UNIQA ASIGURARI SI AUTO ITALIA, INVESTIGATE PENTRU BLAT – Practici anticoncurentiale suspectate de Consiliul Concurentei intre firme auto, firme de asigurari si firme de reparatii auto. Companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri

Consiliul Concurentei a declansat o noua investigatie pe piata serviciilor de reparare a autovehiculelor pentru o posibila incalcare a legislatiei in domeniul concurentei. Este vorba despre societatea Auto Italia Impex SRL, o parte a firmelor de reparatii autorizate din reteaua Auto Italia si Uniqa Asigurari.

Concret, potrivit datele comunicate de Consiliul Concurentei, Auto Italia, societate care este importatorul oficial in Romania al brandurilor Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Fiat Professional, Abarth si Maserati si-ar fi „coordonat comportamentul” cu firmele de reparatii autorizate din reteaua sa si UNIQA Asigurari SA pentru „stabilirea tarifelor, discounturilor si a altor conditii de tranzactionare pe piata serviciilor de intretinere si reparare a autovehiculelor din Romania”.

In acest sens, Consiliul Concurentei a precizat ca a efectuat controale inopinate, autorizate de Curtea de Apel Bucuresti, pentru a obtine toate informatiile si documentele relevante „in vederea clarificarii posibilei practici anticoncurentiale analizate”.

Consiliul Concurentei precizeaza ca in situatia in care se va constata ca aceste societati au incalcat regulile de concurenta, vor fi aplicate amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri.

Redam in continuare comunicatul Consiliului Concurentei:

„Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a legislatiei in domeniul concurentei de catre Auto Italia Impex SRL, o parte a firmelor de reparatii autorizate din reteaua Auto Italia si Uniqa Asigurari.

Auto Italia este importatorul oficial in Romania al brandurilor Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Fiat Professional, Abarth si Maserati.

Astfel, autoritatea de concurenta are indicii ca Auto Italia Impex SRL, 27 dintre firmele de reparatii autorizate din reteaua sa si UNIQA Asigurari SA si-au coordonat comportamentul, avand ca scop stabilirea tarifelor, discounturilor si a altor conditii de tranzactionare pe piata serviciilor de intretinere si reparare a autovehiculelor din Romania.

In acest context, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile si/sau punctele de lucru ale Auto Italia Impex SRL, UNIQA Asigurari SA si patru dintre reparatorii autorizati vizati de investigatie.

Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor relevante in vederea clarificarii posibilei practici anticoncurentiale analizate.

Documentele ridicate in cadrul inspectiilor se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei. Inspectiile inopinate constituie o etapa preliminara a investigatiei, iar efectuarea lor nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste existenta unei incalcari a Legii concurentei.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.

Reamintim ca autoritatea de concurenta mai are in derulare o investigatie ce vizeaza posibile practici anticoncurentiale privind serviciile de reparare a autovehiculelor asigurate, in cadrul careia a efectuat inspectii inopinate la ACODAREN (Asociatia Concesionarilor Dacia, Renault si Nissan) si ale unora din companiile membre ale acesteia, la Automobile-Dacia SA, la Renault Commercial Roumanie SRL si la mai multe societati de asigurare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.