Contractul cu firma care trebuia sa execute reparatiile la drumurile judetene din zona Brasov a fost reziliat. Consiliul Judetean a demarat o noua achizitie de lucrari. Consiliul Judetean Brasov anunta ca a reziliat contractul cu firma SC Morani Construct SRL, in baza caruia aceasta avea obligatia sa asigure intretinerea curenta a drumurilor judetene din zona Brasov – Zarnesti – Bran.
Vicepresedintele Consiliului Judetean Brasov Szenner Zoltan, cel care la sfarsitul lunii iunie a preluat atributiile legate de administrarea drumurilor judetene, a facut acest anunt in cadrul sedintei de plen din 31 august.
Decizia rezilierii contractului incheiat in baza Acordului-cadru pentru lucrari de intretinere curenta pe timp de vara si iarna a drumurilor judetene in perioada 2021-2025, a survenit atat ca urmare a neindeplinirii de catre prestator a obligatiilor contractuale, in ciuda somatiei transmise de autoritatea contractanta, cat si in urma anularii de catre banca a garantiei de buna executie pe care firma era obligata s-o detina.
„Lucrarile de reparatii la toate drumurile judetene sunt structurate pe 3 zone, Fagaras, Rupea si Brasov, si se executa, pe baza unui Acord-cadru, cu trei prestatori care au depus oferte: Morani Construct, RS Activ si Diferit. Procedura este ca anual, in luna noiembrie se solicita din nou oferte si se incheie contracte subsecvente cu valabilitatea de un an pentru fiecare zona, cu prestatorul care depune oferta cea mai buna. Pe zona Brasov, pentru perioada noiembrie 2022-noiembrie 2023, contractul subsecvent pentru lucrarile de reparatii a fost castigat de Morani. La foarte scurt timp dupa ce am preluat atributiile privind drumurile judetene, am vazut ca pe zona Brasov s-au executat prea putine reparatii. Comanda pentru inceperea reparatiilor a fost transmisa de la Consiliul Judetean inca din data de 12.04.2023, insa din lucrarile solicitate de Consiliul Judetean, prestatorul executase doar un procent foarte mic. Am transmis atunci o somatie pentru preluarea amplasamentelor lucrarilor, in caz contrar urmand sa reziliem contractul. In urma somatiei transmise la sfarsitul lunii iunie, prestatorul s-a prezentat sa preia amplasamentele, dar a formulat obiectii pe fiecare proces-verbal de preluare amplasament. Practic, din acel moment, in loc sa trecem la treaba si sa lucram, faceam ping-pong cu adrese, Consiliul Judetean solicita sa se inceapa lucrarile, iar prestatorul formula obiectii. Nu se mai putea continua asa. Pe langa toate acestea, am aflat ca prestatorului i-a fost anulata garantia de buna executie pentru contract. Nici dupa ce l-am notificat sa reinnoiasca garantia in termenul prevazut in contract, prestatorul nu ne-a prezentat dovada constituirii garantiei de buna executie. In acest context, contractul nu mai putea fi derulat in mod legal, prin urmare rezilierea lui era o masura obligatorie”, a explicat vicepresedintele Szenner Zoltan.
Oficialul judetean a mentionat ca „prin rezilierea contractului am rezolvat o parte a problemei, punand capat colaborarii cu un prestator care nu isi indeplinea obligatiile de a executa lucrarile de reparatii pe zona Brasov. O mentiune importanta: si in anul 2022 lucrurile s-au desfasurat in mod similar. Morani Construct a castigat lucrarile de reparatii pe zona Brasov si s-a ajuns la rezilierea contractului pentru nerealizarea lucrarilor de reparatii necesare. La reziliere, Consiliul Judetean i-a dat un document constatator negativ, pe care insa firma l-a contestat in instanta si, pana la o hotarare judecatoreasca definitiva, a putut participa si la urmatoarea procedura de achizitie”.
In urma rezilierii contractului cu SC Morani Construct SRL, administratia judeteana a solicitat oferte de pret de la ceilalti doi prestatori din Acordul-cadru, RS Activ SRL si Diferit, insa fara succes. Respectivele firme nu au depus oferte, astfel incat administratia judeteana a reziliat si Acordul-cadru pe zona Brasov.
„Degeaba avem incheiat un Acord-cadru pe zona Brasov cu 3 prestatori, daca nu avem cu cine repara drumurile! E clar ca acest acord nu mai este functional si trebuia sa gasim urgent o alta solutie. Ne pare rau ca s-a ajuns aici, dar uneori este nevoie de masuri si decizii ferme pentru a rezolva o problema. Iar repararea drumurilor nu poate sa astepte”, a precizat vicepresedintele CJ Brasov.
Mai departe, conducerea CJ Brasov a luat decizia de a organiza o procedura simplificata pentru achizitia serviciilor de reparare si marcare a drumurilor din zona Brasov pe perioada ramasa din acest an si pentru anul viitor, precum si pentru lucrarile de deszapezire din iarna 2023-2024.
Executivul CJ a realizat evaluarea urgenta a lucrarilor de reparatii care se mai pot executa in acest sezon, a prospectat piata in vederea actualizarii preturilor si a elaborat caietului de sarcini. In 30 august, documentatia pentru procedura de achizitie a fost incarcata in sistemul electronic de achizitii publice.
„Vom invita cat mai multe firme sa participe la licitatie. Pentru a putea efectua cat mai multe reparatii anul acesta, am stabilit termenele cele mai scurte pe care ni le permite cadrul legislativ. Va trebui sa avem cu totii rabdare, dar am incredere ca asa cum am gasit solutii pentru alte probleme care pareau de nerezolvat, vom gasi si aici”, a incheiat vicepresedintele Szenner Zoltan.