ROMANIA SI POLONIA AVANSEAZA PROIECTE COMUNE DE INFRASTRUCTURA – Klaus Iohannis si omologul polonez au discutat despre calea ferata Rail2Sea si autostrada Via Carpathia

Presedintele Klaus Iohannis (foto dreapta) si omologul sau polonez, Andrzej Duda (foto stanga), au discutat discuta proiectul liniei ferate Constanta-Gdansk, cu ocazia vizitei oficiale pe care presedintele polonez o efectueaza in Romania.

Iohannis, a sustinut luni, 10 mai 2021, la Palatul Cotroceni, o conferinta de presa comuna cu Presedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, dupa discutiile tete a tete ale celor doi oficiali.

Am abordat si subiectul cooperarii in plan regional in cadrul Initiativei celor Trei Mari, cu accent pe implementarea proiectelor strategice de interconectare regionala. Din aceasta perspectiva, am agreat continuarea promovarii comune, cu prioritate, a proiectului de cale ferata Rail2Sea, care va lega porturile Constanta si Gdansk si, respectiv, a proiectului rutier Via Carpathia. In cadrul discutiilor, am acordat o atentie speciala dimensiunii de securitate, care este o componenta esentiala a Parteneriatului nostru Strategic si care a crescut substantial in relevanta in ultimii ani”, a declarat Klaus Iohannis potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

De altfel, dialogul romano-polon pe tema securitatii aduce beneficii reciproce certe pentru ambele tari, pentru regiunea noastra si pentru Alianta Nord-Atlantica, a precizat presedintele Romaniei.

Rail2Sea este proiectul care include constructia unei cai ferate care sa lege Marea Neagra de Marea Baltica, de la Constanta la Gdansk.

Discutiile dintre cei doi oficiali s-au concentrat pe modalitatile de dezvoltare si aprofundare ale Parteneriatului Strategic bilateral, urmand a fi examinata, in acest scop, cooperarea in plan securitar, in cel regional, precum si in plan international.

Consolidarea cooperarii economice dintre cele doua tari a fost pe agenda discutiilor, in conditiile in care Polonia este unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai Romaniei, schimburile comerciale insumand, in anul 2020, in pofida pandemiei, peste sapte miliarde de euro. Vor fi avute in vedere stimularea investitiilor reciproce si aprofundarea cooperarii sectoriale.

Parteneriatul Strategic, instituit in octombrie 2009 si reinnoit in martie 2015, la nivel de sef de stat, ofera un cadru cuprinzator de cooperare, incurajand o dezvoltare sustinuta a relatiilor romano-polone in ultimii ani”, mai arata Administratia Prezidentiala.

Vizita presedintelui polonez, la invitatia presedintelui Klaus Iohannis, are loc in contextul aniversarii a 100 de ani de la incheierea Conventiei de Alianta Defensiva intre Regatul Romaniei si Republica Polona, semnata la 3 martie 1921, moment simbolic al relatiei bilaterale.

Articolul precedent40 DE STATII PENTRU MASINILE ELECTIRCE – In benzinariile OMV si Petrom vor aparea statiile de reincarcare rapida si ultra-rapida pentru masini electrice
Articolul următorNOUA OFERTANTI PENTRU AUTOSTRADA LUGOJ-DEVA – CNAIR a anuntat companiile care au depus oferte pentru proiectarea si executia lucrarilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.