INVESTITII DE 60 MILIOANE LEI LA AEROPORTUL KOGALNICEANU – Autoritatile au gasit neconformitati geometrice si lipsa sistemelor climatizare

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii pregateste investitii de 60,7 milioane lei la Aeroportul International Mihail Kogalniceanu din Constanta, un punct strategic pe harta Europei, avand in vedere ca acolo se afla Baza Militara NATO.

Valoarea totala a obiectivului de investitii „Upgrade balizaj luminos PDA dir.36 la Aeroportul International Mihail Kogalniceanu – Constanta” este de 60.769.000 lei (inclusiv TVA).

Durata de executie a investitiei este de noua luni, arata un proiect de Hotarare de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii „Upgrade balizaj luminos PDA dir.36 la Aeroportul International Mihail Kogalniceanu – Constanta”.

Finantarea obiectivului de investitii se realizeaza din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, axa prioritara 2 – „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient”, obiectivul specific 2.3 – „Cresterea gradului de utilizare sustenabila a aeroporturilor” si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturlor si Infrastructurii, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii.

Aeroportul International Mihail Kogalniceanu Constanta functioneaza sub autoritatea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in baza prevederilor Hotararii Guvernului nr. 523/1998, cu modificarile si completarile ulterioare.

Suprafetele de miscare de la Aeroportul International Mihail Kogalniceanu – Constanta includ pista de decolare-aterizare (PDA), mai multe cai de rulare si doua platforme de stationare aeronave.

Pista de decolare-aterizare, caile de rulare si platformele de stationare sunt echipate cu sisteme de balizaj luminos.

Expertiza tehnica pentru sistemele de balizaj existente a constatat neconformitati geometrice (distante neconforme intre lumini) si neconformitati tehnologice (lipsa control si monitorizare individuala lumini), precum si lipsa redundanta a sistemelor climatizare, neconformitati care contravin standardelor prevazute in reglementarile europene specifice domeniului aeroportuar”, se arata in Nota de fundamentare.

Pentru remedierea acestor neconformitati, in anul 2018, a fost elaborata Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Interventii aferenta obiectivului „Upgrade balizaj luminos PDA dir.36 la Aeroportul International Mihail Kogalniceanu – Constanta”, avizata in cadrul Consiliului Tehnico-Economic al Aeroportul International Mihail Kogalniceanu-Constanta (avizul nr. 13969/13.09.2018).

Devizul General al investitiei, elaborat in cadrul fazei DALI, a fost evaluat la nivelul preturilor din luna august 2017.

Indicatorii tehnico-economici au fost avizati in cadrul Consiliului Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor, prin avizul nr. 69/78 din data 26.08.2019 si de catre Consiliul Interministerial de avizare lucrari publice de interes national si locuinte prin avizul nr. 6/26.03.2020. Datorita modificarii pragurilor pentru aprobarea indicatorilor prin hotarare a Guvernului, de la 30 milioane lei la 40 milioane lei, obiectivul nu a mai necesitat aprobare prin hotarare a Guvernului, fiind aprobat prin Ordinul nr.934 din 30.04.2020 al ministrului transporturilor, infrastructurii si comunicatiilor.

In anul 2022, s-a procedat la actualizarea valorii obiectivului de investitie, respectiv actualizarea Devizului General, in conformitate cu prevederile din OUG nr. 64 /2022 privind ajustarea preturilor si a valorii devizelor generale in cadrul proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv metodologiile si instructiunile de aplicare.

Conform OUG nr. 64/2022, art. 1 alin. (3), in situatia in care procedura de atribuire nu a fost lansata sau a fost reluata, si tinand cont de indicii costurilor in constructii din Anexa 5, devizul general al obiectivului de investitii se actualizeaza in preturi la nivelul lunii ianuarie 2022, prin aplicarea coeficientului de 152.25%, corespunzator anului de referinta 2017.

Actualizarea valorii investitiei a fost avizata mai intai de Consiliul Tehnico-Economic al Aeroportul International Mihail Kogalniceanu-Constanta, cu nr. 35/07.09.2022, ulterior fiind avizata de Consiliul Tehnico-Economic al Ministerul Transporturilor si Infrastructurii prin avizul nr.172/181 din 15.11.2022 si de catre Consiliul Interministerial de avizare lucrari publice de interes national si locuinte prin avizul nr.86 din data de 24.11.2022 (anexate).

Obiectivul de investitii „Upgrade balizaj luminos PDA dir.36 la Aeroportul International Mihail Kogalniceanu – Constanta” este prevazut in Master Planul General de Transport al Romaniei (MPGT), respectiv Programul investitional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021-2030, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 666/2016 si modificat prin Hotararea nr. 1312/2021, precum si in Programul strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la societatea nationala ”Aeroportul International Mihail Kogalniceanu – Constanta”, pentru perioada 2022-2030, aprobat prin Hotararea Guvernului nr.1189 din 29.09.2022. Proiectul este finantat din Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, axa prioritara 2 – „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient”, obiectivul specific 2.3 – „Cresterea gradului de utilizare sustenabila a aeroporturilor” si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturlor si Infrastructurii, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii.

Realizarea acestui obiectiv prezinta avantaje tehnice, economice si sociale, avand un impact pozitiv asupra gradului de incredere in serviciile oferite de modul de transport aerian, prin asigurarea elementelor de siguranta si securitate pentru calatori”, se arata in document.

Articolul precedent100 DE TROLEIBUZE SI 100 DE AUTOBUZE ELECTRICE VOR CIRCULA IN BUCURESTI – Mijloacele de transport vor fi livrate de polonezii de la Solaris si de turcii de la Karsan
Articolul următorCENTURA TECUCI SE DESCHIDE TRAFICULUI PE 28 DECEMBRIE – La drumul de 7 km s-a lucrat timp de 14 ani. A fost primul santier monitorizat cu drone

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.