INVESTITII IN INFRASTRUCTURA DIN JUDETUL TULCEA – Aeroportul International- Delta Dunarii se extinde si atinge standarde Schengen. Investitia ajunge la 180 milioane lei

Ministerul Transporturilor anunta ca va finanta noi investitii in infrastructura judetului Tulcea. Pana acum valoarea proiectelor rutiere si navale in beneficiul acestui judet depaseste 588 de milioane de euro. Fondurile europene sunt cea mai importanta componenta a acestor investitii, atat in infrastructura rutiera, cat si in cea navala.

In ceea ce priveste investitia de la Aeroportul „Delta Dunarii”, a fost finalizat proiectului „Modernizare si extindere terminal pasageri; modernizarea platformei de imbarcare si a caii de rulare Alfa (construite in 1973); construire platforma dedicata activitatilor de degivrare / antogivrare aeronave„.

Lucrarile de modernizare a aeroportului „Delta Dunarii” din Tulcea au fost finalizate in primavara, acesta fiind adus la standarde Schengen, sub coordonarea constructorului Concelex. Extinderea si modernizarea aeroportului au fost realizate in 18 luni, la care se adauga alte doua luni cat a durat partea de proiectare, de catre asocierea firmelor Concelex SRL si Consteel Company SRL.

Valoarea totala a proiectului a fost de 180 de milioane lei, finantarea fiind asigurata din fonduri europene.

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Sorin Grindeanu si presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, au participat la conferinta de inchidere a proiectului privind modernizarea aeroportului tulcean.

Lucrarile de la aeroportul din Tulcea au inclus: modernizarea si extinderea terminalului de pasageri, modernizarea platformei de imbarcare-debarcare prin construirea unui ansamblu format dintr-un tunel fix in lungime de 9 metri si un tunel mobil de 32 de metri, modernizarea caii de rulare Alfa (construite in 1973) si construirea platformei dedicate activitatilor de degivrare/antigivrare aeronave.

Cu o suprafata desfasurata de 9.300 de metri patrati, Aeroportul International „Delta Dunarii” din Tulcea beneficiaza si de un sistem de control cu trei filtre de securitate pentru pasageri, sase cabine pentru Politia de Frontiera, cinci ghisee check-in si trei porti de imbarcare.

In urma lucrarilor de modernizare, terminalul de pasageri va putea sa deserveasca un trafic de pasageri de pana la 400 de persoane/ora, oferind un grad sporit de confort pasagerilor.

Podul suspendat peste Dunare ofera judetului Tulcea, inca de anul trecut, o conexiune rutiera directa cu Muntenia si mai departe cu celelalte regiuni ale Romaniei. La acest obiectiv se adauga alti peste 145 de km de drumuri noi care urmeaza sa devina parte a infrastructurii rutiere din judet. Portul Sulina si Bara Sulina sunt infrastructuri definitorii pentru judetul Tulcea, iar investitiile in modernizarea acestora vor contribui la dezvoltarea intr-un ritm accelerat al economiei tulcene”, spune ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Grindeanu spune ca Judetul Tulcea intra intr-o noua etapa de dezvoltare o data cu extinderea Aeroportului International- Delta Dunarii.

Ajuns la final, proiectul „Modernizare si extindere terminal pasageri; modernizarea platformei de imbarcare si a caii de rulare Alfa (construite in 1973); construire platforma dedicata activitatilor de degivrare / antogivrare aeronave“ constituie un ultim pas intreprins de autoritatile judetului Tulcea pentru asigurarea conditiilor necesare in vederea atragerii agentilor privati care sa opereze curse regulate pe Aeroportul „Delta Dunarii“ Tulcea”, arata CJ Tulcea.

In cadrul evenimentului, presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, a vorbit despre importanta tuturor acestor investitii pentru dezvoltarea judetului Tulcea, respectiv pentru asigurarea conectivitatii lui si pe calea aerului.

Vreau sa intru putin in istorie si sa-mi amintesc ca din anul 2012, „vinovat“ de tot ceea ce se intampla in judetul Tulcea este domnul Victor Ponta, din pozitia de prim ministru la acea vreme. Aceasta tinand cont de sprijinul pe care ni l-a acordat noua, judetului Tulcea, pentru crearea Instrumentului Teritorial de Investitii si de acolo ramificatiile cu beneficii in investitiile care au urmat si care nu au fost putine. De asemenea, vreau sa-i multumesc domnului ministru Sorin Grindeanu, pentru ca dansul este „vinovat“ atat pentru pod, cat si pentru aeroport si sper sa fie vinovat si pentru drumul expres care leaga podul de Tulcea, respectiv Tulcea de Constanta. Cred ca ar fi ultima nestemata asezata pe coroana investitiilor din judetul Tulcea si care ar completa un intreg – conectivitatea. Iata ca, daca discutam de pod, acesta s-a realizat, daca discutam de aeroport, s-a realizat, daca discutam de infrastructura portuara, s-a rezolvat, daca discutam de drumuri judetene, si acestea s-au rezolvat. Cam toate lucrurile care priveau conectivitatea s-au rezolvat si judetul nostru beneficiaza de aceasta infrastructura obligatorie, necesara si care da o alta perspectiva judetului nostru si Dobrogei“, a transmis presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu.

Prezent la eveniment in Tulcea, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Sorin Grindeanu a vorbit despre ordinea fireasca a modului de abordare a acestui de tip de investitii: prima data sunt asigurate conditiile necesare, dupa aceea urmeaza sa fie aduse curse regulate in teritoriu.

Meritul principal pentru tot ce s-a intamplat astazi aici il are administratia locala. De ce? Pentru ca este un aeroport care nu este in coordonarea Ministerului Transporturilor, asa cum sunt cele din Bucuresti, Timisoara si Constanta, sunt in administrare locala, iar noi nu am facut decat sa venim sa finantam aceste proiecte. Tot ce s-a intamplat aici, licitatii, au fost gestionate foarte bine la Tulcea. Ramanem la o singura problema, aceea de a avea trafic, dar nu aveam cum sa avem trafic fara a avea facilitati. Eu vad, insa, in sala, marii operatori de turism, iar atata timp cat aveti un judet care este unic in Europa (poate ma contraziceti, dar eu nu stiu un alt judet in Europa asa cum este Tulcea, cu Delta Dunarii), aceasta este parghia pe care se poate lucra (cu facilitati pentru turism), cea prin care se poate dezvolta inclusiv traficul pe aeroportul din Tulcea. Raman la parerea ca aceasta este modalitatea prin care se poate ajunge la un trafic multumitor si care sa puna in valoare ceea ce e unic in Europa, Delta Dunarii“, a spus Grindeanu.

Articolul precedentINVESTITII IN PORTURI – Portul Drobeta Turnu Severin va fi modernizat cu 125 milioane lei
Articolul următorCENTURA TIMISOARA – Centura Timisoara Sud va fi data in circulatie in iulie. Licitatia pentru Centura Vest Timisoara, sosea cu 2 benzi pe sens, 4 noduri rutiere si 10 poduri si pasaje, a fost deblocata

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.