Statia de metrou Tudor Arghezi de pe Magistrala 2 va fi pusa in functiune in cel mult doua luni, spune Mariana Miclaus, directorul general al Metrorex. Pentru ca acest lucru sa se intample, proiectul trebuie transferat de la Primaria Sectorului 4 la Metrorex, dar si finalizat sistemul de automatizare al traficului. In decembrie anul trecut a fost anuntata finalizarea lucrarilor la cea mai noua statie de metrou din Capitala.
Magistrala M2 de metrou se va extinde astfel de la Berceni, care este ultima statie in acest moment, pana aproape de Soseaua de Centura. Noua statie de metrou Tudor Arghezi, de la capatul Magistralei 2, este deja gata. Statia de metrou de suprafata Tudor Arghezi este urmatoarea dupa Berceni, aflata pe Magistrala M2 Berceni-Pipera.
Procedurile de derulare si urmarire a contractului au fost executate de catre Primaria Sectorului 4, iar Metrorex a asigurat asistenta tehnica.
In aprilie 2020, Primaria Sectorului 4 a atribuit asocierii Somet – TIAB – UTI – Constructii Erbasu contractul pentru edificarea statiei de metrou, in valoare de 157,64 milioane de lei.
„La Tudor Arghezi am realizat probele, testele, a fost semnat procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor cu obiectiuni, in sensul ca nu a fost finalizat sistemul de automatizare al traficulului, dar, in paralel, Primaria Sectorului 4 face demersuri astfel incat investitia sa fie transferata de la Primaria Sectorului 4 in administrarea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, respectiv la Metrorex, dupa care va fi pusa in functiune si aceasta statie cu interstatie de 1,6 km. Personal, cred ca in cel mult o luna sau doua vom putea sa preluluam investitia si sa punem in circulatie cu calatori”, spune directorul general al Metrorex, Mariana Miclaus.
Constructia statiei a fost realizata in baza unui protocol incheiat de Ministerul Transporturilor, Metrorex si Primaria Sectorului 4 in anul 2019.
Contractul pentru edificarea statiei la nivel suprateran intre actuala statie Berceni si Soseaua de Centura a vizat si extinderea caii de rulare a metroului cu inca 1,6 km.
Cu o suprafata desfasurata de 15.100 mp, statia este una supraterana, insemnand o cladire cu subsol, parter si doua etaje.
In imediata apropiere este amenajata o parcare de tip park&ride pentru a fi folosita de toti cei care vor sa ajunga in centrul Capitalei si folosesc ca mijloc de transport metroul.
Noul traseu al magistralei M2, care pleaca de la statia Tudor Arghezi, va avea o lungime de trei kilometri ce va putea fi parcurs intr-un interval de 10 minute.
Proiectul a costat 50 de milioane de euro, din foduri europene nerambursabile, iar metroul va circula la aceasta noua statie din primavara lui 2023, dupa finalizarea testelor.
Linia de metrou si statia Tudor Arghezi sunt construite la suprafata, iar investitia s-a facut cu fonduri europene prin Programul Operational Infrastructura Mare. Constructorul este o asociere de firme romanesti – Erbasu-Somet-Tiab.
Vizavi de noua statie de metrou Primaria Sectorului 4 construieste si o parcare park&ride de 300 de locuri, pentru navetistii care vin din localitati limitrofe din Ilfov ca sa isi poata lasa masina acolo si sa ia metroul. Parcarea va fi gata tot la primavara, a declarat primarul sectorului 4, Daniel Baluta.
Parcarea si statia de metrou sunt legate printr-un tunel.
In prima faza statia va fi folosita de 10.000-12.000 de oameni. Magistrala M2 ar putea fi extinsa cu alte trei statii, de la statia Tudor Arghezi pana in comuna Berceni.
Lucrarile la statia de metrou Tudor Arghezi au inceput in ianuarie 2021, iar termenul de finalizare era finalul anului 2022.
Valoarea totala a proiectului este de 214,89 milioane de lei, din care 179,97 milioane de lei fonduri europene nerambursabile venite din POIM. Statia are o lungime de 1,6 kilometri si este supraterana.
Peronul statiei se afla la parter, iar zonele administrative sunt repartizate la nivelul celor doua etaje. Totodata, statia Tudor Arghezi este prevazuta cu cinci zone de acces pietonal. Una dintre acestea este situata vizavi de statia de metrou si asigura legatura cu peronul noii statii, printr-un pasaj pietonal subteran, cu o lungime de 14 metri, ce sub-traverseaza Soseaua Berceni.
Accesul calatorilor pe peron este facilitat de sapte scari rulante, precum si de sapte lifturi care vor usura accesul persoanelor cu dizabilitati. Totodata, pe toata lungimea peronului, a fost montat un covor tactil de directionare pentru persoanele cu deficiente de vedere.
In statia de metrou Tudor Arghezi a fost instalat un sistem de supraveghere, format din 70 de camere video, montate atat la nivelul peronului, a celor doua vestibule, cat si in cele cinci zone de acces.
Statia este dotata si cu centrale de detectie incendiu, cu alarma la efractie precum si cu sisteme de tratare a aerului.