ADMINISTRATIA PORTURILOR MARITIME, PROFIT SI VENITURI IN CRESTERE – Traficul total a crescut cu 17% fata de anul trecut, la 37,5 milioane tone

Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime SA a realizat in primul semestru al anului un profit net de 97,8 milioane lei, in scadere de la 100,9 milioane lei in primul semestru din 2021. Veniturile operationale au urcat la 250,2 milioane lei, de la 215,6 milioane lei in primele sase luni ale anului trecut.

Rezultatele apar in raportul semestrial al Fondului Proprietatea, care detine o participatie de 20% din actiunile companiei de stat.

Pentru intregul an 2022, compania si-a planificat un rezultat pozitiv de 88,2 milioane lei si venituri operationale de 489,2 milioane lei.

In 2021, traficul a atins un maxim istoric de 67,5 milioane de tone de marfa.

Rezultatele semestrului I 2022 evidentiaza o performanta relativ constanta, deoarece putem observa o crestere aproape simetrica a veniturilor si costurilor. Cresterea costurilor este determinata in principal de costurile mai mari la utilitati, care sunt in mare parte transferate catre operatori. Traficul total a crescut cu 17% fata de anul trecut, la 37,5 milioane tone, sustinut de volume mai mari de titei, produse petroliere, cereale si minereu de fier. Aproape jumatate din cresterea incrementala a volumului de 5,4 milioane de tone a fost legata de Ucraina. Cu toate acestea, veniturile crescute din serviciile prestate navelor au fost erodate de o scadere a veniturilor din chirii, ca urmare a expirarii unei clauze favorabile in cazul unuia dintre cei mai mari clienti”, se arata in raport.

Ca urmare a izbucnirii razboiului in Ucraina la sfarsitul lunii februarie, transporturile navale catre tara vecina au fost practic blocate. Potrivit conducerii Portului Constanta, volumele din Ucraina au crescut de la 0,15 milioane de tone in semestrul 1 din 2021 la 2,5 milioane de tone in semestrul 1 al acestui an.

In data de 9 februarie 2022, in cadrul AGA a CN Administratia Porturilor Maritime, actionarul majoritar a aprobat majorarea capitalului social de la 132.906.430 lei la 323.311.340 lei, respectiv cu suma de 190.404.910 Lei, prin incorporarea unei parti din rezerve. Fondul si-a mentinut participatia, intrucat noile actiuni emise au fost distribuite proportional actionarilor existenti. La data acestui raport Fondul detine 6.466.226 actiuni reprezentand 20% din capitalul social al companiei.

Cu toate acestea, Fondul Proprietatea a decis sa conteste in instanta valabilitatea AGA care a aprobat majorarea de capital social, iar dosarul este in derulare.

In Adunarea Generala a Actionarilor din luna mai, actionarii au aprobat propunerea conducerii referitoare la un dividend total de 33,3 milioane lei, din care 6,6 milioane lei au fost platiti catre Fond.

Articolul precedent23 DE OFERTE DIN ROMANIA, TURCIA SI UCRAINA PENTRU TREI LOTURI DIN AUTOSTRADA BACAU-PASCANI – Autostrada este finantata prin PNRR si are o valoare totala estimata la 5,85 miliarde de lei fara TVA
Articolul următorAUTOSTRADA LUGOJ-DEVA – Umbrarescu impreuna cu niste bosniaci va construi sectiunea lipsa din Autostrada Lugoj-Deva de 9 km, inclusiv tunelurile pentru ursi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.