OFICIALI AMERICANI, IN VIZITA LA AEROPORTUL DIN BRASOV – In luna mai incepe constructia turnului de control

In luna mai, urmeaza sa inceapa lucrarile de constructie a cladirii de contingenta pentru turnul de control al Aeroportului din Brasov, anunta presedintele Consiliului Judetean Brasov, Adrian-Ioan Vestea.

Tom Hanson, atasatul comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti, a vizitat amplasamentul Aeroportului International Brasov – Ghimbav, la invitatia presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Judetului Brasov, Silviu Costea.

Atasatul comercial al Ambasadei SUA si-a exprimat intentia de a participa la urmatoarea sedinta a Asociatiei Aeroporturilor din Romania, pentru a prezenta oportunitatile de colaborare pe care companiile de peste Ocean le pot oferi in domeniul furnizarii echipamentelor de securitate aeroportuara.

Din partea Consiliului Judetean Brasov, inaltul oficial a fost insotit de Alina Szasz, manager public, si Dorin Iordache, consilier la Directia Implementare Aeroport.

Oaspetele american a vizionat spatiile terminalului in compania lui Ionut Ionita, directorul de proiect al SC BOG’ART SRL, de la care a primit informatii tehnice cu privire la stadiul implementarii celui mai important obiectiv de investitii al judetului Brasov.

Tom Hanson a remarcat forma arhitecturala a terminalului si faptul ca este compact si bine dimensionat. Un alt aspect evidentiat in cadrul vizitei a fost ca proiectarea, constructiile, instalatiile si finisajele au fost realizate de muncitori romani, angajati la firme romanesti si ca majoritatea materialelor de constructii utilizate au provenit din Romania, ceea ce reprezinta o realizare remarcabila.

Pentru noi este foarte important interesul pe care Aeroportul International Brasov – Ghimbav il suscita la cel mai inalt nivel si in toate mediile. Din acest punct de vedere apreciem in mod deosebit faptul ca atasatul comercial al Ambasadei SUA a fost dornic sa viziteze obiectivul nostru. In prezent, la terminalul AIBG sunt realizate testarile necesare pentru finalizarea receptiei obiectivului. Contractul pentru cele sapte componente aeroportuare – cladire energetica, gospodarie de apa, posturi control acces, parcare publica, instalatii interioare de utilitati, drum tehnologic si remiza PSI, pe care il implementeaza asocierea SC BOG’ART SRL – SC UTI Facility Management SA, are un progres de 95%, iar in luna mai vom incepe lucrarile de constructie a cladirii de contingenta pentru turnul de control”, a spus presedintele Consiliului Judetean Brasov, Adrian-Ioan Vestea.

Aeroportul din Brasov va fi deschis la 1 noiembrie in acest an si va fi primul aeroport construit de la 0 in Romania ultimilor 50 de ani.Acesta va fi unul din cele mai importante din Romania si va fi singurul din tara cu turn de control virtual.

Totalul investitiei in Aeroportul International Ghimbav-Brasov, care a durat 14 ani, se ridica la peste 120 milioane de euro.

Companii precum Tarom, Blue Air, Wizz Air, LOT Polish Airlines, Lufthansa, EL AL, Turkish Airlines, s-au aratat interesate sa zboare de aici.

Primele avioane vor zbura pe rute catre Germania, Austria, dar si Spania. Specialistii estimeaza ca in primul an, aeroportul va fi tranzitat de peste 300.000 de pasageri.

Specialistii estimeaza ca in 2035-2040 vom avea peste 50 de milioane de pasageri pe aeroporturile din Romania.

Lucrarile au inceput in 2008 si este cel mai modern de la noi si cel mai nou din Europa, sustin directorii aeroporturilor din Romania, care au verificat stadiul proiectului.

Este cel mai tanar aeroport din Europa. Peste zece ani ar putea ajunge sa inregistreze un milion de pasageri.

De asemenea, pe noul aeroport, zborurile vor fi dirijate de la distanta, din Arad, cu ajutorul unor sisteme performante. Asocierea de firme UTI Construction and Facility Management – BOG’ART SRL va asigura toate sistemele de echipamente necesare pentru furnizarea serviciilor de comunicatii pentru controlul traficului aerian, de navigatie, de supraveghere si a serviciilor meteorologice.

Adrian-Ioan Vestea, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Cristian-Ionut Costea, directorul general al UTI Construction and Facility Management SA, si Raul Doicescu, presedintele SC BOG’ART SRL, au semnat in decembrie 2021 contractul privind „Asigurarea serviciilor de navigatie aeriana la aeroportul International Brasov – Ghimbav / Realizarea infrastructurii fizice si dotarea acesteia cu echipamente specific”. Contractul vizeaza instalarea si punerea in functiune a echipamentelor specifice necesare furnizarii informatiilor de care au nevoie aeronavele, cat si serviciilor de navigatie aeriana la Aeroportul International Brasov – Ghimbav.

Valoarea totala a contractului este de 78.716.387,06 lei, iar durata de executie a prevederilor contractuale este de 14 luni.

In baza acestui contract va fi pusa in aplicare solutia de Turn de control virtual pentru dirijarea traficului aerian pe Aeroportul Brasov, care se va realiza de la Centrul Centrul Regional de Dirijare a Zborurilor din Arad.

Brasovul are primul aeroport din Romania care va fi dirijat prin turn virtual si primul aeroport care isi achizitioneaza echipamentele de radionavigatie. In baza contractului semnat, va fi pusa in aplicare solutia de Turn de control virtual, urmand sa fie achizitionate si instalate sisteme de echipamente care asigura furnizarea serviciilor de comunicatii pentru controlul traficului aerian (ATC), de navigatie, de supraveghere si a serviciilor meteorologice in cadrul Aeroportului.

Articolul precedentTRONSONUL DE AUTOSTRADA PASCANI-SUCEAVA INTRA INTR-O ETAPA NOUA – Pe 30 martie incep investigatiile arheologice
Articolul următorPORTUL SULINA SE MODERNIZEAZA – Se pregateste o licitatie de peste 100 milioane lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.