AEROPORTUL DIN IASI ANUNTA CIFRE ISTORICE – Licitatie pentru constructia unui nou drum spre aeroport

Aeroportul International Iasi a incheiat luna august 2022 cu un numar total de 181.400 de pasageri imbarcati si debarcati. Cresterea este de 34,32 procente fata de aceeasi perioada a anului 2019 si de 55,85 de procente fata de 2021.

Este cea mai aglomerata luna de vara din istoria aeroportului, perioada in care au fost operate zboruri directe spre 32 de destinatii, sapte fiind destinatii turistice.

Totodata, august a fost luna in care Aeroportului Iasi a atins pragul de 1 milion de pasageri in 2022, performanta inregistrata in doar 8 luni, mai devreme cu o luna comparativ cu 2019, anul cu cel mai mare trafic inainte de pandemie.

Astazi, cand vorbim de Aeroportul Iasi, il putem descrie cel mai bine prin cuvantul record. Anul acesta, aeroportul a inregistrat, de la luna la luna, record peste record in ceea ce priveste traficul de pasageri. Am atins, in august, borna de un milion de pasageri, iar acesta este un semnal clar al revenirii de dupa perioada pandemiei, cu foarte mari sanse de a depasi traficul din anii 2017 – 2019, cea mai buna perioada pe care a avut-o aeroportul pana acum. Viitorul aeroportului are perspective frumoase de dezvoltare, iar unul dintre principalele obiective ale administratiei judetene este de a finaliza proiectul de modernizare, prin care sa construim un nou terminal, T4, pana la finalul anului 2023. Vom avea la Iasi al doilea cel mai mare aeroport din tara, dupa Otopeni. Astfel, vom tine ritmul cu cresterile spectaculoase de trafic si vom putea procesa peste trei milioane de pasageri anual. Sunt sigur ca peste doi – trei ani, vom vorbi de noi recorduri de pe Aeroportul Iasi”, a spus presedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe, in luna august.

Licitatie pentru modernizarea infrastructurii rutiere spre Aeroport

De asemenea, autoritatile anunta investitii ce se vor realiza in partea de nord a municipiului Iasi, respectiv modernizarea Aeroportului International Iasi, construirea Autostrazii A8, realizarea Spitalului Regional de Urgenta, impun si rezolvarea problemelor legate de accesibilitate.

Directia Judeteana de Administrare a Drumurilor si Podurilor a scos la licitatie realizarea documentatiei tehnice pentru serviciile de proiectare pentru „Modernizarea infrastructurii de transport rutier in vederea asigurarii accesului in zona Aeroportului International Iasi. Pachetul include elaborarea studiului topo, a studiului geotehnic, expertiza tehnica si documentatia de avizare a lucrarilor de interventie (DALI).

Pentru cei 6,5 km de drum vizati – 3,5 km pe actualul traseu al DJ 282G si inca 3 km de legatura spre terminalele de pasageri –, DJADP a alocat 210.000 de lei.

Valoarea totala estimata pentru serviciile de documentatie este de 210.080 lei, iar termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este: 10.10.2022, ora 15:00.

Dupa atribuire, durata contractului va fi de 90 de zile.

Imbracamintea drumului este la nivel de material pietros, prezentand gropi («cuiburi de gaina») si ingreunand foarte mult traficul rutier. In lungul amplasamentului studiat nu sunt construite poduri”, se precizeaza in Tema de proiectare.

Mai mult, traseul ce va lega DJ 282G de Aeroportul International Iasi va trebui identificat de catre castigatorul licitatiei si DJADP din reteaua de drumuri publice (comunale/ satesti ale comunei Aroneanu sau strazi ale municipalitatii iesene) „pentru a realiza o cale de acces sigura si rapida catre aeroport”, mai arata documentul citat.

In acest sens, nu sunt excluse exproprierile. „Proiectantul va avea in vedere la conceperea ofertei tehnice inclusiv intocmirea documentatiilor tehnice de trecere a suprafetelor de teren necesare pentru realizarea investitiei din domeniul privat in domniul public”, se precizeaza in document. 

Aeroportul din Iasi a depus in august documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire in vederea executarii lucrarilor privind extinderea terminalelor de pasageri si a facilitatilor de parcare. RA Aeroportul Iasi a solicitat obtinerea autorizatiei de construire ca urmare a finalizarii documentatiei tehnice si obtinerii ultimului avizul favorabil necesar de la Autoritatea Aeronautica Civila Romana pentru Extindere terminal pasageri si facilitati de parcare.

Proiectul de dezvoltare a Aeroportului International Iasi are o valoare de aproximativ 328 milioane de lei fara TVA.

Durata estimata a finalizarii investitiei este de 17 luni, iar durata estimata a executarii lucrarilor solicitata este de 12 luni. Terminalul ar putea fi finalizat pana la sfarsitul lui 2023.

Articolul precedentCENTURA SANMARTIN – Erbasu a predat proiectul tehnic. Ministerul Transporturilor va emite luna aceasta autorizatia de construire
Articolul următorWIZZ AIR, MARELE CASTIGATOR AL SCANDALULUI BLUE AIR – Compania aeriana lanseaza rute noi si devine cea mai mare companie din Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.