SE PREGATESTE AUTOSTRADA PASCANI-SUCEAVA, DE 62 KM – Autostrada Pascani – Suceava va traversa judetele Iasi, Suceava si Botosani si va costa 9,2 miliarde lei

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a pus in dezbatare proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenti obiectivului de investitii ”Autostrada Pascani – Suceava”, ce va trece prin judetele Iasi, Botosani si Suceava.

Lungimea totala a traseului este de 61,971 km, fiind structurat in 2 loturi. Lotul 1 – km 0+000 – km 33+000 si Lotul 2 – km 33+000 – km 61+971. Latimea platformei este de 26 metri.

Au fost proiectate un numar de 72 de pasaje, poduri, viaducte si 5 noduri rutiere: Nod Rutier Tatarusi – Heci, Nod Rutier Dolhasca, Nod Rutier Roscani, Nod Rutier Dumbraveni si Nod Rutier Aeroport Suceava.

Valoarea totala a investitiei (inclusiv T.V.A.) 9.244.635.000 lei, din care constructii + montaj: 8.033.973.000 lei.

Finantarea obiectivului de investitii se realizeaza din fonduri externe nerambursabile – Programul Transport (P.T.) 2021-2027 si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, precum si din alte surse legal constituite, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii.

Autostrada Pascani – Suceava are ca scop crearea unei cai de comunicatie moderna realizand conexiunea intre Autostrada A7 de la Bucuresti la Pascani cu implicatii in dezvoltarea regionala a zonei, in fluidizarea traficului, cresterea sigurantei utilizatorilor, micsorarea timpilor de parcurs, scaderea poluarii la toate nivelurile in zonele tranzitate in prezent”, se precizeaza in Nota de fundamentare ce insoteste proiectul de act normativ.

In cadrul Master Planului General de Transport/Planul Investitional aprobat, obiectivul se identifica si este localizat pe reteaua primara TEN- T Core.

Autostrada Pascani – Suceava este amplasata pe raza judetelor Iasi, Suceava si Botosani si va asigura legatura intre tronsoanele Bacau – Pascani (in executie) si Suceava – Siret (in proiectare) ale Autostrazii A7.

Autostrada Pascani – Suceava va contribui la dezvoltarea conexiunilor rutiere existente in zona Municipiilor Suceava si Pascani si la conectivitatea la reteaua europeana de transport TEN-T, se arata in Nota de fundametare.

Demersurile facute in ultimele zile la Guvern au prins contur. S-a afisat in transparenta decizionala Proiectul Hotararii de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenti tronsonului de autostrada Pascani – Suceava. In temeiul art. 7 aliniatul 1 din Legea 52/2023 privind transparenta decizionala in administratia publica republicata, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii aduce la cunostinta publicului textului pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenti obiectivului de investitii ”Autostrada Pascani – Suceava” judetele Iasi, Botosani si Suceava. Dupa aprobarea acestei hotarari de guvern se va scoate la licitatie proiectarea si executia acestui tronson de 62 km in regim de autostrada, impartit in doua loturi, lotul I avand 33 km, lotul II avand de 29 km. Pe traseu vor fi construite 23 de viaducte, 37 de pasaje, 12 poduri, 8 parcari, 2 centre de intretinere si coordonare, 5 noduri rutiere, din care 4 pe teritoriul judetului Suceava. Valoarea investitiei se ridica la 1,5 miliarde de euro”, spune presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur.

Principalii indicatori tehnico-economici ai obiectivului de investitii au fost aprobati cu Avizul Consiliului Interministerial de Avizare Lucrari Publice de Interes National si Locuinte nr. 14/13.03.2024.

Articolul precedentDRUMURI JUDETENE MODERNIZATE IN JUDETUL IASI – 10 km de drum judetean din doua comune iesene vor fi modernizati cu 63 milioane lei
Articolul următorSEF NOU LA CNIR – Gabriel Budescu, numit director general al CNIR, compania care trebuie sa preia autostrazile de la CNAIR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.