Avans pe Autostrada Sibiu-Pitesti A1. Directorul CNAIR Cristian Pisol a participat luni, 3 martie 2025, la strapunegerea primei galerii a primului tunel forat din Romania situat pe Sectiunea 4 Tigveni-Curtea de Arges, respectiv Tunelul Momaia, care are doua sensuri de mers si doua galerii, tuneluri, denumite public Tunelul Alina si Tunelul Daniela.
Cu acest prilej, Cristian Pistol a sustinut o declaratie de presa, trecand in revista stadiul lucrarilor pe toate cele patru sectiunii ale Autostrazii Sibiu-Pitesti.
Aflam astfel de la directorul CNAIR ca strapungerea celei de-a doua galerii va fi realizata pana la finalul lunii aprilie 2025, fiind necesar sa mai fie forati 217 metri de tunel.
Totodata, Cristian Pistol precizeaza ca din luna mai 2025 se va putea circula de la Curtea de Arges la Bucuresti, pe cei 140 kilometri din A1, ca urmare a darii in trafic a ultimilor 14 kilometri din Sectiunea 5:
„Pe sectiunea 4 (Tigveni – Curtea de Arges) s-a realizat astazi strapungerea primei galerii (sensul de mers Pitesti – Sibiu) a primului tunel forat de autostrada din România (1,35 km).
Termenul estimat pentru strapungerea celei de a doua galerii a tunelului care subtraverseaza dealul Momaia este finalul lunii aprilie 2025 (au mai ramas de forat 217 m).
Se lucreaza si pe sectiunea 5 (30,35 km) a autostrazii Sibiu – Pitesti (A1), iar la finalul lunii mai se va deschide circulatia pe ultimii 14 km. Astfel se va putea circula de la Curtea de Arges la Bucuresti, pe autostrada (A1), pe o lungime de aproximativ 140 km”, a precizat Cristian Pistol.
Directorul General al CNAIR a adaugat ca la sectiunea 3 (Cornetu – Tigveni) urmeaza sa inceapa lucrari pe 10 km din cei 37,40 km ai acesteia, dupa avizarea primei etape Proiectului Tehnic:
– Lucrari la partea de drum,
– relocari,
– lucrari de consolidare,
– lucrari la structuri (18 viaducte si 1 structura caseta).
„Dupa ce Antreprenorul va transmite intregul Proiect Tehnic de Executie, vor demara lucrari si pe celelalte sectoare ale santierului.
Pe sectiunea 2 (Boita – Cornetu), au inceput inca de anul trecut lucrarile la viaductul dintre km 13 si km 14, iar stadiul fizic a ajuns deja la aproape 24 %.
Pentru restul sectoarelor se desfasoara acum perioada de proiectare, iar dupa aceea, gradual, pe parcursul acestui an, se va lucra pe toti cei 31,33 km”, a mai precizat Directorul General al CNAIR, Cristian Pistol.