INFRASTRUCTURA MODERNIZATA IN BRASOV – Investitiile depasesc 100 milioane lei

Consiliul Judetean Brasov a facut un bilant al proiectelor de modernizare a infrastructurii rutiere incheiate in 2022. Astfel, sfarsitul acestui an a reprezentat finalizarea cu succes a opt proiecte incluse pe lista de investitii a Consiliului Judetean Brasov la capitolul „Drumuri”.

Un proiect cu fonduri europene, trei obiective finantate din resurse bugetare proprii, alte trei realizate cu fonduri asigurate prin Programul National de Dezvoltare Locala si un proiect implementat cu sume alocate din bugetul de stat au fost duse la bun sfarsit pe parcursul acestui an, unele chiar mai devreme decat termenul de finalizare stabilit in contract.

Aceste obiective se regasesc in tot arealul judetului, fiind localizate in Tara Fagarasului, in zona Rupea, dar si in Zona Metropolitana Brasov.

Anul 2022 a consemnat finalizarea proiectului de modernizare si reabilitare a DJ 104 L Bunesti – Viscri – Dacia, in lungime de 15,06 km, cu o valoare de 24.495.058,94 lei. Este cel de-al doilea proiect cu fonduri europene terminat din cele patru pe care Judetul Brasov le-a accesat in cadrul POR 2014-2020.

Un obiectiv de investitii esential pentru locuitorii din zona municipiului Fagaras, finalizat in cursul lunii octombrie si receptionat in decembrie 2022 este proiectul tehnic si executia consolidarii alunecarilor de teren situate pe Drumul Judetean 104 J Galati – Calbor – Boholt.

Valoarea contractului a fost de 10.711.649,30 lei, fondurile fiind asigurate din bugetul propriu al judetului si a inclus atat partea de proiectare, cat si executia lucrarilor de refacere din temelii a structurii rutiere a drumului, grav afectata de doua alunecari de teren.

Cele doua segmente rutiere care au fost stabilizate, reconstruite si asfaltate se afla la kilometrul 7+850 pe o lungime de 120 de metri si intre kilometrii 9+600–10+300 pe o portiune de 700 de metri.

Investitia s-a realizat in timp record, avand in vedere ca ordinul de incepere a lucrarilor a fost emis la data de 13 mai 2022, iar lucrarile au fost finalizate la data de 25 octombrie.

Un alt obiectiv de investitii sustinut din bugetul judetean si terminat in acest an este proiectarea si executia reabilitarii Drumului Judetean 109 Beclean – Luta – Ludisor (km 0+000–8+000).

Contractul, in valoare totala de 27.497.317,30 lei, a fost dus la bun sfarsit intr-un timp mai scurt decat era prevazut, lucrarile fiind incheiate atat la structura rutiera, cat si la podurile de pe traseu, iar la inceputul anului 2023 sunt programate procedurile de receptie.

DJ 109 leaga satele Luta si Ludisor cu centrul comunei Beclean si cu Drumul National 1, iar refacerea sa a fost o necesitate stringenta pentru locuitorii zonei. De remarcat este ca implementarea proiectului a fost sincronizata cu lucrarile la reteaua de canalizare realizate de Primaria Beclean pe tronsonul drumului.

Cel de-al treilea obiectiv investitional finantat din bugetul propriu al judetului Brasov si terminat in acest an este proiectul tehnic si executia modernizarii Drumului Judetean 113 Sanpetru (DJ 103) – Preventoriu TBC Sanpetru (km 0+000-2+000). Cei doi kilometri de drum care asigura legatura institutiei sanitare din Sanpetru cu calea de acces spre municipiul Brasov au fost refacuti in totalitate, receptia lucrarilor urmand sa aiba loc anul viitor.

Valoarea investitiei a fost de 5.186.014 lei.

Unul dintre cele mai ample proiecte investitionale pe care administratia judeteana le-a implementat cu fonduri accesate din PNDL – Etapa a II-a il reprezinta reabilitarea DJ 132 Rupea – Homorod – Mercheasa – Jimbor – limita Judet Harghita.

Acest drum este important nu doar pentru deplasarea locuitorilor din partea nordica a judetului nostru spre principalele cai rutiere, ci si ca varianta de legatura interjudeteana Brasov – Harghita.

Potrivit prevederilor contractuale, lucrarile ar fi trebuit sa se incheie in aprilie 2023, dar constructorul s-a mobilizat si le-a terminat in avans, astfel ca pentru inceputul anului viitor mai raman de realizat procedurile de receptie. Proiectul a inclus refacerea structurii rutiere pe o lungime de 18,861 km, cu tot ceea ce inseamna carosabil, acostamente, drumuri laterale, poduri si podete, trotuare si amenajarea alveolelor pentru statii transport public.

Valoarea totala a lucrarilor incluse in acest proiect a fost de 62.819.272 lei.

Si modernizarea Drumului Judetean 102 G Victoria – Vistisoara (km 0+000–9+900) s-a finalizat in acest an, receptia lucrarilor fiind programata anul viitor. In cadrul proiectului, un segment de 900 de metri a fost refacut utilizandu-se fonduri din bugetul judetului, iar modernizarea celor noua kilometri a fost finantata prin PNDL – Etapa I cu suma de 38.210.194.44 lei.

DJ 102 G este situat pe teritoriul administrativ al orasului Victoria, satului Vistisoara, comunei Dragus si Statiunii climaterice Sambata. Lucrarile au inclus modernizarea structurii rutiere, pornind de la fundatie si pana la asternerea asfaltului, construirea unor poduri, reabilitarea si modernizarea tuturor podetelor de pe traseu, realizarea marcajelor si semnalizarilor rutiere.

Reabilitarea alunecarii de teren situate la kilometrul 9+400 pe Drumul Judetean 105 Voila – Cincsor – Cincu – limita judet Sibiu s-a incheiat cu respectarea termenelor contractuale.

Proiectul a fost finantat in cadrul PNDL II, fiind in valoare totala de 2.411.151,90 lei.

Pe parcursul anului 2022, zona afectata de eroziunea solului a fost refacuta si infrastructura drumului a fost consolidata cu piloti forati, solutiile prevazute in proiect avand ca scop punerea in siguranta a versantului de deal si reabilitarea partii carosabile”, anunta CJ Brasov.

Nu in ultimul rand, administratia judeteana a terminat refacerea podului situat la kilometru 16,000 pe Drumul Judetean 103 A Brasov – Carpinis – Tarlungeni – Zizin – Dalghiu. Contractul, in valoare de 3.102.000 lei, a inclus realizarea proiectului tehnic si executia lucrarilor la pod si la rampele de acces.

Situat la iesirea din satul Zizin, acest pod a fost calamitat de inundatii si pentru refacerea sa CJ Brasov a accesat o finantare de 1.400.000 lei de la bugetul de stat.

Este vremea bilantului si ma bucur ca incepem sa culegem roadele muncii noastre in toate domeniile pe care le gestionam la nivelul administratiei judetene. Pe parcursul anului 2022 am reusit sa implementam investitii importante in domeniul reabilitarii si modernizarii infrastructurii de drumuri. Prin ducerea la bun sfarsit a acestor proiecte am rezolvat nu doar probleme punctuale, asa cum sunt deteriorarile provocate de alunecarile de teren, ci am asigurat cetatenilor din toate zonele judetului nostru legaturi rutiere esentiale, care sa le permita deplasarea in conditii cat mai bune. Infrastructura rutiera a judetului Brasov are nevoie permanenta de imbunatatiri si chiar daca niciodata nu putem spune ca fondurile bugetare de care dispunem la capitolul «Drumuri» sunt suficiente, vom continua si in 2023 sa gasim resurse financiare suplimentare care sa ne permita sa realizam toate proiectele pe care le avem in plan”, a concluzionat presedintele Consiliului Judetean Brasov, Adrian-Ioan Vestea.

Articolul precedentROMATSA ORGANIZEAZA IAR CONCURS – Se reiau procedurile de recrutare pentru doua posturi de meteorolog aeronautic tehnician la Aeroportul Brasov
Articolul următorCFR, CONTRACT PENTRU SEMNALIZARE FEROVIARA – Asocierea Baicons Impex (lider de asociere) – ISPCF castiga contract de 6 milioane lei fara TVA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.