ROMANIA CONSTRUIESTE CEA MAI MARE NAVA DE CERCETARE DE PE APELE INTERIOARE ALE UE – Nava REXDAN, de 44 metri, va fi gata in 2023

Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati incepe constructia celei mai mari nave de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene.

In data de 7 octombrie 2021, a avut loc la Giurgiu festivitatea de punere a chilei navei REXDAN, ocazie cu care Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati a primit „certificatul de nastere” al navei REXDAN. Aceasta va fi cea mai mare nava de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene. Nava va dispune de noua laboratoare moderne in care isi vor desfasura activitatea cadre didactice si cercetatori din universitatea noastra, precum si cercetatori internationali, a informat Universitatea „Dunarea de Jos”.

Contractul pentru construirea navei a fost castigat de catre compania Shipyard ATG din Giurgiu.

Ambarcatiunea va acoperi 2.000 de km pe partea navigabila a Dunarii si va fi finalizata in luna ianuarie 2023.

Finantarea constructiei navei de cercetare si dotarea acesteia cu echipamente de cercetare de ultima generatie se realizeaza prin proiectul „Sistem integrat pentru cercetarea si monitorizarea complexa a mediului in aria fluviului Dunarea”, REXDAN, cofinantat prin Programul Operational Competitivitate, apel: POC/448/1/1/Mari infrastructuri de CD.

Valoarea totala a proiectului este de 91,97 de milioane de lei.

Universitatea „Dunarea de Jos” a lansat in aprilie 2021 licitatia pentru nava, la care a primit o singura oferta. Pe 22 iulie 2021 a fost semnat contractul in valoare de 26,95 de milioane de lei cu compania Shipyard ATG Giurgiu

Durata contractului este de 18 luni, arata informatiile din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Noua nava va avea maximum 44 de metri lungime si va putea adaposti 10 cercetatori, cinci membri ai echipajului si minimum 30 de pasageri in voiaje de scurta durata.

Articolul precedentCU TRENUL GRATIS PRIN EUROPA – 60.000 de tineri intre 18 si 20 de ani vor primi permise gratuite pentru transport feroviar in Europa
Articolul următorA FOST FINALIZATA LINIA DE METROU CATRE COMUNA BERCENI – Metrorex: “Linia care va asigura conexiunea cu noua statie de metrou Tudor Arghezi a fost finalizata”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.