AIR CLAIM SE LISTEAZA PE BURSA – Compania este evaluata la peste 27 milioane lei

AIR CLAIM SE LISTEAZA PE BURSA

Tot mai multe companii vin pe bursa ca sa faca rost de bani. Air Claim, companie care se ocupa cuobtinerea de despagubiri pentru pasagerii transportului aerian, s-a listat vineri, 23 iulie 2021, pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Inaintea listarii efective, compania a strans 2,4 milioane lei pentru dezvoltarea afacerii de la investitorii din piata de capital. Plasamentul privat de actiuni a avut loc la sfarsitul lunii mai, prin care Air Claim a vandut 400.000 de actiuni noi la un pret de 6,21 lei/actiune catre 142 de investitori. Fondurile atrase in cadrul plasamentului vor fi folosite pentru dezvoltarea noii linii de business, cesiunea de creante, a unei aplicatii de mobil pentru identificarea in mod automat a zborurilor eligibile pentru compensare, a unei plaftorme de abonamente pentru pasagerii care au un numar foarte mare de calatorii, dar si pentru promovarea serviciilor companiei.

Capitalizarea anticipata a Air Claim se ridica la 27,3 milioane de lei, echivalentul a 5,5 milioane euro.

Air Claim este o companie tip start-up cu un profit net de peste 1 milion de lei si dintr-un domeniu cu potential atractiv. In prezent, sunt putine companii cu un astfel de obiect de activitate. In temeiul legislatiei europene, orice pasager poate primi o despagubire cuprinsa intre 250 si 600 euro, daca zborul a avut o intarziere nejustificata mai mare de 3 ore, respectiv a fost anulat. Insa nu toti calatorii stiu asta.

Pe fondul pandemiei, reducerea transportului aerian in 2020 a generat si o scadere a cererilor eligibile pentru compensatie. Numarul total de cereri de intermediere a compensatiilor a scazut la 12.157 cereri in 2020 fata de 15.961 cereri in 2019, insa un procent semnificativ mai mic dintre acestea au fost eligibile, avand in vedere ca majoritatea vizau anulari de zbor cauzate de contextul pandemic – care, in marea lor majoritate, nu au fost eligibile pentru compensatie. Daca in 2019 au fost aprobate si platite de catre operatorii aerieni 19,5% din cererile depuse, in 2020 procentul a fost de doar 6,04%.

Redam comunicatul transmis BVB:

Air Claim, companie care faciliteaza din 2018 obtinerea de despagubiri pentru pasagerii transportului aerian, s-a listat vineri, 23 iulie, pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti. Actiunile companiei se tranzactioneaza sub simbolul bursier CLAIM, iar listarea a fost precedata de un plasament privat prin care Air Claim a strans de la investitorii din piata de capital 2,4 milioane lei pentru dezvoltarea afacerii. Capitalizarea anticipata a companiei se ridica la 27,3 milioane de lei, echivalentul a 5,5 milioane euro.

‘Numarul companiilor care vin la bursa creste deja de la o saptamana la alta, astazi avem 14 noi companii listate la BVB de la inceputul anului. Ne bucuram sa fim solutia de finantare pentru tot mai multe companii antreprenoriale romanesti si sa sprijinim economia locala, atat prin emisiuni de actiuni cat si prin emisiuni de obligatiuni. Mai mult, fiecare listare creste diversitatea sectoarelor economice in care investitorii isi pot plasa banii, unul dintre elementele esentiale pentru imbunatatirea lichiditatii pietei si pentru dispersarea riscului investitional. Felicitari echipei Air Claim pentru acest moment important in dezvoltarea companiei si bun venit in comunitatea companiilor listate la bursa!”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

‘Multumim pentru incredere si interes investitorilor. Multumim celor care incepand cu ziua de azi au decis sau vor decide sa vina alaturi de noi. Stiti sentimentul pe care il avem atunci cand gasim o suma de bani de care nu stiam intr-un buzunar? Indiferent de suma, e ceva placut, nu? Ei bine, Air Claim vede zilnic acest sentiment la clientii sai. Foarte putini pasageri, sub 15% mai exact, cunosc ca in temeiul legislatiei europene se acorda o despagubire cuprinsa intre 250 si 600 euro fiecarui pasager, daca zborul a avut o intarziere nejustificata mai mare de 3 ore, respectiv a fost anulat. Stiam ca piata de capital aduce multe avantaje insa am fost surprinsi sa vedem cate usi deschide cu adevarat. Ca urmare, am negociat parteneriate prin care ne oferim serviciile catre mai multe banci din Romania; am discutat cu unele dintre cele mai mari aeroporturi din Europa avand ca perspectiva implementarea unor puncte de prezenta fizica a Air Claim in terminalele acestora; am creat o aplicatie pentru telefon; am incheiat un parteneriat in vederea dezvoltarii unei criptomonede; insa cel mai important, am ajuns cu o echipa pe aeroportul Otopeni. Echipa noastra este prezenta in zona de securitate de la Sosiri, zona de unde se preiau bagajele. Colegii mei si cu mine inmanam pliante si procesam pe loc cereri’, a spus Mihail Cotes, Director General Air Claim.

Plasamentul privat de actiuni a avut loc la sfarsitul lunii mai, prin care Air Claim a vandut 400.000 de actiuni noi la un pret de 6,21 lei/actiune catre 142 de investitori. Fondurile atrase in cadrul plasamentului vor fi folosite pentru dezvoltarea noii linii de business, cesiunea de creante, a unei aplicatii de mobil pentru identificarea in mod automat a zborurilor eligibile pentru compensare, a unei plaftorme de abonamente pentru pasagerii care au un numar foarte mare de calatorii, dar si pentru promovarea serviciilor companiei. Plasamentul privat si listarea au fost realizate cu sprijinul Goldring.

‘Prin Air Claim, aducem la bursa nu doar o companie tip start-up dintr-un domeniu cu potential atractiv, dar si una al carei CEO este si  investitor cu experienta pe piata de capital, care cunoaste parghiile si apetenta investitorilor pentru business-uri cu tractiune, dar si asteptarile si cerintele lor in ceea ce priveste livrarea de rezultate si calitatea comunicarii. Air Claim nu se incadreaza in tiparele familiare ale noilor emitenti la bursa, iar interesul cu care plasamentul privat a fost primit arata ca piata AeRO e pregatita sa isi asume si mai mult misiunea de a sustine afacerile noi, dinamice si creative. Am incredere ca listarea Air Claim pe bursa romaneasca va fi un factor contributor la atractivitatea si diversitatea ofertei de investitii prezente pe piata de capital, primenind nu numai oferta de oportunitati investitionale, ci poate si profilul investitorului roman. Desigur, sunt nerabdator sa vad, la bursa, cat mai multe asemenea afaceri din zone inedite, poate chiar neconventionale, dar cu perspectiva si potential dovedite’, a adaugat Virgil Zahan, Director General Goldring.

Air Claim este principalul intermediar din Romania in obtinerea compensatiilor la care sunt indreptatiti pasagerii companiilor aeriene, in cazul zborurilor intarziate, anulate, suprarezervate, cu conexiune pierduta sau in cazul refuzului la imbarcare din partea operatorilor aerieni. Air Claim fie intermediaza si reprezinta pasagerul in relatia cu operatorul aerian, in schimbul unui comision de succes, fie cumpara dreptul de creanta pe care ulterior il valorifica in favoarea sa. Cea de-a doua linie de business, cumpararea creantelor pasagerilor, este functionala din martie 2020.

Reducerea transportului aerian in 2020, ca urmare a contextului pandemic, a generat si o scadere a cererilor eligibile pentru compensatie. Desi numarul total de cereri de intermediere a compensatiilor nu a scazut intr-un mod semnificativ (12.157 cereri in 2020 fata de 15.961 cereri in 2019), un procent semnificativ mai mic dintre acestea au fost eligibile, avand in vedere ca majoritatea vizau anulari de zbor cauzate de contextul pandemic – care, in marea lor majoritate, nu au fost eligibile pentru compensatie. Astfel, daca in 2019 au fost aprobate si platite de catre operatorii aerieni 19,5% din cererile depuse, in 2020 procentul a fost de doar 6,04%.

In cei trei ani de activitate, veniturile companiei au fluctuat. In 2019, al doilea an de activitate, au inregistrat o crestere semnificativa fata de 2018: peste 3 milioane de lei in 2019 fata de 43.839 lei in 2018. In 2020, compania a fost direct afectata de pandemia Covid-19 si de reducerea drastica a transportului aerian, astfel incat veniturile companiei au fost de 1,86 milioane lei. In ciuda acestui fapt, compania a raportat un profit in 2020 de peste 1 milion de lei (2019: 2,55 milioane lei profit). In prezent, echipa Air Claim este formata din 4 persoane, urmand ca din vara acestui an sa creasca cu 9 angajati odata cu prezenta fizica a consultantilor companiei la terminalele Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti”.

Articolul precedentPOLITIA RUTIERA CUMPARA SISTEM DE MONITORIZARE A TRAFICULUI RUTIER – Proiectul verifica incalcarea regulilor de circulatie si costa 106 milioane lei
Articolul următorVOM AVEA UN NOU POD PESTE PRUT, LA UNGHENI – Ministrul Drula promite si reabilitarea podurilor existente

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.