AJUTOR PENTRU COMPANIA NATIONALA DE TRANSPORT AERIAN – Statul polonez intervine pentru salvarea “mandriei nationale”, linia aeriana de stat LOT

Statul polonez va participa la salvarea companiei aeriene Lot Polish Airlines,firma nationala de transport de pasageri LOT, detinuta integral de statul polonez, greu afectata de criza generata de pandemia de covid-19. In acest sens, se va apela la Fondul Polonez de Dezvoltare (PFR) si vor fi asigurate linii de credit si financiare pentru a sprijini LOT.

Statul va participa in salvarea LOT Polish Airlines, care se afla intr-o situatie dificila datorita pandemiei”, a spus prim-ministrul Mateusz Morawiecki marti, 9 februarie 2021, intr-o conferinta de presa.

Statul polonez va participa la salvarea acestei linii aeriene care este mandria noastra prin Fondul Polonez de Dezvoltare (PFR) si prin asamblarea de linii de credit si financiare pentru a sprijini LOT„, a spus prim-ministrul.

El a adaugat ca sectorul aviatiei a fost printre cele mai afectate de criza.

Premierul a mai spus ca in prezent toate domeniile legate de aviatie fac obiectul unei analize speciale, iar Ministerul Activelor de Stat este in contact direct cu conducerea LOT Polish Airlines (PLL).

Pe data de 22 decembrie 2020, Comisia Europeana a aprobat doua masuri de asistenta luate de catre Polonia, in valoare totala de aproximativ 650 milioane de Euro, al caror scop era de a sprijini PLL LOT pe timpul pandemiei.

Masurile de ajutor includeau un credit subventionat de 400 de milioane de euro (aproximativ 1.8 miliarde de zloti) si o injectie de capital de aproximativ 250 de milioane de Euro (aproximativ 1.1 miliarde de zloti). LOT s-a angajat sa ramburseze majoritatea sumei cu dobanda in sase ani. Masurile au fost aprobate in baza Cadrului de Ajutor Temporar de Stat.

Profitabilitatea depinde de administrator

PLL LOT este detinut integral de Polish Aviation Group (PGL). Singurul actionar al PGL este Trezoreria Statului, iar drepturile aferente actiunilor in acea firma sunt exercitate de catre Ministrul Activelor de Stat.

Pe data de 24 ianuarie 2020, proprietarul LOT, Polish Aviation Group (Polska Grupa Lotnicza sau PGL) a anuntat ca vrea sa cumpere compania aeriana germana Condor Flugdienst, dar pe 2 aprilie s-a anuntat ca nu s-a mai ajuns la un acord.

Articolul precedentCNAIR ANUNTA CASTIGATORUL LICITATIEI – Studiul de fezabilitate pentru Autostrada Ploiesti – Brasov, refacut de Consitrans
Articolul următorCONSULTARE PUBLICA PENTRU AUTOSTRADA SIBIU – FAGARAS – CNAIR publica documentatia de mediu: proiectul, estimat la 7,25 miliarde lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.