Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anuntat joi, 11 februarie 2021, intr-un comunicat de presa, ca ofertantul desemnat castigator al contractului „Completare / Revizuire Studiu de Fezabilitate, elaborare Proiect Tehnic, pentru Autostrada Bucuresti – Brasov, tronson Ploiesti – Brasov” este SC Consitrans SRL. Valoarea contractului este de 46,55 milioane lei fara TVA, respectiv 57,67 milioane lei cu TVA.
Astfel, CNAIR precizeaza ca miercuri, 10 februarie, s-a finalizat procesul de evaluare si s-a comunicat rezultatului procedurii de atribuire a contractului pentru completarea, respectiv revizuirea studiului de fezabilitate si elaborarea proiectului tehnic pentru „Autostrada Bucuresti – Brasov, tronson Ploiesti – Brasov”, tronson care are aproximativ 58 de kilometri.
„Studiul de Fezabilitate va cuprinde o analiza multicriteriala a variantelor de traseu, un studiu de trafic pentru o perioada de perspectiva de 30 de ani si investigatii de teren (geotehnice, hidrologice, topografice, arheologice etc). Contractul va cuprinde si o evaluare a impactului asupra mediului, o analiza cost-beneficiu si realizarea unui model financiar al proiectului”, se precizeaza in comunicat.
Potrivit CNAIR, durata de realizare a serviciilor de proiectare este:
- 30 de luni pentru Revizuirea/Completarea Studiului de Fezabilitate;
- 6 luni pentru realizarea Proiectului pentru Autorizarea Executarii Lucrarilor de Construire (PAC);
- 6 luni pentru Elaborarea Proiectului Tehnic de Executie (PTE).
- Semnarea contractului se va realiza in perioada imediat urmatoare.
Consistrans este considerata ca fiind una dintre cele mai renumite si solide companii de inginerie civila, proiectare si consultanta din Romania, Consitrans este specializata in solutii integrate si multidisciplinare in sectorul infrastructurii romanesti. Cu un istoric de peste 25 de ani in proiectare, compania are in portofoliu servicii de profil pentru lucrari publice de amploare precum autostrada Bucuresti-Ploiesti, Lugoj – Deva, Nadlac – Arad, Orastie – Sibiu.
Reamintim ca ministrul Transporturilor, Catalin Drula, a anuntat miercuri, 10 februarie 2021 pe pagina sa de facebook ca a fost finalizata licitatia pentru proiectarea autostrazii A3 Ploiesti-Comarnic-Brasov, urmand ca in zilele urmatoare sa se semneze si contractul cu firma castigatoare.
Initial, de proiect s-au aratat interesate 7 firme de constructii, care conform precizarilor CNAIR, au cerut zeci de clarificari. De altfel, constructorii nu s-au inghesuit foarte tare in realizarea acestui proiect pentru ca, sustineau cei de la Asociatia Pro Infrastructura la finele anului trecut, pretul contractului ar fi prea mic, reprezentand sub 1% din valoarea lucrarilor, or, fiind vorba despre o autostrada montata, ar trebuie sa fie vorba despre procente de 3-5%.
Trebuie precizat ca licitia pe care Catalin Drula o anunta cu incantare a fost lansata dupa ce Guvernul Orban anulase producedura de construire prin parteneriat public privat a A3 – portiunea Ploiesti-Brasov. Cu astfel de termene si obiective, este clar ca in urmatorul deceniu Valea Prahovei va arata ca in prezent.
Iata anuntul ministrului Transporturilor de pe Facebook:
“Astazi s-a finalizat licitatia pentru proiectarea autostrazii A3 Ploiesti-Comarnic-Brasov. Urmeaza in zilele urmatoare, dupa finalizarea formalitatilor, semnarea contractului cu firma de proiectare.
Ne asteptam – si am pus asta foarte clar in vedere proiectantului – ca din acest contract sa obtinem:
1) O documentatie tehnica de calitate, cu studii de teren (geologice, topografice, hidrologice, etc) facute temeinic.
2) Solutii tehnice moderne, demne de anul 2021. Cu tuneluri la Busteni si la Sinaia, nu cu traseu ‘la zi’, prin mijlocul statiunilor.
3) Livrarea documentatiei pe sectoarele critice pe un calendar accelerat.
Ploiesti-Brasov este o autostrada cu mult intarziata, iar lipsa ei duce la aglomeratia infernala de pe Valea Prahovei.
Pana vom putea circula pe A3 intre Ploiesti si Brasov, exista o serie de solutii pe care vrem sa le implementam impreuna cu autoritatile locale, pentru fluidizarea traficului: construirea unor pasarele pietonale acoperite, cu lifturi sau scari rulante si modernizarea celor existente; sensuri giratorii si pasaje la Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal; o parcare noua la Busteni, in centru, astfel incat benzile de circulatie sa nu mai fie blocate de masini care stationeaza”.