Dupa ce scandalul Blue Air a reusit sa dea peste cap intreaga industrie, a iesit la suprafata un castigator. La numai o zi dupa ce compania romaneasca Blue Air a anulat toate cursele pentru cateva zile, fara a putea anticipa ce va urma ulterior, compania ungara low-cost Wizz Air, principalul concurent al Blue Air, a anuntat o extindere masiva in Romania, la pachet cu tarife speciale pentru romani.
Wizz Air adauga cinci avioane la baza din Bucuresti si creste operational la Bacau, Cluj-Napoca, Iasi si Sibiu, oferind 13,8 milioane de locuri si aproximativ 200 de rute pentru pasagerii din Romania. Odata cu cresterile din Bucuresti si noile rute adaugate retelei romanesti, Wizz Air este acum cea mai mare companie aeriana care opereaza din Bucuresti, precum si din Cluj-Napoca, Bacau, Iasi, Sibiu, Craiova, Suceava si Timisoara.
”Wizz Air a anuntat astfel o extindere semnificativa in Romania, adaugand cinci aeronave la baza sa din Bucuresti (crestere la 17 aeronave), precum si cresterea capacitatii la Bacau, Cluj-Napoca, Iasi si Sibiu. Au fost incarcate locuri suplimentare pentru zboruri inca de vineri, 9 septembrie, iar Wizz Air va aduce prima dintre cele cinci noi aeronave Airbus A321 care se alatura flotei romanesti incepand cu 4 octombrie. Acest lucru le va oferi romanilor mai multe alegeri si mai multe optiuni de a rezerva cu incredere calatorii cu Wizz Air”, anunta compania ungara.
Ca parte a acestei cresteri, compania aeriana a anuntat si introducerea a trei rute noi de la Bucuresti catre Atena, Praga si Larnaca si frecvente crescute pe 30 de rute existente, inclusiv catre destinatii cheie precum Londra, Roma, Milano, Barcelona, Paris, Bruxelles-Charleroi, Dortmund, Eindhoven, Madrid si Tel Aviv. In total, Wizz Air va adauga 2,6 milioane de locuri suplimentare pietei din Romania.
In plus, Wizz Air a anuntat si tarife speciale pentru clientii Blue Air. Pasagerii Blue Air afectati pot rezerva acum zboruri Wizz Air de la 49,99 euro folosind codul rezervarii Blue Air. Rezervarile se pot face prin intermediul site-ului de tarife speciale al Wizz Air.
„Wizz Air este incantata sa faca o investitie atat de importanta in Bucuresti si Romania. Stim cat de important este ca pasagerii sa poata calatori si dorim sa ne asiguram clientii ca au optiuni pentru a-si planifica calatoriile. Cu 13,8 milioane de locuri care vor asigura operatiunile pe rute noi si extinse la tarife reduse catre 36 de destinatii dinspre Romania, precum si tarifele noastre speciale pentru clientii Blue Air, Wizz Air isi consolideaza angajamentul fata de piata din Romania, continuand expansiunea noastra si confirmand ferm Wizz Air ca lider de piata. Oferim acum un numar total de aproximativ 200 de rute din Romania”, a declarat Evelin Jeckel, acting network officer.
Probleme la Blue Air
Compania romaneasca Blue Air a anuntat marti, 6 septembrie 2022, ca suspenda zborurile care pleaca din Romania, iar din 12 septembrie o parte din zboruri vor fi preluate de Air Connect.
Suspendarea zborurilor a fost determinata de faptul ca, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de catre Ministerul Mediului, Blue Air se afla in imposibilitatea achitarii costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice.
„Datorita unei situatii neprevazute constand in poprirea tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. de catre Ministerul Mediului, Blue Air se afla in imposibilitatea achitarii costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligata sa sisteze toate zborurile programate a pleca de pe aeroporturile din Romania, pana luni, 12 septembrie 2022”, a anuntat compania.
Blue Air mai spune ca toate zborurile planificate din afara Romaniei catre orice aeroport din Romania vor fi operate conform orarului publicat.
Acuzatii la adresa ANPC
„Din pacate, aceasta blocare a tuturor conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp dupa declaratiile publice si instigarile directe de „nu mai cumpara bilete Blue Air” propagate in spatiul public de catre un reprezentant cu rang inalt al Statului Romam, respectiv presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) statului roman, au condus la:
- Distrugerea semnificativa a increderii pasagerilor in Blue Air, generand pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vanzari bilete;
- Cresterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societatii Blue Air Aviation S.A. de a achita sumele necesare operarii zilnice in avans (lucru imposibil acum, in conditiile popririlor tuturor conturilor societatii);
- Blocarea tuturor discutiilor purtate la Londra de actionariatul Blue Air cu 2 mari firme de investitii interesate in intrarea in actionariatul Blue Air si sprijinirea societatii in recuperarea pierderilor suferite in cei 2,5 ani in care a trecut prin cele mai mari dificultati din intreaga istorie a industriei aeronautice mondiale.
- Declaratiile si actiunile iresponsabile ale unui reprezentant al Statului Roman, precum si decizia intempensiva de blocare a tuturor conturilor bancare ale societatii, au adus Blue Air in situatia nedorita de a-si reduce operatiunile pentru perioada imediat urmatoare, cu scopul de a facilita finalizarea analizei impactului din partea investitorilor si al obtinerii autorizatiilor necesare in vederea discutiilor cu investitorii”, mai spune Blue Air.
In legatura cu suspendarea zborurilor de catre compania Blue Air, Ministerul Mediului a precizat ca: conturile au fost blocate de Administratia Fondului pentru Mediu din cauza faptului ca Blue Air are o datorie de peste 28 milioane de lei la bugetul AFM. Suma este reprezentata de neindeplinirea obligatiei de restituire a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (GES) aferente emisiilor de dioxid de carbon generate in anul 2021. In cazul companiei Blue Air, este vorba despre 54.230 de certificate. Termenul pentru restituirea certificatelor GES a expirat in luna mai 2022.
”Este in procedura de executare silita de foarte mult timp, motiv pentru care s-a procedat, conform legii, la recuperarea acestei creante. Decizia de a suspenda aceste zboruri este una absolut nejustificata. Blocarea conturilor de catre AFM nu justifica in niciun fel suspendarea imediata a tuturor zborurilor de catre aceasta companie. Cer Blue Air sa reia zborurile imediat, sa-si onoreze obligatiile fata de calatori, sa-si onoreze obligatiile fata de bugetul de stat, sa se adreseze imediat AFM pentru a solicita o reesalonare a acestei datorii si de a rezolva pe cale legala acest diferend”, a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Blue Air are obligatia de a plati aceasta datorie la bugetul AFM, spune ministrul, deoarece nu a achizitionat si nu a restituit certificatele de gaze cu efect de sera, obligatie respectata de celelalte companii aeriene.
„S-a ajuns in aceasta situatie din cauza faptului ca Blue Air nu a respectat legea. Subliniez inca o data ca aceasta blocare a conturilor nu justifica in niciun fel suspendarea imediata a tuturor zborurilor. Ministerul Transporturilor, prin licenta pe care a emis-o, nu a conditionat niciodata activitatea acestei companii in acest fel si nu le-a dat drept niciodata sa faca o asemenea suspendare a tuturor zborurilor. Solicit companiei Blue Air sa se adreseze imediat AFM si sa rezolve pe cale legala acest diferend si solicit, de asemenea, sa reia imediat toate zborurile si sa-si onoreze obligatiile fata de calatori”, a mai spus Tanczos Barna.
Drepturile pasagerilor afectati
+40751 084 537 este numarul de telefon la care romanii din afara granitelor afectati de suspendarea zborurilor companiei Blue Air pot solicita sprijin autoritatilor romane.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca a convocat celula de criza la nivelul Guvernului, pentru a urgenta rezolvarea situatiei cetatenilor romani afectati de suspendarea zborurilor companiei Blue Air.
Premierul a dispus ca prioritara sa fie aducerea in tara a cetatenilor aflati pe aeroporturi din afara granitelor. Romanii isi pot anunta prezenta si pot solicita sprijin la sectiile consulare de la ambasadele Romaniei in strainatate si la numarul de telefon +40751 084 537.
Dupa centralizarea datelor, aeronavele Tarom vor fi pregatite sa efectueze zborurile necesare aducerii in tara a romanilor aflati peste granita.
Avand in vedere situatia generata de compania Blue Air prin decizia de suspendare a tuturor zborurilor din Romania, Ministerul Antreprenoriatului si Turismului informeaza calatorii cu privire la drepturile lor:
– Turistii care au luat pachete de vacanta de la agentiile de turism sunt rugati sa ia legatura cu acestea. In baza OG nr.2/2018 privind pachetele de servicii de calatorie si serviciile de calatorie asociate, precum si pentru modificarea unor acte normative, agentia de turism este responsabila pentru executarea pachetului si sa ofere servicii alternative.
– Calatorii care au achizitionat direct bilete de la Blue Air isi pot recupera banii si compensatiile aferente in baza Regulamentului European nr. 261/2004 de stabilire a normelor comune privind compensarea si asistenta pasagerilor in eventualitatea refuzului la imbarcare si a anularii sau intarzierii prelungite a zborurilor.