SE CIRCULA PE LOTUL 2 SEBES-TURDA DIN A10 – Constructorul grec Aktor a reusit ce a promis: de Ziua Nationala a Romaniei se va putea circula pe cei 24 de kilometri din Autostrada Transilvania

Anunt important de la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii. Incepand de marti, 30 noiembrie 2021, se va putea circula pe Lotul 2 Sebes – Turda al Autostrazii Transilvania, realizat de constructorul grec Aktor. Darea in trafic a circulatiei la data de 30 noiembrie 2021 reprezinta promisiunea pe care Aktor a facut-o in acest an, respectiv ca la data de 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei se va putea circula pe acest segment de autostrada atat de greu incercat, eforturile pentru finalizarea Lotului 2 Sebes-Turda fiind cadoul pe care compania de constructii il face romanilor.

Ministerul Transporturilor, prin noul ministru Sorin Grindeanu a precizat ca circulatia pe Lotul 2 a fost deja aprobata de CNAIR si IGPR in Planul de Management de Trafic aprobat de catre CNAIR si IGPR.

Totusi, precizeaza Ministerul Transporturilor, traficul va ramane restrictionat pe o banda pe sens, pe o distanta de 1,5 km, pana in luna aprilie-mai 2022, in zona Dealului Oiejdea, unde au aparut alunecari de teren, zona urmand sa fie semnalizata cu marcaje provizorii de catre Aktor, care va monta totodata si elementele de siguranta: „Ca atare, pe acest sector -de 1,5 km- se va circula in ambele sensuri, dar pe o singura cale, in regim de Drum National. Situatia a impus limitarea vitezei la 60 km/h in zona respectiva, dar si limitarea la 100 de km/h pe restul lotului 2. Constructorul va trebui sa monteze toate elementele de siguranta si sa semnalizeze prin marcaje provizorii zonele unde acestea nu sunt definitivate”, precizeaza Ministerul Transporturilor.

De altfel, in anuntul institutiei se precizeaza ca Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si CNAIR pun pe primul loc interesul public au luat decizia deschiderii circulatiei anul acesta, dar cu restrictiile impuse de situatia din teren: „Deschiderea circulatiei nu va insemna insa ca Antreprenorul va fi scutit de finalizarea tuturor lucrarilor, asa cum prevede contractul. Desi se afla in intarziere, antreprenorul si-a asumat ca incheie toate lucrarile, pana in aprilie 2022”.

Sorin Grindeanu: „Domnul director Pistol, lucrurile trebuie sa se desfasoare normal… Fara festivisme, fara taieri de panglici, fara chestiuni care nu-si au locul, pentru ca nu e loc de festivism”

La randul sau, ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a precizat ca a fost in teren pentru a verifica stadiului lucrarilor la Lotul 2 Sebes – Turda al Autostrazii Transilvania, transmitandu-i cu acest prilej directorului general al CNAIR Cristian Pistol ca inaugurarea celor 24 de kilometri ai Lotului 2 din A10 se va face fara taiere de panglici, festivism si „chestiuni care nu isi au locul”:

„Am fost sa verific ce se intampla pe Lotul 2 Sebes – Turda. Azi de dimineata i-am chemat la Minister pe cei care se ocupa direct de proiect si beneficiarii: CNAIR. Si avand in vedere ca mai sunt cateva lucruri minore care pot fi terminate pana maine, odata cu finalizarea acestor lucrari, maine dupa-masa se va da drumul la Lotul 2 Sebes – Turda, cu restrictiile pe care le-am anuntat inclusiv de vineri si anume acel kilometru unde va fi circulatia pe o singura banda. Vreau ca aceste lucruri sa se desfasoare normal. Domnul director Pistol va anunt ca odata terminata acea predare-primire sau dare in circulatie lucrurile trebuie sa se desfasoare normal, cum trebuie si de acum incolo. Fara festivisme, fara taieri de panglici, fara chestiuni care nu-si au locul, pentru ca nu e loc de festivism. Datoria statului fata de cetateni este una mare, de 30 de ani. Am facut lucrurile acestea pe repede-inainte pentru ca exista riscul sa mai stam 3-4-5-6 zile cu lucrurile terminate si nefolosit acel tronson. Am fost, am facut verificari, am luat toate masurile de siguranta si am discutat cu colegii din Minister. Imediat cum sunt finalizate ultimele si pot fi facute pana maine, acest tronson va fi dat in circulatie, astfel incat de la Sebes la Cluj sa se poata circula in regim de autostrada, cu acele restrictii si insist.”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu.

Precizarile Ministerului Transporturilor despre Lotul 2 Sebes Turda din A10

Contractul pentru Lotul 2 al A10 (Sebes-Turda) a fost semnat in noiembrie 2014, cu Asocierea Aktor S.A.- S.C. Euroconstruct Trading SRL si avea initial ca termen de finalizare a lucrarilor luna octombrie 2016.

La momentul semnarii, valoarea contractului era de aproximativ 550 de milioane de lei, fara TVA, o suma deloc mica pentru acea perioada. In atributiile Asocierii intra, conform contractului, inclusiv elaborarea Proiectului Tehnic, in baza caruia urma sa se construiasca acest sector de autostrada.

Insa, chiar propriul proiect a inceput sa creeze probleme Antreprenorului, care a intrat intr-o cascada de intarzieri. Astfel, o lucrare care ar fi trebuit sa dureze 2 ani, a ajuns sa dureze peste 7 ani.

Aceasta in conditiile in care pe toate celelalte 3 Loturi ale A10, se circula deja, pe primele doua inca din vara anului 2018.

Nici acum nu se poate vorbi despre receptia lucrarii, ci doar despre deschiderea circulatiei, intre Alba Iulia Nord si Aiud, unde se afla cei aproximativ 24 de km ai Lotului 2, nefinalizat in totalitate, din cei 70 de km ai A10.

Articolul precedentVARIANTA OCOLITOARE MIHAILESTI, INAUGURATA DUPA 9 ANI DE LUCRARI – Cei 3 km de sosea au fost dati in trafic cu greutate. Investitia s-a ridicat la 37 milioane lei
Articolul următorCOMPETITIE INTRE PRODUCATORII AUTO PRIVIND ELECTRIFICAREA MASINILOR – Nissan va investi 17,59 miliarde de dolari pentru a accelera electrificarea gamei sale de masini

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.