DRULA DECLARA RAZBOI SINDICATULUI METROREX – Ministrul Transporturilor il acuza pe Ion Radoi ca a transformat Metrorex intr-o afacere de casa

Ministrul Transporturilor Catalin Drula (foto dreapta) vine cu cifre concrete. Dupa ce in urma cu circa o saptamana a anuntat ca va dispune un control la Metrorex, pentru a se stabili conditiile in care s-au purtat negocierile pentru contractul colectiv de munca al angajatilor companiei, in cadrul carora s-a convenit asupra cresterii cu 18% a salariilor, Catalin Drula iese public pentru a anunta concluziile preliminare.

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook de luni, 8 februarie 2021, Catalin Drula anunta ca verificarile facute pana in acest moment de Corpul de Control al Ministerului Transporturilor au relevat ca in urma negocierilor salariul mediu brut lunar al unui angajat a fost majorat de la 9.901 lei (in 2020) la 12.739 lei in 2021. Atentie, majorarea s-a produs in conditiile in care, sublinia inca de saptamana trecuta ministrul Drula, numarul calatorilor a scazut din cauza lockdown-ului generat de pandemia de covid-19.

In aceeasi postare de pe Facebook, Catalin Drula lanseaza un atac direct la adresa liderului de sindicat Metrorex, Ion Radoi (foto stanga), sustinand ca iesirile publice ale acestuia nu au legatura cu „cifrele sau cu binele oamenilor”, ci cu „afacerile, privilegiile si beneficiile sindicatului”. Mai exact cu dispozitiile privitoare la controlul efectuat in aceasta perioada si care vizeaza inclusiv contractele incheiate de sindicatul Metrorex – Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM).

Concret, Catalin Drula sustine ca in timpul verificarilor, Corpul de control a constat ca sindicatul Metrorex condus de Ion Radoi, cel care a negociat majorarea salariilor, a incheiat contracte cu firma Sindomet Servcom SRL, detinuta in proportie de 100% de USLM. Aceasta companie, potrivit precizarilor ministrului Drula, ar fi avut doua contracte cu Metrorex, respectiv unul pentru spatiile comerciale (expirat in 2018) prin care firma incasa 75% si Metrorex doar 25% din valorificarea acestora, iar un altul contract pentru spatiile de publicitate (expirat din 2019), din care Sindomet incasa 53%, iar Metrorex doar 47%.

Aceeasi companie, arata concluziile Corpului de control prezentate de Catalin Drula in postarea de pe Facebook, ar detine si un complex turistic la Busteni, care ofera reducere de 99% pentru angajatii Metrorex (reducere suportata in proportie de 99% de Metrorex), care aleg sa isi petreaca cele 4 zile de recuperare in aceasta locatie.

La scurt timp dupa anuntul ministrului Transporturilor de pe Facebook si dupa o scurta interventie la Antena 3 a lui Catalin Drula, liderul de sindicat Ion Radoi a confirmat in direct la acelasi post de televiziune ca intr-adevar complexul turistic de la Busteni apartine sindicatului si ca nu vede o problema in acest lucru, aducand in acelasi timp o serie de critici noului ministru caruia i s-a adresat cu numele de „Drulica”.

Trebuie precizat ca Sindicatul Metrorex a anuntat pentru finalul acestei saptamani, zilele de

11-12 februarie 2021, o serie de proteste care au la baza atitudinea si deciziile ministrului Drula fata de Metrorex. Mai multe detalii despre aceste proteste vor fi oferite in cadrul conferintei pe care Ion Radoi a anuntat ca o va sustine marti, 9 februarie 2021, ora 11.00.

Redam in continuare postarea ministrului Catalin Drula:

„Unii dintre bogatii tranzitiei au acaparat si subjugat pentru ei si interesele lor companiile statului, cum este cazul si liderilor de sindicat (cartel) de la Metrorex.

Vreau sa le transmit celor de la sindicat ca metroul nu a fost construit pentru ei si bunastarea lor si a “famigliilor” lor, ci pentru cetatenii capitalei si a celor care il folosesc atunci cand vin in Bucuresti.

Negocierea avantajelor si privilegiilor pe care si le-au dobandit prin Contractul Colectiv de Munca si pentru care platesc toti romanii subventionarea metroului, trebuie sa aiba in centrul atentiei calatorul, nu nababul de sindicat.

Din concluziile preliminare ale anchetei Corpului de Control aflam ca, la negocierea CCM de anul trecut, cand s-au majorat salariile cu 18%, 10 din cei 15 membri din comisia de negociere constituita la nivelul administratiei Metrorex erau membri de sindicat.

Practic, sindicatul Metrorex a negociat salarii mai mari in plina pandemie cu sine insusi.

Si ca sa intelegeti inca un motiv pentru supararea domnului Radoi, aflati ca, in mandatul Corpului de Control, este trecuta in mod explicit si verificarea contractelor dintre Metrorex si firma Sindomet Servcom SRL.

Firma este detinuta in proportie de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM), al carui presedinte este domnul Ion Radoi.

Sindomet Servcom SRL a avut doua contracte cu Metrorex: unul pentru spatiile comerciale (expirat in 2018) prin care firma incasa 75% si Metrorex doar 25% din valorificarea acestora.

Si un contract pentru spatiile de publicitate (expirat din 2019), din care Sindomet incasa 53%, iar Metrorex doar 47%.

S-a incercat prelungirea de facto a acestor contracte, Sindomet incasand in continuare sumele, dar Metrorex refuzand sa incaseze partea sa (oricum PREA MICA) pentru ca nu mai exista contract valabil.

Corpul de Control va face lumina si in aceasta poveste.

Pentru context, firma Sindomet Servcom SRL a avut, in 2019, o cifra de afaceri de 7.981.344 lei si un profit de 6.197.855 lei, conform datelor publice disponibile.

Sindomet Servcom SRL mai detine si un complex turistic la Busteni, care ofera reducere de 99% pentru angajatii Metrorex, care aleg sa isi petreaca cele 4 zile de recuperare, printre altele, la centrul turistic din Busteni detinut de aceasta firma. Reducerea de 99% este suportata de Metrorex.

Fostul deputat PSD, domnul Ion Radoi, isi simte amenintate interesele subterane. Acesta este adevaratul motiv pentru care il deranjeaza ca, in sfarsit, cineva se uita cu atentie la ce face cartelul pe care il conduce.

Si ca sa terminam odata discutia: castigul mediu brut lunar per salariat al Metrorex, in anul 2020, era de 9.901 lei.

In propunerea de buget de venituri si cheltuieli pentru 2021, Metrorex are estimat un castig mediu brut lunar per salariat de 12.739 lei.

Cel tarziu acum sper ca este evident ca deranjul domnului Radoi nu e legat de cifre sau de binele oamenilor, ci de afacerile, privilegiile si beneficiile sindicatului”.

Articolul precedentORASUL LUI BOC PRIMESTE FONDURI POR – Cerere de oferte pentru lucrari de amenajare urbana a catorva strazi din Cluj-Napoca, in valoare de circa 8 milioane de euro
Articolul următorINCA 22 DE LUNI PENTRU STUDIU DE FEZABILITATE – CNAIR a prelungit perioada de implementare pentru reabilitatea podului peste bratul Borcea de pe A2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.