UTI A INSTALAT SOLUTIILE DE SECURITATE LA AEROPORTUL DIN BRASOV – Este primul aeroport construit de la zero in Romania in ultimii 50 de ani

Compania UTI CFM SA a instalat in Aeroportul Brasov-Ghimbav solutii de securitate de ultima generatie, in valoare de peste 4,7 milioane de euro. De altfel, in luna mai, urmeaza sa inceapa lucrarile de constructie a cladirii de contingenta pentru turnul de control al Aeroportului din Brasov.

Specialistii UTI au proiectat, integrat, pus in functiune si testat:

  • sisteme de securitate aeroportuara (echipamente de scanare a bagajelor cu raze X, porti pentru controlul pasagerilor, detectoare de metale, detectoare pentru urme de explozibili),
  • sisteme de detectie, semnalizare si avertizare la incendiu,
  • sisteme de control al accesului,
  • sisteme de detectie la efractie,
  • sisteme de televiziune cu circuit inchis,
  • instalatie de cablare structurata,
  • sisteme FIDS (Flight Information Data Systems),
  • sisteme de benzi transportoare de bagaje.

Pentru securizarea primului aeroport construit de la zero in Romania ultimilor 50 de ani, compania UTI Construction and Facility Management a instalat sisteme si echipamente de securitate de ultima generatie, in valoare totala de peste 4,7 milioane de euro”, a anuntat Consiliul Judetean Brasov.

Incepand cu anul 2020, UTI Construction and Facility Management este partener autorizat in Romania al companiei britanice producatoare de echipamente de securitate, Smiths Detection.

Acest parteneriat a permis ca pentru Aeroportul Brasov-Ghimbav sa fie puse in functiune cele mai performante solutii de inspectie a persoanelor, bagajelor de mana si de cala.

Echipamentele de scanare a bagajelor de mana sunt dotate cu algoritmi de detectie a explozibililor lichizi, conform standardului 3 LEDS ECAC, acesta fiind cel mai inalt standard din industrie pentru aceasta categorie de echipamente.

Echipamentele de scanare a bagajelor de cala sunt bazate pe tehnologii de tip computer tomograf, fiind certificate EDS standard 3 ECAC, pentru detectia automata a substantelor explozive.

Solutia de transport al bagajelor instalata la Brasov a fost produsa in Romania de catre compania Self Trust, iar automatizarea si software-ul de comanda si control au fost dezvoltate de specialistii UTI CFM.

Aceste concepte customizate permit cresterea eficientei benzilor din punctul de vedere al capacitatii si fiabilitatii, corespunzator nevoilor de trafic ale aeroportului, despre care se estimeaza ca se va situa in topul aerogarilor din tara noastra ca volum de calatori.

Pentru securizarea spatiilor din terminal si din exteriorul acestuia sunt in functiune echipamente de control al accesului si de supraveghere video foarte performante si care asigura mai multe niveluri de securitate.

Pe langa sistemele de securitate, UTI Construction and Facility Management a realizat si instalatiile de clima si ventilatie, termice, sanitare si de management al cladirii.

La Brasov au fost instalate, in premiera pentru un aeroport romanesc, centrale de tratare a aerului care sunt integrate cu lampi UV pentru igienizarea incaperilor.

De asemenea, instalatiile termice sunt controlate cu ajutorul solutiei Building Management System (BMS), dezvoltata de specialistii UTI. Aceasta permite setarea automata, conform unor parametri prestabiliti, a temperaturii din birouri dupa terminarea programului de lucru, pentru a evita consumul inutil de energie.

Intreg terminalul are in dotare corpuri de iluminat cu LED, pentru a asigura eficienta energetica potrivita unui aeroport modern.

Intr-un timp record, de doar un an, Asocierea Bog’Art SRL – UTI Construction and Facility Management SA a construit terminalul Aeroportului Brasov-Ghimbav, iar din iunie 2021 a inceput lucrarile pentru realizarea elementelor auxiliare terminalului de pasageri: cladirea energetica, remiza PSI, posturile de control al accesului, gospodaria de apa, parcarea auto, drumul de acces la terminal, drumurile tehnologice si retelele exterioare.

Anul acesta, compania realizeaza lucrarile pentru primul turn de control virtual din Romania, destinat Aeroportului Brasov.

Apreciez modul in care firma UTI a dus la indeplinire obligatiile si termenele contractuale in ceea ce priveste Aeroportul International Brasov-Ghimbav. Constructia terminalului, echipamentele instalate pana in prezent, precum si lucrarile la celelalte componente ale infrastructurii aeroportuare sunt de cea mai buna calitate, iar colaborarea cu specialistii firmei a fost si este ireprosabila. Am fost permanent in contact cu responsabilii proiectului si de fiecare data cand am avut anumite solicitari sau cerinte, ei ne-au raspuns cu promptitudile. Ma bucur ca am avut si avem in continuare alaturi de noi o firma serioasa, care si-a dovedit expertiza in numeroase proiecte investitionale de amploare”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Brasov, Adrian-Ioan Vestea.

Aeroportul din Brasov va fi deschis la 1 noiembrie in acest an si va fi primul aeroport construit de la 0 in Romania ultimilor 50 de ani.Acesta va fi unul din cele mai importante din Romania si va fi singurul din tara cu turn de control virtual.

Totalul investitiei in Aeroportul International Ghimbav-Brasov, care a durat 14 ani, se ridica la peste 120 milioane de euro.

Companii precum Tarom, Blue Air, Wizz Air, LOT Polish Airlines, Lufthansa, EL AL, Turkish Airlines, s-au aratat interesate sa zboare de aici.

Primele avioane vor zbura pe rute catre Germania, Austria, dar si Spania. Specialistii estimeaza ca in primul an, aeroportul va fi tranzitat de peste 300.000 de pasageri.

Specialistii estimeaza ca in 2035-2040 vom avea peste 50 de milioane de pasageri pe aeroporturile din Romania.

Lucrarile au inceput in 2008 si este cel mai modern de la noi si cel mai nou din Europa, sustin directorii aeroporturilor din Romania, care au verificat stadiul proiectului.

Este cel mai tanar aeroport din Europa. Peste zece ani ar putea ajunge sa inregistreze un milion de pasageri.

De asemenea, pe noul aeroport, zborurile vor fi dirijate de la distanta, din Arad, cu ajutorul unor sisteme performante. Asocierea de firme UTI Construction and Facility Management – BOG’ART SRL va asigura toate sistemele de echipamente necesare pentru furnizarea serviciilor de comunicatii pentru controlul traficului aerian, de navigatie, de supraveghere si a serviciilor meteorologice.

Adrian-Ioan Vestea, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Cristian-Ionut Costea, directorul general al UTI Construction and Facility Management SA, si Raul Doicescu, presedintele SC BOG’ART SRL, au semnat in decembrie 2021 contractul privind „Asigurarea serviciilor de navigatie aeriana la aeroportul International Brasov – Ghimbav / Realizarea infrastructurii fizice si dotarea acesteia cu echipamente specific”. Contractul vizeaza instalarea si punerea in functiune a echipamentelor specifice necesare furnizarii informatiilor de care au nevoie aeronavele, cat si serviciilor de navigatie aeriana la Aeroportul International Brasov – Ghimbav.

Valoarea totala a contractului este de 78.716.387,06 lei, iar durata de executie a prevederilor contractuale este de 14 luni.

In baza acestui contract va fi pusa in aplicare solutia de Turn de control virtual pentru dirijarea traficului aerian pe Aeroportul Brasov, care se va realiza de la Centrul Centrul Regional de Dirijare a Zborurilor din Arad.

Brasovul are primul aeroport din Romania care va fi dirijat prin turn virtual si primul aeroport care isi achizitioneaza echipamentele de radionavigatie. In baza contractului semnat, va fi pusa in aplicare solutia de Turn de control virtual, urmand sa fie achizitionate si instalate sisteme de echipamente care asigura furnizarea serviciilor de comunicatii pentru controlul traficului aerian (ATC), de navigatie, de supraveghere si a serviciilor meteorologice in cadrul Aeroportului.

Articolul precedentSE DESCHID PRIMII KILOMETRI DE DRUM EXPRES DIN ROMANIA – Lotul 1 al Tronsonului 2 din drumul expres Craiova-Pitesti vor fi dati in trafic saptamana aceasta
Articolul următorCNAIR RELANSEAZA LICITATIA PENTRU STUDIILE DE FEZABILITATE AFERENTE DRUMULUI DE MARE VITEZA FILIASI-LUGOJ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.