40 DE STATII PENTRU MASINILE ELECTIRCE – In benzinariile OMV si Petrom vor aparea statiile de reincarcare rapida si ultra-rapida pentru masini electrice

Electric vehicle changing on street parking with graphical user interface, Future EV car concept

In ultimii ani, din ce in ce mai multi romani opteaza pentru autovehicule electrice si hibride. Datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA) arata ca aproape 2.500 de autoturisme noi electrice si hibride au fost comercializate in Romania, in primele trei luni ale acestui an, in crestere cu 65% fata de acelasi interval din 2020.

Piata arata ca ponderea masinilor electrice si full hibride noi in totalul pietei auto locale a ajuns la 12,2%, perioada in ianuarie – martie 2021, de la 5,5%, in primul trimestru al anului trecut. Cele mai multe achizitii noi au fost consemnate in categoria autoturismelor full hibrid (1.722 de unitati, in crestere cu 58,6%). Iar vanzarile de autoturisme plug-in hybrid au crescut cu 132,3%, la 360 de unitati, in timp ce modelele full electrice au consemnat o majorare de 52,2%, pana la 414 de exemplare.

Cresterea cererii la nivel global a schimbat si strategia marilor jucatori in domeniu. Toti marii producatori auto anunta strategii prin care vor sa creasca treptat productia de autoturisme electrice si sa renunte incet, incet la comercializarea de vehicule pe benzina si motorina.

Luni, una din cele mai mari companii din Romania, OMV Petrom, a anuntat ca impreuna cu Renovatio, operatorul celei mai mari retele de statii de reincarcare pentru vehiculele electrice din Romania, va instala minimum 40 de statii de reincarcare rapida si ultra-rapida in statiile OMV și Petrom din Romania, pana la finalul anului 2022. Circa 20 de statii vor avea o putere instalata de 350 de kW, care permite reincarcarea bateriei in mai putin de 20 de minute.

De altfel, in urma cu patru ani, OMV Petrom a fost prima companie de energie dinRomania care, in cadrul unui proiect pilot, a instalat prima statie de reincarcare rapida pentru masinile electrice, intr-o statie de distributie carburanti OMV. In anul 2020, OMV Petrom a anuntat ca va instala, pana la finalul anului 2021, alte 40 de statii de reincarcare in statii de distributie OMV si Petrom din Romania si Bulgaria.

Valoarea de piata a OMV Petrom era luni cotata la 26,16 miliarde lei.

Redam mai jos integral comunicatul OMV Petrom:

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, impreuna cu Renovatio, operatorul celei mai mari retele de statii de reincarcare pentru vehiculele electrice din Romania, vor instala, pana la sfarsitul anului 2022, cel putin 40 de statii de reincarcare rapida si ultra rapida in statiile OMV si Petrom din Romania.

Radu Caprau, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Downstream Oil: „Mobilitatea electrica este un proiect pe termen lung si vine in intampinarea unei cereri tot mai variate pentru transportul rutier. In ultima perioada, vedem ca din ce in ce mai multi romani opteaza pentru autovehicule electrice si hibride. Chiar daca in Romania, in prezent, numarul acestor vehicule este redus, perspectivele sunt ca mobilitatea electrica sa devina o optiune pe scara larga, in special pe distante scurte. Iar noi ne pregatim sa asiguram, in urmatorii ani, infrastructura necesara pentru diverse optiuni de mobilitate.”

Alexandru Teodorescu, Managing Partner Renovatio: „Sustenabilitatea este conceptul care sta la baza activitatii Renovatio fie ca vorbim de proiecte de energie regenerabila, furnizarea de energie verde catre clientii nostri sau serviciile de incarcare pentru vehiculele electrice. Credem in mobilitatea electrica si dezvoltam infrastructura de statii de incarcare rapida la nivel national. Am construit reteaua e-charge pentru clientii care isi desfasoara activitatea intr-un ritm alert, pentru care timpii redusi de incarcare si proximitatea statiilor sunt o nevoie cotidiana. In acest fel, ne aducem contributia la obiectivul strategic european de reducere al emisiilor de carbon la care a aderat si tara noastra.”

Toate locatiile vor avea cel putin o statie de reincarcare cu o putere de minim 50 kW, iar cel putin 20 dintre acestea vor avea statii de reancarcare cu o putere instalata de 350 de kW. Acestea din urma vor forma cea mai extinsa retea de statii de reincarcare ultra rapida din Romania.

Un ciclu de reincarcare a bateriei unui autovehicul electric variaza in functie de configuratia bateriei si de compatibilitatile tehnologice ale autovehiculului cu solutia de incarcare. Tinta acestor puncte de realimentare este de a permite conducatorilor vehiculelor electrice sa fie inapoi la drum in mai putin de 20 de minute. Statiile de reincarcare vor fi amplasate cu prioritate de-a lungul coridoarelor din Reteaua transeuropeana de transport (TEN-T) din Romania, cat si in zone urbane. In urma cu patru ani, OMV Petrom a fost prima companie de energie din Romania care, in cadrul unui proiect pilot, a instalat prima statie de reincarcare rapida pentru masinile electrice, intr-o statie de distributie carburanti OMV. In anul 2020, OMV Petrom a anuntat ca va instala, pana la finalul anului 2021, alte 40 de statii de reincarcare in statii de distributie OMV si Petrom din Romania si Bulgaria.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 53 milioane bep in 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si tarile invecinate prin intermediul a 790 benzinarii, la sfarsitul lunii martie 2021, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,6% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 7%, iar 21,4% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contributii de aproximativ 32 miliarde de euro reprezentand taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 –2020. Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In perioada 2007-2020, compania a alocat aproximativ 72 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala. Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom si-a anuntat sprijinul pentru recomandarile emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice) privind riscurile si oportunitatile asociate schimbarilor climatice.

Despre Renovatio

Renovatio este o companie tanara si dinamica, dezvoltata din pasiunea pentru sustenabilitate, energia din surse regenerabile si dezvoltarea durabila. Inca din 2015, unul dintre obiectivele principale l-a constituit implementarea, la nivel national, a infrastructurii de combustibili alternativi. Renovatio a fost prima companie care a investit masiv in dezvoltarea unei rețele de statii de reincarcare pentru vehiculele electrice, Renovatio e-charge fiind astazi cea mai mare retea din Romania cu peste 270 de puncte de incarcare dintre care 120 ofera incarcare rapida si ultra-rapida.

Reteaua e-charge acopera peste 2.500 km din coridoarele principale de transport din Romania precum si marile aglomerari urbane. Solutiile de e-roaming implementate vor deschide accesul atat catre rețele partenere din țară cat si regionale (Ungaria, Croatia, Bulgaria, etc.). Strategia pentru urmatorii ani este de a extinde serviciile oferite si catre alte tipuri de combustibili alternativi, in special Hidrogenul.”

Articolul precedentISTORIA TRANSFAGARASANULUI – Cel mai spectaculos drum al Romaniei, proiectat si executat dupa suspendarea programului de autostrazi. Inundatiile au avut un rol important
Articolul următorROMANIA SI POLONIA AVANSEAZA PROIECTE COMUNE DE INFRASTRUCTURA – Klaus Iohannis si omologul polonez au discutat despre calea ferata Rail2Sea si autostrada Via Carpathia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.