SANTIERUL NAVAL ORSOVA SI-A ADANCIT PIERDERILE – In primul semestru, compania a livrat doua nave tip gaz-tanc de 110 metri, valoarea lor fiind de 3,8 milioane euro

Santierul Naval Orsova si-a adancit pierderile in prima parte a anului. Compania a raportat in primele sase luni un rezultat negativ de 2,53 milioane lei, de la pierderi de 335.279 lei in primul semestru al anului trecut, arata un raport al companiei, consultat de ”Lumea Infrastructurii”.

Veniturile realizate din constructia de nave si serviciile prestate nu au acoperit insa costurile activitatii de exploatare, la finele perioadei de raportare rezultatul activitatii fiind negativ. Cifra de afaceri a scazut cu peste 39%, la 24 milioane lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Chiar daca compania are acoperita cu contracte o buna parte din perioada urmatoare, pe piata navelor fluviale se produc modificari continu. Aceste modificari vizeaza atat nivelul cererii cat si pretul la care se contracteaza, ambele fiind intr-o scadere evidenta fata de perioada de dinaintea aparitiei pandemiei COVID 19, fapt confirmat si de scaderea accentuata a comertului mondial in aceasta perioada”, se arata in raportul companiei.

De asemenea, conflictul militar din Ucraina poate avea in perioada urmatoare un impact semnificativ asupra economiei europene si globale.

Activitatea companiei Santierul Naval Orsova SA in primul semestru al anului 2022 a generat rezultate financiare sub asteptari, fiind influentata de contextul mondial/european nefavorabil al evolutiei cererii pentru contructia de nave noi, fluviale si maritime, de evolutia preturilor acestora care a urmat o tendinta descrescatoare, in conditiile in care preturile la materii prime si materiale, energie, gaz, forta de munca au crescut. Societatea a realizat in semestrul I al anului 2022 o cifra de afaceri de 24.053.810 lei, in descrestere cu 39,32% fata de aceeasi perioada a anului precedent si pe total activitate se inregistreaza o pierdere bruta de 2.465.079 lei (la 30.06.2021 se inregistra un profit brut de 163.681 lei) si o pierdere neta in suma de 2.534.131 lei (in perioada corespunzatoare din anul 2021 a fost inregistrata pierdere neta in suma 335.279 lei)”, arata raportul companiei.

In perioada ianuarie-iunie 2022, veniturile operationale, in suma de 24.310.226 lei, au scazut cu 38,77% fata de cele inregistrate in semestrul I 2021 (39.702.225 lei), in principal datorita programului de productie pentru acest an.

Cheltuielile operationale, in suma de 26.929.891 lei, si in stransa corelare cu veniturile operationale, in cele 6 luni ale anului 2022 au inregistrat deasemenea o scadere cu 32,75%. fata de nivelul acestora din perioada similara a anului 2021 (40.045.385 lei).

Din activitatea financiara, influentata semnificativ de evolutia cursului valutar, societatea a realizat in aceasta perioada un profit in suma de 154.586 lei, cu mult mai mic decat cel realizat in cele 6 luni similare ale anului 2021 (506.841 lei).

In ceea ce priveste existenta factorilor care au exercitat si exercita o influenta negativa asupra activitatii, au fost:

– Cresterea preturilor la materii prime, materiale, energie si gaze tehnice;

Factori externi cu implicatii geopolitice, respectiv conflictul armat din Ucraina, care au dus si la pierderea unor furnizori de materii prime;

Lipsa fortei de munca calificata; desi compania a reusit prin oferirea de pachete salariale adecvate sa atraga forta de munca in domeniul constructiilor navale, totusi, la nivelul sectiilor de productie se resimte, in continuare, lipsa oamenilor cu experienta, fapt ce a reprezentat si reprezinta un inconvenient in desfasurarea activitatii companiei. Acest deficit de forta de munca este si urmare a faptului ca prin modificarile legislative din domeniul pensiilor au fost create conditii de pensionare unor categorii de salariati cu vechime.

Totodata societatea se confrunta si cu fenomenul de imbatranire a fortei de munca, cca 52% din totalul salariatilor avand varsta peste 50 de ani. Exista, in continuare, o preocupare permanenta in cadrul directiei de resurse umane a societatii pentru depasirea acestei situatii. Chiar si in a ceste conditii a fost asigurat un nivel calitativ ridicat al navelor livrate, la nivelul exigentelor cerute de partenerii externi; –

Desfasurarea activitatii la sediul principal in spatii deschise (sub cerul liber) in cea mai mare parte a anului si, prin urmare, dependenta de conditiile atmosferice nefavorabile au influentat in buna masura productivitatea muncii; Masurile interne, dar mai ales cele externe privind pandemia COVID-19 au reprezentat un obstacol in ceea ce priveste continuarea relatiilor de colaborare ale sucursalei Agigea cu partenerii din Turcia privind inchirierea navelor tip MIDIA, ceea ce a influentat in mare masura si rezultatul activitatii sucursalei, respectiv inregistrarea de pierderi din activitatea de exploatare”, se mai arata in raportul companiei.

Pe tot parcursul semestrului I 2022 societatea a avut surse proprii de finantare suficiente, astfel incat sa nu fie necesara contractarea de credite bancare.

Societatea Santierul Naval Orsova si-a desfasurat activitatea de productie de la sediul principal si activitatea de prestari servicii de la sucursala Agigea, in perioada semestrului I 2022, fara intreruperi.

In acest semestru au fost finalizate si livrate partenerilor straini 2 nave tip gaz-tanc de 110 m. Valoarea in cifre absolute a celor 2 nave livrate la extern a fost de 3.870.986 euro (in perioada corespunzatoare din anul 2021 au fost livrate un numar de 4 corpuri nave in valoare de 7.694.700 euro, construite la sediul principal).

Cele 5 Salande hidroclap de la Sucursala Agigea, care in anii trecuti au reprezentat sursa principala de venit de la nivelul acestei subunitati, nu au fost inchirate in semestrul I 2022.

Cheltuielile de investitii pe primul semestru din acest an au fost realizate in proportie de 66,61% comparativ cu prevederile din BVC, si in proportie de comparativ cu semestrul I 2021.

Valoarea totala a cheltuielilor de aceasta natura insuma 732.721 lei, fata de 1.100.000 lei cat au fost bugetate si 2.286.549 lei realizate in semestrul I 2021.

Numarul mediu de salariati la 30 iunie 2022 era de 345 salariati.

Articolul precedentINCA 70 KILOMETRI DIN AUTOSTRADA BUZAU-FOCSANI PE MANA LUI UMBRARESCU – In 10 zile s-ar putea semna contractele pentru tronsoanele 2 si 3, in valoare de 2,77 miliarde lei
Articolul următorINELUL RUTIER METROPOLITAN ORADEA VA FI GATA IN 2024 – Licitatia care ajunge la 216 milioane lei a fost publicata in SEAP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.