AEROPORTUL DIN BRASOV A FOST INAUGURAT OFICIAL – Este primul aeroport construit in ultimii 50 de ani in Romania. Investitia a costat 140 de milioane de euro

Aeroportul International Brasov-Ghimbav a fost inaugurat oficial. Acesta este primul aeroport construit in ultimii 50 de ani in Romania si este de altfel cel mai important obiectiv investitional edificat in judetul Brasov in perioada postdecembrista. Primul zbor la Aeroportul Brasov Ghimbav este o cursa Tarom, care a facut numai jumatate de ora de la Bucuresti. Aeronava a fost pilotata de la Bucuresti, de Catalin Prunariu, fiul cosmonautului roman, Dumitru Prunariu.

Aeroportul se afla la 9 km de centrul Brasovului si la 10 km de gara Brasov. De aici, va fi o linie speciala de autobuz, care va face legatura cu gara Brasov si care va circula din ora in ora, intre 6.00 si 18.00. 

VEZI AICI cum arata noul aeroport.

La ora 8:10, aeronava Tarom pilotata de Catalin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu, aterizeaza pe pista Aeroportului International Brasov-Ghimbav. Personalitati ale vietii politico-sociale, de la presedintele desemnat al Senatului, Nicolae Ciuca, si ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pana la cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu si presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman Mihai Covaliu, alaturi de ambasadorii Marii Britanii si Frantei si alti oficiali guvermanentali se afla in prima cursa care aterizeaza la AIBG.

Un zbor simbolic pentru Tarom, intr-un moment istoric pentru Brasov. Recunosc ca intoarcerea in locurile copilariei este intotdeauna putin emotionanta. A fost o onoare deosebita pentru mine sa pilotez aeronava care deschide oficial traficul de transport pasageri pe Aeroportul International Brasov, alaturi de echipajul Tarom cu care am zburat”, a spus Catalin Prunariu, Director Operatiuni Zbor Tarom, despre primul zbor din istorie operat pe aeroportul International din Brasov.

Cu acest prilej, Dumitru-Dorin Prunariu a primit titlul de Cetatean de Onoare al Judetului Brasov.

Adrian-Ioan Vestea, presedintele Consiliului Judetean Brasov si ministru desemnat al Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, cel de numele caruia se leaga aceasta investitie.

Aeroportul Brasov este singurul din Romania si din Europa de Sud-Est care beneficiaza de un turn de control virtual. Aceasta tehnologie a fost implementata pentru prima data in Suedia, in 2015, iar acum se regaseste pe aeroporturi din Suedia, Danemarca, dar si SUA.

Constructia aeroportului a inceput in primavara anului 2020 si a costat aproximativ 140 de milioane de euro.

Probleme cu programul de zbor

Pentru cel putin doua saptamani, avioanele Dan Air de la Nurnberg vor ateriza la Bucuresti, in loc de Brasov. Asta se intampla fiindca, programul actual de deservire pentru aeroport, propus de ROMATSA, este 7.00-19.00, iar zborul Nurnberg – Brasov aterizeaza la 23.20.

Noua aerogara este in top trei cele mai moderne aeroporturi din Romania, fiind dotata cu tehnologii de securitate de ultima generatie. De exemplu, echipamentele de scanare a bagajelor sunt dotate cu algoritmi de detectie a explozibililor lichizi, ceea ce inseamna ca pasagerii nu vor mai fi obligati sa scoata laptop-urile si lichidele din bagajele de mana.

De asemenea, aeroportul beneficiaza de controlul la distanta al zborurilor. Cursa inaugurala, dar si celelalte curse care vor decola si ateriza in Brasov sunt dirijate de la 400 de km distanta, din Centrul ROMATSA Arad.

Aeroportul Brasov este singurul din Romania si din Europa de Sud-Est care beneficiaza de un turn de control virtual. Aceasta tehnologie a fost implementata pentru prima data in Suedia, in 2015, iar acum se regaseste pe aeroporturi din Suedia, Danemarca, dar si SUA. De altfel, UTI CFM a realizat proiectul de turn digital de la Brasov in parteneriat cu firmele SAAB – Suedia si Thales – Franta. Pe langa elementele de unicitate care pot prezenta Aeroportul Brasov – Ghimbav, trebuie luate in considerare deopotriva efortul financiar si uman pe care l-au implicat cele doua proiecte. Aeroportul si turnul de control virtual au fost realizate in 3 ani, cu implicarea a aproximativ 1.000 de oameni, iar valoarea celor doua lucrari se situeaza la 130 milioane de euro”, informeaza UTI CFM.

Ceea ce controlorii percep prin propriile simturi este acum pus la dispozitie de tehnologie, filtrat si prezentat in mod intuitiv pe ecranele din centrul de dirijare. Astfel, la Brasov exista senzori care inregistreaza viteza vantului, nivelul de precipitatii si tot ce tine de conditii meteo, apoi datele sunt structurate si transmise vocal pilotilor de pe aeronave.

Concentrarea personalului de dirijare a zborurilor intr-un singur centru, cum este cel de la Arad, faciliteaza formarea profesionala a operatorilor la un nivel mai ridicat, cu instrumente noi, care genereaza informatii relevante si detalii-cheie, preluate de la echipamente performante.

Camerele video de inalta performanta ofera o imagine panoramica, de 360 grade, prezentata operatorilor sub forma unei imagini de tip realitate augmentata. Camere speciale, cu vedere in spectrul vizibil si in infrarosu, pot prezenta detalii la distante de pana la cativa kilometri.

Comunicatiile de date de la Aeroportul Brasov sunt protejate prin functii avansate de securitate cibernetica.

Unde se zboara de pe Aeroportul din Brasov

Primele zboruri spre si dinspre aeroportul din Brasov sunt programate chiar pentru ziua de 15 iunie 2023. Dan Air va zbura in aceasta data spre si dinspre aeroportul din Nuremberg (Germania).

In aceeasi saptamana compania aeriana romaneasca va inaugura alte sapte rute spre si dinspre Brasov, detalii aici. Din 16 iunie 2023 vor fi operate si primele zboruri charter spre si dinspre aeroportul din Brasov, catre destinatii din Turcia si Grecia.

Ulterior, in lunile august si septembrie 2023, compania low-cost Wizz Air va inaugura rutele Brasov – Londra LTN si Brasov – Dortmund.

De la Brasov, Dan Air va opera opt zboruri pe saptamana spre sapte destinatii din sase tari europene si este prima companie aeriana care pune bilete la vanzare pe rute regulate spre si dinspre aeroportul brasovean.

Brasov – Barcelona – Brasov(in fiecare marti);

Brasov – Bruxelles BRU – Brasov (in fiecare miercuri);

Brasov – Budapesta – Brasov (in fiecare marti, duminica);

Brasov – Londra LGW – Brasov (in fiecare vineri);

Brasov – Milano LIN – Brasov( in fiecare luni)

Brasov – Munchen – Brasov  (in fiecare sambata);

Brasov – Nuremberg – Brasov (in fiecare joi

Articolul precedentPRIORITATILE NOULUI GUVERN IN TRANSPORTURI – 200 de kilometri de drum expres si autostrada vor fi dati in trafic pana anul viitor
Articolul următorSE MODERNIZEAZA 19 KM DIN DRUMUL JUDETEAN 106G – Autoritatile aloca peste 74 milioane lei pentru acest drum

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.