe Facebook din 2 februarie 2021, Catalin Drula a criticat Metrorex si pe liderul de sindicat al societatii Ion Radoi, dupa ce acesta din urma l-ar fi acuzat ca “arunca bombe” si ca nu e “bine informat”, in legatura cu valoarea salariului mediu de la Metrorex (care ar fi de 10.000 lei/luna).

Drula a argumentat in postarea sa de pe Facebook ca in 2020, cand numarul de calatori a avut o scadere importanta din cauza restrictiilor impuse de Guvern, salariatii metroului au primit o crestere medie a salariilor cu 18% in urma renegocierii contractului colectiv de munca, iar pentru acest an compania – ale carei venituri din transportul calatorilor au scazut in continuu din 2016 pana in 2020 inclusiv – cere o subventie de la guvern de 1,04 miliarde de lei, adica circa 17% din bugetul Ministerului Transporturilor.

Drula l-a avertizat pe Radoi ca bugetul de stat nu poate acoperi o asemenea suma, deoarece nu este “sac fara fund”.

Drula a lansat un avertisment catre seful de sindicat Ion Radoi, acuzandu-l ca se comporta ca un “sef de cartel”

„Razboiul” dintre Drula si sindicatele din Metrorex nu s-a oprit aici, iar ministrul a anuntat, pe 8 februarie 2021, pe pagina sa de socializare, ca verificarile facute pana in acest moment de Corpul de Control al Ministerului Transporturilor au relevat ca in urma negocierilor salariul mediu brut lunar al unui angajat Metrorex a fost majorat de la 9.901 lei (in 2020) la 12.739 lei in 2021. Aceasta in conditiile in care numarul calatorilor si incasarile Metrorex au scazut din cauza lockdown-ului generat de pandemia de covid-19.

Ministrul l-a acuzat totodata pe seful de sindicat Ion Radoi ca se comporta ca un “sef de cartel”, si ca le-a “vandut iluzii” “angajatilor onesti (…) care isi fac treaba cu cinste”. In acelasi timp, ministrul Transporturilor a anuntat ca “a semnat mandatul Corpului de Control pentru a investiga aceasta renegociere a contractului colectiv de munca”.

Metrorex a primit in 2020 o subventie de 687 milioane de lei de la bugetul de stat

De asemenea, la finele lui ianuarie, ministrul declara ca Metrorex se afla intr-o situatie financiara si structurala de cheltuieli foarte dificila, anul trecut subventia de la bugetul de stat ajungand la 687 milioane de lei.

Metrorex, din pacate, este intr-o situatie financiara si structurala de cheltuieli foarte dificila. A ajuns subventia de la bugetul de stat pentru aceasta companie, cred ca acum 5-6 luni, undeva la 250 de milioane de lei. Anul trecut s-au platit 687 de milioane de lei. Ca sa faceti o comparatie de marime, bugetul Ministerului Transporturilor, pe bani europeni, este undeva in zona a 6-7 miliarde, iar bugetul per ansamblu este de 14 miliarde. Deci, 10% sau mai mult din banii intregii tari, care sunt pentru toata reteaua, se duc catre subventionarea metroului din Bucuresti, iar nevoile pentru anul 2021 sunt mai mari. S-au cerut chiar 1,1 miliarde de lei”, a spus Drula, la Digi 24, pe 31 ianuarie.

De cealalta parte, precizeaza Agerpres, USLM (sindicatul de la Metrou), arata ca salariul mediu la Metrorex este de 5.700 lei net si include toate sporurile pentru lucrul in subteran, sambata si duminica, noapte de noapte, precum si sporul de vechime. In acelasi timp, sindicalistii sustin ca in urma controalelor efectuate de ISU, care au consemnat lipsa de personal pentru mentenanta si interventii, au fost angajati 354 de salariati in cursul anului 2019. Mai mult decat atat, cu tot cu personalul prevazut pentru Magistrala 5 de metrou, numarul total de posturi prevazute este de 5.861 de persoane, din care peste 150 de posturi, sustin sindicatele din Metrorex.

Articolul precedentAVIZ FAVORABIL PENTRU BUGETUL TRANSPORTURILOR – Comisiile de specialitate din Parlament au respins cele 91 de amendamente la proiectul de buget
Articolul următorMODERNIZAREA CAII FERATE BUCURESTI-CRAIOVA – Licitatii pentru studii de fezabilitate si proiecte tehnice in valoare de 97 milioane lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.