AEROPORTUL DIN DUBAI, CEL MAI AGLOMERAT HUB DIN LUME – Numarul total de pasageri la nivel mondial in 2021 este estimat la 4,5 miliarde

Aeroportul International Dubai si-a pastrat titlul de cel mai aglomerat hub international pentru pasageri din lume in 2021, pe masura ce cererea de calatorii aeriene continua sa se redreseze, arata clasamentul Consiliului International al Aeroporturilor (ACI), potrivit The National News.

Istanbul, Amsterdam, Frankfurt si Paris au urmat Dubaiul in topul celor mai aglomerate cinci aeroporturi la nivel international, potrivit asociatiei comerciale pentru aeroporturi din intreaga lume.

Dubai, care nu are o piata interna, a inregistrat o crestere de 12,7% a traficului de pasageri pe an, pana la 29,1 milioane in 2021.

Clasamentul mondial ACI al traficului de pasageri spune povestea unei tendinte incurajatoare de redresare, cu cele mai multe dintre cele mai aglomerate aeroporturi dinainte de Covid-19 inapoi in frunte”, a declarat directorul general al ACI, Luis Felipe de Oliveira.

Desi suntem precauti ca redresarea s-ar putea confrunta cu un curent impotriva, impulsul creat de planurile de redeschidere ale tarilor ar putea duce la o crestere a calatoriilor in a doua jumatate a anului 2022”, mai spune el.

Companiile aeriene si aeroporturile globale, iesite din pandemia de doi ani de Covid-19 care a zdruncinat cererea de calatorii aeriene, se confrunta acum cu cresteri abrupte ale costurilor cu combustibilul pentru avioane si cu lipsuri de personal, in timp ce incearca sa reia operatiunile pe masura ce calatoriile se reiau.

Aeroportul International Hartsfield-Jackson Atlanta a ocupat primul loc in clasamentul traficului total de pasageri anul trecut, revenind pe lista cu o crestere a traficului de 76,4% fata de anul trecut, de 75,7 milioane de calatori, arata datele ACI.

Clasamentul se bazeaza pe compilarea preliminara a datelor globale din 2021 de la aeroporturile din intreaga lume si iau in considerare pietele lor interne si internationale.

Aeroportul International Dallas/Fort Worth, Aeroportul International Denver, Aeroportul International O’Hare din Chicago si Aeroportul International Los Angeles au completat primele cinci pozitii.

Opt dintre primele 10 aeroporturi pentru traficul de pasageri sunt in SUA, celelalte doua ramanand in China, conform estimarilor ACI.

Aeroportul International Guangzhou Baiyun si Aeroportul International Chengdu Shuangliu au fost cele doua aeroporturi chineze in top 10.

Granitele internationale ale Chinei au ramas inchise anul trecut, iar traficul intern al tarii a scazut ca urmare a politicii sale zero-Covid, care a dus la restrictii stricte de calatorie, reducand cererea.

Aeroportul International Orlando a inregistrat cea mai mare imbunatatire, sarind pe locul sapte in 2021 de pe pozitia 27 in 2020. Orlando, care gazduieste parcurile tematice Walt Disney World si Universal Studios Florida, a beneficiat de pe urma calatoriilor de agrement in crestere in SUA.

Toate primele 10 aeroporturi au o cota semnificativa din traficul intern, segmentul de trafic care a condus recuperarea globala”, a precizat ACI.

Numarul total de pasageri la nivel mondial in 2021 este estimat la aproape 4,5 miliarde, reprezentand o crestere anuala de aproximativ 25% si o scadere de peste 50% fata de 2019, inainte de pandemie, explica ACI.

Traficul de pasageri din primele 10 cele mai aglomerate aeroporturi a reprezentat aproape 10% din traficul global total, se arata in comunicat. Aceasta reprezinta o crestere de aproape 52% fata de 2020, dar o scadere de 29% fata de 2019.

De cealalta parte, volumul global de marfuri aeriene a crescut cu aproape 15% la un record estimat la 124 de milioane de tone metrice in 2021, au aratat datele ACI.

Castigul poate fi atribuit cresterii continue a cererii online de bunuri de larg consum si produse farmaceutice”, a spus organismul comercial.

Articolul precedentBLUE AIR DESCHIDE O NOUA BAZA LA IASI – Compania anunta noi destinatii pentru romani
Articolul următorAEROPORTUL OTOPENI SE MODERNIZEAZA – Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti pregateste licitatii pentru investitii de 800 milioane lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.