SCHIMBARI IN CONDUCEREA ROMAERO – Compania a avut anul trecut pierderi de 53,8 milioane lei

Compania de stat Romaero, specializata in productie, servicii si cercetare-dezvoltare in domeniul aeronauticii pentru aeronave civile si militare de pasageri sau cargo, are o noua conducere. Costel Enache a fost numit presedinte al Consiliului de Administratie, arata un anunt transmis de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

De asemenea, Consiliul de Administratie a decis prelungirea mandatului de director general al lui Misa Popic cu doua luni, incepand cu data de 25 mai 2023, care va putea inceta oricand inainte de implinirea termenului in cazul numirii unui director general in conditiile OUG nr. 109/2011 privind guvernanta corporative a intreprinderilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

Consiliul de Administratie al Romaero a decis in ianuarie acordarea unui nou mandat de director general lui Misa Popic, cu o durata de patru luni. Mandatul intrase in vigoare pe 24 ianuarie.

Romaero a avut in anul 2022 pierderi de 53,84 milioane lei (in scadere de la aproape 63 milioane lei in 2021) si venituri totale de 128,6 milioane lei. Cheltuielile totale s-au ridicat la 182,5 milioane lei. Cresterea de 4,21% a cheltuielilor totale in anul 2022 fata de 2021 este, in principal, efectul cresterii cheltuielilor financiare ca urmare a deprecierii dolarului.

Factorii principali care au influentat nefavorabil rezultatul exercitiului financiar sunt: Cresterea semnificativa a preturilor la energie electrica si gaze naturale; Variatia cursului de schimb al dolarului; Activele excedentare, neproductive care genereaza costuri insemnate; Migratia personalului direct productiv spre piata de munca externa, in principal forta de munca din zona de activitate privind lucrarile de reparatii si intretinere aeronave civile, a condus la reducerea gradului de utilizare a activelor productive. De asemenea, o influenta negativa au avut si cheltuielile cu amortizarea aferente unor investitii efectuate in anul 2020, fara generarea imediata de venituri din produse si servicii militare strategice furnizate catre institutiile din cadrul FSNA, pentru inzestrarea fortelor din sistemul national de aparare prin relansarea industriei militare romanesti.

Compania are o experienta de peste 50 de ani in executia de piese si ansamble pentru aeronave civile si militare, care se executa incepand cu anul 1968.

Societatea este detinuta in proportie de 56,7% de statul roman prin Ministerul Economiei, urmat de SIF Muntenia (23,2%), Fondul Proprietatea (18,87%) si alti actionari (1,2%).

Pentru anul 2022, Romaero a contractat investitii in valoare de 6.546.083 lei conform creditelor de angajament aprobate in anul 2020.

Compania nu are insa suficient personal specializat. Numarul de personal prognozat la finalul anului 2022 era de 871 de persoane.

Romaero are o valoare de piata de 180,6 milioane lei si se afla sub autoritatea Ministerului Economiei.

Articolul precedentSTADIUL LUCRARILOR LA LOTUL 3 DIN AXA RUTIERA STRETAGICA IASI-SUCEAVA – Cel mai mare proiect de infrastructura rutiera judeteana ar trebui sa fie gata in acest an
Articolul următorLICITATII TRUCATE IN TRANSPORTURI – Consiliul Concurentei a declansat doua investigatii privind posibile trucari ale licitatiilor organizate de CNAIR. Firmele risca amenzi colosale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.