Dupa noua ani de zile si dupa multe probleme, lucrarile la varianta ocolitoare Mihailesti au fost incheiate. Aceasta fiind prima sosea noua inaugurata in acest an. Centura de 3,18 km are doua benzi pe sens si costa 37 milioane lei.
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii anunta ca actualul antreprenor a reusit sa finalizeze proiectul inaintea termenului contractual, luna februarie a anului viitor, pentru ca, spre deosebire de predecesorii sai, „a abordat cu seriozitate acest obiectiv„.
La devansarea termenului contractual a contribuit probabil si decizia constructorului de a investi intr-o tehnologie performanta pentru aşternere a asfaltului, prin folosirea unui sistem 3D, precizeaza Ministerul Transporturilor.
Astfel, de acum se poate circula in regim de 2 benzi pe sens pe varianta de ocolire Mihailesti, ceea ce reprezinta un avantaj atat pentru traficul rutier de tranzit cat si pentru localitate.
„Chiar daca are o lungime de doar 3,18 km, aceasta varianta va duce la scurtarea timpilor de deplasare pe DN6 si la reducerea riscurilor specifice tranzitarii localitatilor„, arata Ministerul Transporturilor.
Istoricul acestui proiect incepe in anul 2011, cand CNAIR a demarat proiectul, iar licitatia a fost castigata de spaniolii de la Contrat Ingineria Y Obras.
Slaba mobilizare si ulterior abandonarea santierului de catre antreprenor au dus la mari intarzieri si la blocarea constructiei.
Cinci ani mai tarziu, in 2016, contractul pentru constructia centurii Mihailesti a fost atribuit antreprenorului – Copisa Constructora Pirenaica SA, dar in 2019 a fost din nou reziliat.
A fost lansata noua licitatie, de data asta cu succes, iar contractul a putut fi semnat in decembrie 2020 cu Viarom Construct.
Constructorul a luat in serios termenele contractuale, astfel ca lucrarile au fst incheiate la timp, iar circulatia deschisa cu trei luni mai devreme.
„M-am implicat foarte serios in acest proiect care parea fara solutie. L-am deblocat la data de 25 septembrie 2020, cand au fost depuse si ofertele pentru construirea soselei de centura Mihailesti. Și foarte rapid, in 12 noiembrie 2020, am desemnat castigatorul, compania VIAROM Construct, iar in decembrie am semnat contractul privind executia lucrarii. La 1 martie 2021 s-a dat ordinul si au inceput lucrarile, iar astazi, cu 3 luni mai devreme fata de termenul asumat prin contract, lucrarile s-au finalizat, iar Centura este pusa in trafic„, a declarat secretraul de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Irinel Scriosteanu.
Pe 25 septembrie 2020 a fost deblocat proiectul si au fost depuse ofertele pentru construirea soselei de centura Mihailesti.
Pe 12 noiembrie 2020, a fost desemnat castigatorul, respectiv compania VIAROM Construct.
Lucrarile au inceput pe 1 martie 2021.
Aceasta este a treia incercare a CNAIR de realizare a centurii Mihailesti in ultimii zece ani, primul contract fiind semnat in 2012, iar al doilea, in 2016.
Pentru finalizarea soselei de circa trei kilometri din judetul Giurgiu a fost contractat in urma cu un an un constructor nou. Contractul a fost atribuit companiei romanesti Viarom, care a reluat lucrarile in aceasta primavara.
Proiectul a fost demarat initial in 2011, cand Compania de Drumuri a atribuit contractul spaniolilor de la Contrat Ingineria Y Obras. Acestia au abandonat insa proiectul in doar cateva luni.
Constructia drumului, cofinantat din POIM 2014-2020, a inceput in luna iulie 2016, dupa ce Compania de Drumuri a contractat lucrarea cu spaniolii de Copisa Constructora Pirenaica SA. Lucrarile au fost insa abandonate iar contractul cu acestia a fost reziliat in 2019.
Avantajele implementarii proiectului:
– reducerea timpului de calatorie pe varianta de ocolire a orasului Mihailesti si cresterea vitezei medii de deplasare de la 24,3 km/h la 85 km/h
– imbunatatirea sigurantei traficului si reducerea numarului de accidente pe aceasta ruta
– devierea traficului greu si de tranzit in afara orasului
– reducerea poluarii aerului in zona localitatii urbane, prin cresterea fluentei atat a traficului de tranzit, deviat pe varianta de ocolire, cat si a traficului ramas in zona urbana
– reducerea poluarii sonore in zona localitatii urbane, prin devierea traficului greu pe o ruta ocolitoare si prin cresterea fluentei traficului ramas in zona urbana