LINIA DIRECTA BUCURESTI-NEW YORK, RATATA PE MANA LUI ORBAN – Administratorul Tarom Catalin Dancu dezvaluie sansa ratata de Romania din cauza orgoliilor politice: „Ne-am facut de ras in America”

Dezvaluire bomba facuta de administratorul TAROM Catalin Dancu in timpul emisiunii de la Etno Tv, prezentata de jurnalistii Dana Chera si Razvan Savaliuc. Romania a ratat sansa de a avea un slot atribuit pentru compania romaneasca TAROM pe aeroportul Newark din New York din cauza lipsei de interes manifestate de Guvernarea Orban in 2018.

Cat de tare a contat factorul politic in restrictionarea comunitatii romanesti de a avea acces la zboruri directe New York – Bucuresti, aflati din declaratia facuta de avocatul Catalin Dancu, mai jos:

„Cand am plecat la New York si am acceptat, tot printr-o nebunie mandatul de consul general atunci am spus ca vreau sa realizez trei lucruri majore pentru pozitia de acolo:

-Redeschiderea liniei de zbor direct Bucuresti-New York, istorica pentru noi,

-Realizarea unei piete care sa poarte numele de Romania pentru comunitatea romaneasca de acolo,

-Sa realizez, ceea ce am si facut, prima infratire administrativa intre orasul Jersey City si Sectorul 1, in 2018.

In timpul mandatului meu, cand am discutat cu primarul orasului Jersey City este evreu de origine romana, parintii lui fiind medici care au terminat facultatea la Cluj, am aflat ca intre altele detine si functia de vicepresedinte al Autoritatii Aeronautice Americane pe Coasta de Est a Statelor Unite ale Americii, fiind direct implicat in procedura de acordare a sloturilor de aterizare ale companiilor din lume pe Aeroportul Newark din New York. JFK este atat de sufocat incat nu mai exista sloturi de aterizare, iar costurile sunt imense.

Un slot este exact un terminal in care cineva vine cu avionul la burduf, cum stim noi terminologia, si are loc unde sa „parcheze”.

Acest primar s-a angajat in fata Guvernului roman la acea data ca va acorda tot sprijinul pentru ca noi Romania sa obtinem foarte rapid, in conditii eficiente, cu taxe mult mai joase, cu proceduri mult mai rapide deschiderea sloturilor de aterizare/decolare pentru TAROM, pe ruta care a fost inchisa inca de pe vremea lui Mitrea.

In calitatea mea, am transmis Guvernului – ca sa stie lumea cum ne-am facut de ras – Autoritatea Aeronautica Americana, primarul, guvernatorul statului, care era presedintele, s-au intalnit de doua ori in sedinta, asteptand reprezentatul Guvernului roman – pe mandatul marelui premier Ludovic Orban si a marelui ministru de externe astazi Bogdan Aurescu – si al TAROM la negocieri sa rezolvam situatia. Din partea Romaniei nu a venit nimeni. Niciunul nu a raspuns unei sanse enorme pe care noi o aveam gratie unei relatii personale.

Singurul element cred ca a fost tot politic. De ce sa castige nu stiu cine ca a reusit sa deschida compania…

Ce au facut ei? M-au scos de acolo, de trei ani nu mai este niciun consul general. Respectul Romaniei fata de comunitatea romaneasca, fata de New York, si fata de business-urile din New York este zero.

Pentru un slot de aterizare pe un aeroport ca JFK sau Newark Omanul a platit 60 milioane de dolari lui KLM sa permita companiei nationale a lor sa aterizeze acolo. Deci, Romania nu platea 60 de milioane de dolari si daca il aveam si am fi vrut sa il vindem, il vindeam cu 60 de milioane, cat e pretul pietei. Ca sa intelegeti pierderile si castigurile, in cifre.

Avem peste 1,2 milioane de romani in America care merita sa aiba conexiune directa cu Romania”.

Aeronava TAROM, pe aeroportul JFK din New York

Emisiunea integrala poate fi vizionata in continuare:

Articolul precedentVESTI BUNE PENTRU INFRASTRUCTURA FEROVIARA – Coridorul Constanta-Curtici va fi modernizat pana in 2026
Articolul următorMOBILIZARE BUNA LA PASAJUL BERCENI – Au fost montate toate elementele principale ale tablierului metalic. Continua devierea utilitatilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.