Consiliul de Administratie al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) l-a desemnat in functia de director general al companiei pe Cristian Pistol, membru PNL, pentru o perioada de patru ani, incepand cu data de 19 iulie 2023.
Cristian Ovidiu Catalin Pistol se afla la conducerea companiei de drumuri din septembrie 2021, cand a inlocuit-o pe Mariana Ionita. Anterior, el a ocupat functia de consilier de stat in cadrul Cancelariei prim-ministrului Florin Citu.
De asemenea, in septembrie 2021, Dan Valceanu, ministru interimar al Transporturilor la acea vreme, a decis inlocuirea Marianei Ionita. In urma cu aproape doi ani, Pistol a fost numit avand si functia de consilier al premierului Florin Citu si a fost sprijinit de PNL Ilfov, prin secretarul de stat Ionel Scriosteanu care raspunde de infrastructura rutiera.
La concursul pentru mandatul de 4 ani al directorului general, Cristian Pistol a concurat cu Gabriel Budescu, director general adjunct- director tehnic, Bogdan Pascu (fost director adjunct), Mircea Pop (fost director general).
„In conformitate cu prevederile art. 35, alin. (8) al Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 111/2016, ca urmare a finalizarii procedurii de selectie, Consiliul de Administratie aproba Raportul C.N.R. (nr. 17/194/10.07.2023) si numeste in functia de director general al CNAIR SA pe domnul Pistol Cristian Ovidiu Catalin pentru o perioada de patru ani, incepand cu data de 19 iulie 2023 pana la data de 19 iulie 2027. La data incheierii noului contract de mandat, contractul de mandat nr. 92/25779/16.03/2023 (incheiat pe perioada provizorie) isi inceteaza aplicabilitatea”, se arata in hotararea CA.
Consiliul de Administratie al CNAIR s-a intrunit marti, 11 iulie 2023.
„Desemnarea in functia de director general la CNAIR pentru o perioada de 4 ani ma onoreaza, dar ma si responsabilizeaza suplimentar in acelasi timp. CNAIR este obligata sa continue obiectivele de infrastructura rutiera majora de care depinde dezvoltarea economica a Romaniei in urmatorii ani. Coridoarele pan-europene care tranziteaza Romania, dar si celelalte proiecte care ne conecteaza la infrastructura rutiera europeana sunt prioritati ale mandatului meu. Pe masura ce acestea vor fi date in circulatie, forta economica si strategica a Romaniei va creste. Unul dintre cele mai recente exemple este podul suspendat de la Braila, care va contribui exponential la progresul afacerilor din zona de sud-est a Romaniei si, implicit, la crearea de noi locuri de munca, fie si pentru ca traversarea Dunarii intre judetele Tulcea si Braila care inainte dura aproape 1 ora dureaza de acum aproximativ 5 minute. Iar acesta este doar unul din exemplele de succes care in urmatorii ani trebuie sa devina normalitate”, a declarat Cristian Pistol, citat de Agerpres.
In mandatul lui Cristian Pistol, Ministerul Transporturilor, prin CNAIR a incheiat contractele pentru A1 Sibiu – Pitesti si A1 Lugoj – Deva, practic cea mai importanta ruta comerciala a Romaniei Nadlac 2 – Bucuresti – Constanta, toate contractele fiind in proiectare si executie. De asemenea, 12 din cele 13 loturi ale Autostrazii A7 Ploiesti – Pascani au contracte de executie semnate, 10 loturi dintre Buzau si Pascani fiind atribuite UMB cu sanse foarte mari de deschidere in 2025, inaintea termenului din PNRR.
Tot in mandatul sau, CNAIR a reziliat contractele cu Tirrena Scavi pentru primul lot al Drumului Expres Craiova – Pitesti, Pasajul Cernica si Centura Timisoara Sud (licitatia pentru DN 2 – A2 inca nu e relansata).
La capitolul nereusite, pe timpul mandatului sau, CNAIR a ratat doua termene privind inaugurarea Podului peste Dunare de la Braila, respectiv decembrie 2021 si decembrie 2022. In plus, CNAIR nu a reusit sa semneze si ultimul Lot al Autostrazii A0 Nord, licitatia fiind lansata inca din iunie 2019. Totodata, Pistol nu a pus in aplicare contractul de proiectare semnat cu Consitrans pentru Autostrada Ploiesti – Brasov.